Duo Kamikazete. Še vedno se najdejo posamezniki, ki menijo, da je ples ob drogu striptiz

Eva in Tinkara sta Duoa Kamikazete (foto: POP TV)
Pozdravljeni, Eva Kobal in Tinkara Lovrečič, bolj poznani kot Duo Kamikazete. Sem malo počakala, da se evforija po vajinem nadvse uspešnem nastopu na zdaj že lanskem šovu Slovenija ima talent malo poleže. Iskreno včasih se kar malo čudim slovenskim gledalcem, ko odkrivajo vas plesalce, gibalce, kot da ste se pojavili šele včeraj. Je ‘krivica’, da vas ne poznajo pri vas ali pri nas v medijih, no, čeprav sebe izvzemam?
Duo Kamikazete: Meniva, da to ni krivica, saj pole dance sodi med športe, ki niso še med prepoznavnejšimi, ter še nadgrajuje svojo veljavo in širi različne smeri. Zato sva se tudi odločili, da ga predstaviva širšemu občinstvu in izpostaviva pred mediji, da bi vsi lahko videli, kakšna zvrst giba se tu prepleta. Meniva tudi, da je treba pravi trenutek skočiti iz škatlice in se predstaviti, čeprav večina resnično misli, da se pred oddajo s tem nisva ukvarjali, vendar sva trdo garali tri leta, da sva zbrali dovolj znanja in poguma za nastop na takšnem odru.
 
… (foto: POP TV)
Ko sem nedavno tega plesalko ob drogu, Velenjčanko Tanjo Tajnik, vprašala, če je ples ob drogu ples, je kategorično potrdila, da seveda. Kakšen pa je vajin dogovor na to vprašanje?
Duo Kamikazete: Ples ob drogu tudi sami uvrščava v ples, vendar pa ima le-ta zabrisane meje, saj ni usmerjen v točno določeno zvrst, temveč iz vsake izvzame (ritmična gimnastika, balet, modern …) nekaj unikatnega, kar mu pripne umetniško noto. Odvisno je tudi od plesalke, v katero smer se usmeri oz. kaj ji bolj ustreza. V najinem primeru sva usmerjeni bolj v akrobatsko zvrst, v katero pa se trudiva vključevati tudi mehkobno gibanje. Najin ples je poseben, saj se neradi dotikava tal, temveč ustvarjava raje prepletene gibe na višini, ki nama razprejo krila.
 
Na tole vprašanje sta že 100-krat odgovorili, a kljub temu. Od kod izvira pri vaju zanimanje zanj? Zakaj se nista raje odločili plesati hip- hopa ali baleta?
Duo Kamikazete: Zanimanje za pole dance je prišlo spontano, saj sva hkrati nehali trenirati izbrane športe in se odločili za poskusni obisk.  Nisva imeli pričakovanj, le zabavati sva se hoteli in dobiti nekaj, s čimer bi si krajšali prosti čas skupaj. Ko pa nama je najina trenerka Bianca Brenčič predstavila to zvrst naju, je popolnoma osvojila. Nikoli nisva razmišljali o tem, da bi izbrali ples, saj sva se pred tem ukvarjali s športi, ki so temeljili na moči in ‘grobosti’, čemur pa ples ravno nasprotuje, saj išče čustvenost.
 

Zdi se, da  popularnost plesa ob drogu tudi zavoljo vaju in seveda zmagovalke šova Tjaše Dobravec narašča. Čemu to pripisujeta?
Duo Kamikazete: Popularnost iz leta v leto narašča, saj se z raznimi dogodki, delavnicami in nastopanjem šport odpira svetu in spodbija predsodke, ki se pojavljajo ob misli na drog. Poleg tega je gledanost oddaje Slovenija ima talent visoka ter jo gledajo različne generacija in ljudje iz vseh krajev, ki morda pred tem za ta šport še niso slišali, s tem jim ponudimo možnost, da poizkusijo nekaj novega, modernega. Ljudje smo nekoč bili tradicionalni, danes pa skušamo iti izven teh zarisanih okvirov, ki nam ponujajo nove izzive in znanje. In ravno to je pole dance.  Poleg tega pa bi celotno popularnost lahko pripisali sami navdušenosti nad videnim nečesa novega, inovativnega in nekoliko nevarnega.

