Državno standard. Odlična glasba, še boljše vzdušje in najboljši plesalci!

Minulo soboto se je odvijalo letošnje prvo državno prvenstvo v športnih plesih. Na parketu športne dvorane Srednje šole v Slovenski Bistrici je zaplesalo 43 plesnih parov, kar devet manj kot lani. Deset jih je tekmovanje končalo v polfinalu, ostalih osemintrideset pa se je borilo za čim boljšo uvrstitev in seveda skok na najvišjo stopničko. Dobili smo devet državnih prvakov, ki najbolje plešejo standardne plese, in to v devetih starostnih kategorijah.

Triinštirideset plesnih parov iz osemnajstih klubov se je predstavilo na letošnjem državnem prvenstvu v standardu.
Prvenstvo je tudi tokrat organizirala kar Plesna zveza sama, nekaj je k organizaciji pripomogel Donald Keranovič iz Sambe. Tokrat je skoraj vse "štimalo". Še največ je k dobremu vzdušju v ravno prav veliki dvorani pripomogla publika, ki je spodbujala prav vse plesalce na parketu. Seveda je zato pomembna tudi glasba, in vsi komplimenti gredo Vedranu Čeliču, ki bi ga lahko poimenovala kar "DJ Vedran". Njegov tempo so sprejemali tako plesalci kot gledalci v dvorani, čeprav ozvočenje ni bilo ravno profesionalno. Ena od sodnic, Daniela Škofic Novak, je dejala: "Tri stvari so me navdušile. Neverjetna publika, v živo odpeta slovenska himna (Petra Turk Rupert; op. a.) in nastop Miše Cigoja in Nike Bagon. Še nikoli nisem videla Miše tako dobro plesati."
Daniela Škofic Novak je bila navdušena nad prvenstvom.
In tudi jaz se z njo v celoti strinjam. Miša in Nika sta v svoji profesionalni kategoriji kot edina plesalca tudi zmagala. "Danes je bil odličen dan. Z Niko sva skupaj dve leti in pol in sva zadnje čase zelo trenirala standard. Res sva se dobro počutila, " je bil vesel Miša, ki bo čez dober mesec postal očka prihajajočemu sinu. Nad izborom kraja dogodka je bil ponosen tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar in je spomnil, da prav iz Bistrice prihaja londonski zmagovalec plesalec Aljaž Škorjanec.
Razpoložena Miša Cigoj in Nika Bagon.
Nekaj zapletov je vseeno bilo z lučmi, saj izbrani izvajalec odgovoren za osvetljavo in tonsko ozvočenje najbrž še nikoli ni sodeloval pri izvedbi plesnega tekmovanja. Luč je ali bleščala v gledalce ali pa je bila na plesišču delna tema. Dokaj klavrno je deloval tudi bilten, pet  fotokopiranih listov formata A4 spetih z dvema "klamfama" res ni nekaj, kar lahko daš iz rok na tako visokem tekmovanju, kot je državno prvenstvo. Med gledalci je bil Branko Padjan, šef plesnega kluba Rolly, ki je bil ogorčen nad biltenom in reklamnim plakatom prvenstva: "Izjemno cenim vse slovenske plesalke in plesalce, posebej tiste, ki so uspešni v tujini. Nesprejemljivo in skrajno sprevrženo pa je, da je plesni par, ki bi enakovredno tekmoval na državnem prvenstvu z drugimi sotekmovalci, na plakatih in programu. Čas je, da g. Drago Šulek (predsednik Plesne zveze Slovenije; op. a.) sam sebe prijavi na disciplinsko."  Naj pojasnim, da je Drago Šulek prijavil Branka Padjana oziroma PK Rolly na disciplinsko komisijo zaradi kršitve Disciplinskega pravilnika PZS, ki se je nanašal na glasovanje o spremembah statuta Plesne zveze Slovenije.
Bilten prvenstva je sestavljalo pet fotokopiranih listov s štartno listo, imeni sponzorjev in urnikom prvenstva. Na naslovnici pa Nadija Bičkova in Miha Vodičar.
Nekaj polemike bo zagotovo tudi zaradi pokalov, ki so sicer bili pripravljeni, a ne za tekmovalce državnega prvenstva, pač pa so jih med polfinalom in finalom prejeli najuspešnejši plesni pari in klubi v letu 2013 v okviru projekta Slovenska plesna liga.
Sodniška očesa: Dejan Kolenc, Zoran Kljun, Nataša Ambrož, Brane Križnar, Daniela Škofic Novak, Marko Tumpej in Marko Vodnik.
V sodniški vrsti so poleg že omenjene Daniele Škofic Novak, ki je podala spreten sodniški komentar, da je vse zapisala v sodniške ocene, ki so javo objavljene, sodili Nataša Ambrož, Zoran Kljun, Dejan Kolenc, Brane Križnar, Marko Tumpej in Marko Vodnik. Nad njimi je bdel Drago Šulek kot glavni sodnik. Vse njihove ocene in uvrstitve vseh plesnih parov si lahko ogledate na spletni strani http://goo.gl/wlcvV9
Hana Arko v roza opravi in Tician Tenei Patafta.
Med mlajšimi pionirji je zmagal edini par v konkurenci Tician Tenei Patafta in Hana Arko iz Plesnega kluba Jasmin Kočevje.
Vznesena zakonca Preininger.
Edina na plesišču sta bila tudi dva zakonska para. Robert in Simona Preininger sta zmagala med seniorji, prihajata pa iz PK Podčetrtek. Simona je imela tudi eno od boljših kreacij na državnem prvenstvu. "Tako za treninge kot za izgled skrbi najina trenerka Tjaša Vulič in obleka je izpod rok oblikovalke Silvie iz Italije," je povedala za naš portal Simona.
