Dušan Vodlan. Naša zveza se širi v Latinsko Ameriko in Afriko!

Ples ne pozna meja (foto: Girafon)

Predsednik Umetniškega plesnega združenja Slovenije Dušan Vodlan napoveduje pestro tekmovalno obdobje!

Glede na aktivnosti vaše plesne zveze WADF, ki jih spremljam prek vašega predsednika Nilsa, vidim, da vas do konca leta čaka še kopica tekmovanj. Za kakšne tekme gre, kakšna bo tvoja udeležba in seveda koliko slovenskih plesalcev se jih bo udeležilo?
Kar se tiče uradnih tekmovanj, končujemo za letos pri WADF s svetovnim prvenstvom od 24. 11. do 27. 11. 2022 v Liberecu na Češkem. Tega prvenstva se bodo udeležili trije slovenski klubi, ki so tudi člani UPZS, s 36 plesalci. To so PK Lukec Krško, ŠPK Apollo Dravograd in Be fanky Komen. Prav tako se na to prvenstvo odpravlja V.I.P. iz Nove Gorice s 17 plesalci. Ker so prijave podaljšane, računam na to, da se bo še kdo prijavil. Na tem svetovnem prvenstvu bom sodeloval tudi v mednarodni sodniški ekipi. Seveda pa me do konca leta čaka še kar nekaj udeležb v vlogi plesnega sodnika. Že 12. 11. letim v Skopje, nato omenjeni Liberec in še 3. 12. lep festival v Budvi, potem pa še malo bliže, 11. 12. Zagreb, in 17. 12. otok Krk, Malinska. Verjamem, da bodo člani UPZS tudi na te festivale odšli in uspešno predstavljali našo Slovenijo ter UPZS. V WADF imamo zelo dobrega predsednika, gospoda Nilsa Hakana Carlzona, ki ima vedno nove zamisli za širjenje WADF tudi po svetu. Bliža se naša desetletnica, ki bo obeležena s širjenjem na Latinsko Ameriko in tudi Afriko. Že prihodnje leto bo od 1. do 3. septembra na Sejšelih 1. vseafriško prvenstvo. Naš podpredsednik Guido de Smet je opravil ogromno dela v tem letu in se že pripravlja WADF World Record Attempt Rueda de Casino 27. novembra v Venezueli. Tudi jaz delujem kot ambasador predvsem na območju nekdanje skupne države. Svetujem jim in pomagam pri ustanavljanju zveze ali združenja, kot je naš UPZS. Mi gledamo v prihodnost in ne razmišljamo o drugih, temveč le o tem, kaj še lahko storimo, da bodo naši člani zadovoljni.

Gre torej za tekme na svetovni ravni, a odgovor, ki nam ga je posredovala naša Plesna zveza, nasprotuje temu, da bi imeli lahko formalno recimo dva svetovna prvaka, čeprav jih imamo npr. na področju športnega plesa že kar tri. Kakšno je tvoje mnenje?
Že to, da imamo tri, pove veliko o tem, kar se oni gredo proti nam. Svoje mnenje o tem sem že napisal in pridobil tudi odvetniško mnenje in ne bi več razpredal. Živimo v svobodni državi in takšne igrice so protiustavne in ne zdržijo nobenih prepovedi ali celo sankcij, neenakopravnosti vseh, ki se ukvarjajo s tem najlepšim dvoranskim športom in tako tudi z umetnostjo. Takšni členi v statutu katerekoli zveze so nične in jih lahko samo glasovalni stroj izglasuje! To se pravi – peščica glavnih akterjev! Tako nizko lahko padejo samo ljudje, polni strahu in nevoščljivosti, ko se zavedo, da se nekateri imajo lepo in rastejo iz dneva v dan bolj ter so uspešni. Zakaj ne moreta biti dva državna prvaka, dva svetovna prvaka, saj so si zveze v marsičem povsem različne? Pri nas je državni prvak umetnik, pri njih pa športnik! Jaz se za prihodnost UPZS ne bojim in vem, da bomo vedno bolj uspešni.

Misliš, da se bodo plesalci kljub temu udeležili ‘tvojih’/vaših tekem in se posledično kljub temu okitili z nazivi, ki laskajo?
Prav gotovo se bodo udeleževali kljub ustrahovanjem in grožnjam o prepovedi in kaznovanju, ki nimajo nobenih pravnih podlag. Naši člani in tudi nečlani se bodo še naprej udeleževali naših tekmovanj in se kitili z lepimi medaljami ter pokali. Mi gremo naprej po poti uspehov in širjenja našega poslanstva.