 

Jasno je, da so prve površne asociacije na to plesno zvrst seksualne narave. Kako razbijata te tabuje oz. me popravita, če temu ni tako?
Duo Kamikazete: Kljub temu da živimo v svetu, ki naj bi bil pripravljen sprejeti vse in bi bil predvsem razumen, se še najdejo posamezniki, ki ne odstopajo od mnenja, da je ples ob drogu striptiz ter da sodi samo in izključno v nočne klube. Sprva so naju takšne besede prizadele, vendar sva s časom in skozi izkušnje dobili trdo kožo, ki je dober ščit za take komentarje. Najlažji način za razbijanje takšnih stereotipskih misli je, da tako mislečim omogočiš, da se preizkusijo v tem športu in sami ocenijo, da so v zmoti, in pridejo do spoznanja o zahtevnosti le-tega.
Pole dance postaja tudi športna panoga oz. ima status športne discipline, kajne? Ali to pomeni, da vaju bomo lahko videli na olimpijskih igrah?
Duo Kamikazete: Najina želja je, da bi zastopali barve Slovenije na olimpijskih igrah kot tekmovalki, vendar je realnejša možnost, da jih bova nekoč kot del trenerske zasedbe. V Sloveniji še namreč ni zveze, ki bi vse, ki se s tem športom ukvarjamo, povezali, kar pa je tudi pogoj, da bi to postala olimpijska disciplina. 

 
… (foto: POP TV)

Kdo je vajina kreativna ekipa, s katero gradita blagovno znamko Duo Kamikazete?
Duo Kamikazete: Najina kreativna ekipa se iz dneva v dan širi. Na začetku sva bile zgolj midve in najine trenerke (Bianca Brenčič, Desiree Costanzo in Selena May Tosato), ki so naju podpirale in učile nove elemente. S hitrim napredkom in pridobitvijo podpornikov pa sva svojo ekipo nekoliko razširili. Imava odličnega fotografa Mateja Boleta, ki skrbi za razgibanost najinih fotografij. Že dolgo časa pa sodelujeva s talentiranim Lenartom Kobalom, ki je star komaj 18 let in že obvlada celotno videoprodukcijo in multimedijo. Seveda pa so tu še starši in prijatelji, ki nama vedno stojijo ob strani in verjamejo v naju že od vsega začetka.
In kdo si je izmislil vajino ime?
Duo Kamikazete: To ime sva prejeli na treningu s strani trenerk, saj sva vedno poskušali najnevarnejše elemente in se tudi večkrat ‘pobivali’. Zato so naju začele klicati Kamikaze, katerim pa sva dodali še najin osebni pridih s končnico TE, ki pomeni začetnici najinih imen in ne množine oz. italijanizacije tega izraza, kot meni večina.
Koliko modric je ‘normalno’, da si prislužiš na enem treningu?
Duo Kamikazete: Modrice so del vsakdana, vendar so v začetni fazi treniranja bile pogostejše, saj koža še ni navajena drgnjenja ob drogu. Ko sva začeli s plesom v paru, pa so se pojavile še večje odrgnine, saj je bil pritisk na kožo dvakratni zaradi dvojne teže. Je pa tudi odvisno od elementa in dela telesa, saj je nekje povrhnjica (vrhnja koža) tanjša, nekje pa že bolj utrjena in debelejša.

