Državno v kombinaciji. Prvič debata o sojenju, prvič plesni klub Feniks, prvič Dolenčeva&Kolesnikov.

Bo Naji Dolenc uspel veliki met postati državna prvakinja v kombinaciji? (Foto: Marko Mesec)

V športni dvorani v Medvodah od sobote poteka serija državnih prvenstev pod skupnim nazivom Državc 2016. V tednu dni bodo združene vse sekcije Plesne zveze Slovenije – rokenrol, moderni tekmovalni plesi in latin ter standard –, ki se jim pridružuje še ekipa plesalcev na vozičkih, pokazale najboljše, kar premore slovenski tekmovalni ples. O dogajanju na tekmovanju v modernih tekmovalnih plesih bo po koncu državnega prvenstva napisal članek naš sodelavec, koreograf in pedagog Matevž Česen, ki se je že veselil novih naslovov najboljših v državi, danes pa je na državnem prvenstvu v vlogi sodnika.

Lansko državno prvenstvo je tudi potekalo v Medvodah. (Foto: Marko Mesec)
V petek pa se moja TV-ekipa pridruži dogajanju na parketu ter zabeleži nove državne prvake v kombinaciji in plesu na vozičkih. Štartna lista kombinatorcev je bila končana pred dnevi in na njej je bilo prijavljenih 34 plesnih parov, no, včeraj sta dva para tekmo odpovedala, in sicer Tilen Rac in Maruša Rako iz PK Jasmin Kočevje ter Domen Romih in Neli Čadej iz Pingija. Tako bo, če ne odpove še kdo, tekmovalo 32 plesnih parov, kar deset manj kot lani, in to je najnižje število plesnih parov na državnih prvenstvih. Zaradi maloštevilnih parov se je urnik prireditve že dvakrat spremenil. Odplesali se bodo samo finali v vseh sedmih kategorijah.
Miša Cigoj in Nika Bagon lani na medvoškem parketu. (Foto: Marko Mesec)
Med profesionalci sta še vedno edina Miša Cigoj in Nika Bagon iz PK Urška Ajdovščina. Miša na socialnem omrežju FB že odšteva dneve do konca tekmovanj oziroma plesnih obveznosti in komaj čaka, da z družino zasede počitniško prikolico v kampu na hrvaški obali. Med mlajšimi pionirji so prijavljeni trije pari, favorita pa zagotovo Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič iz Sambe. Šest bo pionirskih in starejšemladinskih parov, pet mlajših mladinskih in sedem mladinskih ter štirje članski.
Ivan Jarnec in Ana Ekart ali … (foto: Jernej Rihar)
Med starejšimi mladinci veljata za favorita Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Pingija, a lahko se seveda zgodi, da zmagata Iliya Dobrev in Ana Mesec iz Plesnega kluba Feniks.
… Iliya Dobrev in Ana Mesec. (Foto: Jernej Rihar)
Novoustanovljeni klub Feniks se na državnem prvenstvu pojavlja prvič, nastal je iz združitve PK Urška in Planet plesa, predseduje pa mu Marjan Fras.
Matej Krajcer ima s Feniksom 13 parov na državnem prvenstvu.
Za naš portal je komentiral nastanek kluba trener Matej Krajcer: "Ustanovili smo nov klub, ki bo zadostil predvsem zahtevi po več treninga. Sekcija za latin in standard nekdanjega PK Urška je šla svojo pot, Plesnega kluba Plesna zvezda tudi ni več,  PK Feniks sestavljamo Nataša Ambrož, Špela Kralj, Blaž Pocajt, Sergej Milicija, Vedran Čelić, Metka Mesesnel Bizilj in še nekateri. Do konca letošnje sezone še treniramo v prostorih na Štihovi, pod kupolo, ampak iščemo nove prostore, saj želimo delati dolgoročno. Kje bo to, ta trenutek še ne vemo, zagotovo pa to ne bo ne na Štihovi in ne v prostorih Plesne zvezde."
Marko Vodnik, športni direktor, ima zasluge za debato o sojenju.

Novost letošnjega državnega prvenstva bo tudi "debata sodnikov o ocenjevanju po tekmovanju".  Kdo je dal pobudo za to, ni čisto jasno. Zasluge si menda lastita tako sodnik Niko Basarič kot športni direktor Marko Vodnik. Debata bo potekala seveda za zaprtimi vrati, ampak sodniki ne bodo mogli "pobegniti" takoj po tekmi in bodo pred svojimi kolegi zagovarjali ocene, ki so jih podelili posameznim parom. V članski konkurenci namreč že padajo tihe stave, komu bo letos podeljen naslov državnega prvaka.
Ali lahko Jure Bergant in Anja Pritekelj postaneta nova članska prvaka? (Foto: Jernej Rihar)
Favorita sta Naja Dolenc, ki ima novega partnerja, in sicer večkratnega svetovnega prvaka Vladislava Kolesnikova, in to bo njun prvi skupni nastop na državnem prvenstvu. In tudi prvič bosta plesala za ŠRKD Diamant. Naja mi je obljubila uradno izjavo o novem partnerstvu, a je zavoljo obveznosti z maturo in vpisom na ljubljansko Filozofsko fakulteto nisem dočakala. Bo, vsaj upam, priložnost za debato na državnem prvenstvu. Če ne zmagata in bosta prvaka postala Jure Bergant in Anja Pritekelj iz PK Mirandance, pa raje niti ne pomislim na odzive Najinega očeta Roberta, ki je eden od redkih staršev z natančno določenim ciljem, kam pripeljati Najo. Tokratna ekipa sodnikov, ki jo sestavljajo poleg že omenjenega Nika Basariča še Karmen Intihar, Natalija Banovič, Andrej Novotny, Boris Rebula, Daniela Škofic Novak in Šana Vodnik, bo že vedela, kako in kaj. Delegatka Plesne zveze pa bo Nataša Ambrož.
Dobili bomo tudi državne prvake v plesu na vozičkih. (Foto: Gal Jakič)
Med tekmovalnimi pari plesalcev na vozičkih jih prijavljenih enajst v različnih kategorijah – od standarda do latina, duetov in kombinacije. Anja Krštinc in Ines Golobič sta že prvakinji, saj sta kot edini prijavljeni v amaterski kategoriji duo latin in standard 1, preostalo pa izveste na našem portalu in v reportaži v oddaji Parada plesa, ki bo na sporedu v torek, 28. 6., ob 22.00 na TV3. Če si želite ogledati državno prvenstvo v živo, vas organizator Plesno društvo Libero seveda vabi v Medvode. Za vstopnico boste odšteli 15 evrov, prireditev pa bo vodila Metka Mesesnel Bizilj, ki vse pare dobro pozna. Žal dogajanja v Medvodah od včeraj dalje ne moremo več spremljati v živo preko spleta saj je organizatorka državnega prvenstva Azra Selimanovič na socialno omrežje FB sporočila: "Na žalost vas moramo obvestiti da z dnem 22.6.2016 prekinjamo prenos posnetka Državca 2016 preko spleta – livestream Državca 2016, saj smo prejeli pritožbe klubov, ker so njihove koreografije predvajane preko spleta ter grožnje s tožbo."
Kateri od klubov se je pritožil, za zdaj ostaja še skrivnost, a vsekakor se bo kmalu izvedelo, kdo je tisti, ki tako skrbi za avtorske pravice izvedenih koreografij. Me prav zanima, če so dotični koreografi prijavili na SAZAS glasbo, ki jo pri izvedbi uporabljajo.

View Gallery 9 Photos