Barbara in Vitam Kodelja v fluorescentni opravi.
Po ustaljenem običaju sta že četrto leto zapored zmagovalca tudi Vitam in Barbara Kodelja iz PK Pingi Maribor. Tudi Barbara je dobesedno "zažigala" v fluorescentni obleki. "Mogoče se vam zdi malo pretirana barva tukaj, ko sva sama na plesišču, ampak na tujih tekmovanjih, ko imava veliko konkurenco, morava tudi z obleko priti do izraza," je pojasnila temperamentna blondinka Barbara.
Ivan Jarnec in Ana Ekart.
Tako na prvi vtis sta prevladovali črna in rdeča barva oblek. Slednja sploh v finalu med mladinci, ko skoraj nismo ločili plesalke od plesalke. V rdeči obleki Saše Pust je zmagala Ana Ekart s soplesalcem Ivanom Jarnecem, ki prihaja s Hrvaške. Na treninge v PK Pingi ga vozijo starši. Slovensko hrvaška naveza je očitno uspešna.
Trenerka Metka Mesesnel Bizilj zadovoljno objema varovanca Jana Hafnerja in Pino Eržen.
Zagotovo najbolj uspešen klub na prvenstvu je bil PK Urška iz Ljubljane. Trenerja Metka Mesesnel Bizilj in Blaž Pocajt sta bila navdušena nad izkupičkom.
Trenerka v PŠ Urška Tatjana Lahvinovič Galčun se je veselila rezultatov in se veseli materinstva.
Navijala je tudi trenerka za latin, visoko noseča Tatjana Lahvinovič Galčun: "Trije naslovi državnih prvakov, eno srebro in en bron je odličen rezultat. Ne spomnim se, kdaj bi na državnem prvenstvu bil naš klub tako uspešen," je bila zadovoljna Tatjana, ki marca pričakuje hčerko Uliano.
Žan Ravnikar in Veronika Kajin.
Urškini plesalci so zmagali v kategoriji  pionirjev, kjer sta se na najvišjo stopničko povzpela Žan Ravnikar in Veronika Kajin v zeleni oziroma tirkizni obleki.
Jan Hafner in Pina Eržen.
Med mlajšimi mladinci sta slavila Jan Hafner in Pina Eržen.
Brin Hlade je s Tosio Robar Žerak odplesal na drugo mesto z novimi manšetnimi gumbi Barbare K. Germ, narejenimi posebej zanj.
V tej kategoriji moram omeniti par Brin Hlade in Tosia Robar Žerak iz Sambe, ki sta zasedla drugo mesto. V tej kategoriji plešeta prvo leto, Brin pa je nastopil z manšetnimi gumbi, ki si jih je priplesal v glasovanju našega portala v kategoriji Ime, ki obeta. Tosia je za nagrado prejela lepo ogrlico. Oba izdelka je unikatno oblikovala in izdelala posebej za Parado plesa Barbara K. Germ.
Jure Bergant in Ana Mesec z obleko po inspiraciji klasičnega baletnega tutuja.
S samimi "enicami" pa sta med starejšimi mladinci zmagala Jure Bergant in Ana Mesec, ki sta se še v tednu pred prvenstvom borila z boleznijo in poškodbo. "Ni bila toliko bolezen kot pa moja stara poškodba mišice. Tako,da sva zadnje dni bolj malo trenirala, ampak na plesišču sva pozabila na vse in uživala. Trema pa je pri naju vedno prisotna, čeprav mogoče ne izgleda tako," sta povedala Jure in Ana, ki je imela novo skreirano oblek navdahnjeno s klasičnim baletom. "Res sem v decembru obiskala nekaj baletnih predstav in mogoče od tam dobila idejo. Obleka, katere spodnji del lahko menjam, pa je delo Nataše Ambrož," je dodala visokorasla starejša mladinka.
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta prvič zmagala standardno državno prvenstvo.
Svojo prvo zmago v standardnih plesih sta si v skupnih osmih letih plesanja priplesala Miha Vodičar in Nadija Bičkova: "Bilo je super vzdušje, publika. Mogoče malo parov, a se ni tako občutilo,m ker je bila tudi dvorana bolj majhna. Sva morala najine plese kar malo "skrčiti". Fokus letošnjega leta je ponovno svetovno prvenstvo v kombinaciji, ki bo v Ukrajini, in računava na podporo tamkajšnje publike," sta komentirala Miha in Nadija po nastopu. Ves čas tekmovanja je zanju navijal tudi Nadjin mož, plesalec Sergej Konovalcev.
Nadijo je na državnem prvenstvu spremljal njen mož Sergej Konovalcev.
Drugouvrščena brat in sestra Anja in Matej Pritekelj iz Mirandance zdaj ne skrivata več, da je njun trener Fredi Novak. Do zdaj sta namreč priznavala samo, da trenirata v prostorih Plesnega kluba Fredi. Z nastopom in uvrstitvijo pa so bili zadovoljni vsi trije, no vsi štirje, tudi oče Miran.
Nič več skrivanja. Anja in Matej Pritekelj trenirata pod vodstvom Fredija Novaka, a plešeta za svoj klub Mirandance.
V podobni zasedbi se bodo plesni pari ponovno zbrali 8. marca v Kočevju, ko državno prvenstvo v latinskoameriških plesih organizirata Karmen Arko in njen PK Jasmin. Ogled reportaže z državnega prvenstva v standardnih plesih si boste lahko ogledali v oddaji Parada plesa v torek, 11. februarja, ob 22.00 na TV3 Medias. Fotogalerija na www.fotomesec.com

View Gallery 19 Photos