Dušan Vodlan s predsednikom WADF Nilsom Hakanom Carlzonom

Nedvomno si trn v peti PZS-ju, a ni videti, da je vse več plesnih udeležencev naklonjenih tebi oz. UPZS oz. idejam mednarodne plesne zveze WADF. Imam prav?
Trn v peti sem jim bil, še ko sem deloval znotraj njih, kako ne bi bil zdaj? PZS vodijo že 60 let isti ljudje, in saj veš, ljudje se neradi menjajo, spreminjajo, še posebej, ko imajo vse pod nadzorom. Res je, da imamo vedno več podpornikov in ljudi, ki so nam naklonjeni. Pred kratkim sta se nam pridružila še dva kluba, tako smo zaokrožili že 30 klubov, članov z več kot 2000 plesalci in plesalkami. Menim, da je to dober pokazatelj dobrega dela v dveh letih od ustanovitve in dobrih zamisli za prihodnost umetniškega plesa v Sloveniji. Tako kot predsedstvo WADF na čelu s predsednikom tudi naše predsedstvo znotraj UPZS ne miruje in že pripravljamo nove aktivnosti. Tako že načrtujemo prvenstvo za pokal Slovenije, ki bo 4. In 5. marca 2023, ter poleg junijskega državnega prvenstva še oktobra 2023 (natančen datum še ni določen, bo pa kmalu) mednarodno prvenstvo za pokal UPZS.

Seveda je to izključevanje in deljenje na ene in druge posledica časa, v katerem živimo, a kljub temu me čudi ta strah v slovenskih starših in trenerjih, ki veje iz njih, saj bi drugače že udarili po mizi in naredili red. Kako prepričanega prepričati?
Ne vem, če je posledica časa, mislim, da je posledica družbe, v kakršni že nekaj časa živimo. Predvsem pa posameznikov, ki to družbo vodijo in kam jo vodijo. Po moje bi lepo z roko v roki delovali in bili bi vsi zadovoljni in srečni. Prepovedi in sila niso bile nikoli dolgoročno orodje za razvoj in uspeh, prej za propad! Veliko predstavnikov naših klubov že razmišlja, da ne bodo več hodili na tekmovanja v okviru PZS ali bodo iskali obhode oziroma nekaj, kar jim bo omogočilo nastopanje tudi na naših tekmovanjih. Moramo pustiti, da se sami odločajo, da gredo tja, kjer se imajo lepo in se spoštujejo med sabo. Kjer jim pripravijo tako tekmovanje, da jim še dolgo ostane v spominu. Nagrade morajo biti zanimive in privlačne. Zato že razmišljam tudi o denarnih nagradah za mednarodni pokal UPZS, ki bo, kot sem že omenil, oktobra drugo leto.
Kar se pa tiče staršev in drugih, pa so v PZS predvsem zaradi statusa športnika, ki jim omogoča nekaj denarnih sredstev, če jih seveda posamezni klubi res delijo plesalcem, in pa zaradi lažjih šolskih obveznosti, kar jim status prinaša. Za vse tri PK Lukec lahko povem, da imamo za športnike s statusom odprto kartico že od nekdaj in se s kartice krijejo potni stroški, šolnine …
Trenerji so v PZS zato, ker jim tako ustreza, ker kot sodniki in trenerji lahko tudi vplivajo na končne rezultate. S tem si omogočajo dobre rezultate, mnoge državne prvake, kar jim posledično prinese večji vpis v plesne šole in klube. In s tem tudi denar. Pri nas ni tako in tudi nikoli ne bo! V našem združenju se ne bojimo prihodnosti in zato nam prepričanega ni treba prepričevati, samo dobro in pošteno moramo delovati. K nam prihajajo sami, brez velikega nagovarjanja, saj so se prepričali, da smo drugačni od marsikoga v tej naši ljubi družbi, in to je to! Zelo preprosto! Vsi skupaj gremo novim zmagam naproti!
Hvala in želim ti vse dobro!
Hvala tudi tebi, draga Barbra, in še kdaj, ko bo kaj novega, se spet piševa.