 
Kakšna je obvezna osnovna oprava poledancerke? Ali pri tem koketirate z modo, sledite modnim trendom?
Duo Kamikazete: Obvezna oprava je zelo preprosta, saj sestavlja le top in kratke hlače, ki omogočajo čim večjo prosto površino kože, ki omogoča dober oprijem na drogu. Vsaka ženska hoče delovati dobro, še posebej, ko svoje znanje deliš na socialnih omrežjih in začneš z javnim nastopanjem. Zato se veliko deklet odloča za nakup oblekic, ki so narejene prav za pole dance in sledijo najnovejšim  modnim trendom.
Če že omenjam Poledancerko, naj napišem z veliko začetnico, saj je podjetje Poldancerka tudi ena od vajinih pokroviteljic, kajne?
Duo Kamikazete: Ja. Poledancerka je slovenska modna blagovna znamka, ki izdeluje oblekice, namenjene plesu ob drogu. Ker sva podpornici slovenskega trga in želiva pokazati, kako uspešni smo lahko skupaj, sva začeli z vzajemnim sodelovanjem z njo. Z Aleksandro sodelujeva že nekaj časa, saj so naju njeni izdelki nadvse navdušili.
Kaj vaju pri pole plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Duo Kamikazete: Pri tem športu ne poznamo mej, saj se novi elementi odkrivajo vsakodnevno in so vedno bolj zahtevni za izvedbo in zahtevajo ogromno znanja, moči in fleksibilnosti. Zato imava vedno večjo motivacijo in se ob doseženem cilju ne ustaviva, ampak si takoj postaviva novega, ki je višji, vendar toliko bolj mamljiv. Žalosti pa naju dejstvo, da v Sloveniji še nimamo pole dance zveze in s tem tudi tekmovanj in morava odhajati na le-ta v tujino.
 

Eva, kaj počneš, kadar se ne vrtiš ob drogu, komu namenjaš svoj čas in energijo?
Eva: Svoj čas namenjam učenju smučanja, saj sem pred kratkim naredila najvišjo stopnjo smučarskega izpita za poučevanje le-tega, ter tudi rada delam z otroki. Če bi lahko, bi večino časa potovala po različnih koncih sveta in uživala s prijatelji.
In kaj počneš ti Tinkara?
Tinkara: Večino prostega časa nameniva ravno plesu ob drogu, saj je najin urnik na faksu dokaj natrpan in skušava vsako luknjico zapolniti s koristnim delom. Vendar pa ko je čas za počitek, sem rada v krogu svoje družine ter pobegnem v kakšne neraziskane kraje na izlet. V poletnem času pa najraje potujem in si ogledujem skrite kotičke sveta.
Kaj menita, po čem sta najbolj prepoznavni, da ljudje rečejo, ja, to je pa naša Eva, to je pa naša Tinkara?
Eva: Evica je prepoznavna po svoji vztrajnosti in trmi, ki pa ima včasih tudi negativen pridih.
Tinkara: Naša Tinkara je najbolj prepoznavna po svojem nenavadnem in preglasnem smehu.

 

Nam zaupata, kdo sploh sta in kam sta namenjeni? Na koncu intervjuja se našim bralcem in bralkam predstavita v enem, dveh stavkih kot osebi in plesalkia.
Eva: Sem oseba, odprta za nove izzive, ki v meni prebudijo motivacijo in energičnost. S pole danceom sebi in drugim dokazujem, da tudi brez predispozicij lahko z dovolj veliko željo dosežeš vse.
Tinkara: Namenjena sem k novim izzivom in svojim ciljem, ki so seveda prepleteni s pole danceom, saj le-ta riše nasmeh na moj obraz in je hkrati moja inspiracija, ki pa bi jo radi delila z drugimi.
Imata kakšen moto ali misel, ki vaju vodi skozi življenje?
Ja, najin motivacijski stavek je: ‘The only thing that overcomes hard luck is hard work.’
Plesati pole dance pa je?
Pole dance je prepletanje moči in fleksibilnosti, ki se združita v harmonijo gibajočih se teles na drogu.
Hvala in želim uspešno leto 2019!

View Gallery 9 Photos