Dr. Henrik Neubauer s knjigama nad vole in bike

Dr. Henrik Neubauer je svojemu bogatemu književnemu opusu dodal še 29. in 30. knjigo.

Človek številnih talentov, operni režiser, koreograf, redni profesor na Akademiji za glasbo, zdravnik, publicist, zgodovinar opere in baleta, direktor Festivala Ljubljana, ki je po besedah režiserja, skladatelja, lutkarja, filmarja Črta Škodlarja uspel združiti skoraj nezdružljivo, medinski poklic in ples, dr. Henrik Neubauer je svoje zveste sodelavce, prijatelje, znance …, skratka vse, ki ga cenijo in spoštujejo njegovo delo, razveselil z izdajo kar dveh knjig; Obračun – moje delo in življenje ter Ljubljanska Opera med drugo svetovno vojno. Obe knjigi, s katerima je dr. Neubauer svoj bogat književni opus zaokrožil na 30 del, je avtor predstavil v torek, 19. junija 2012, v polnem parterju prenovljene Opere v družbi piscev spremnih besed Črta Škodlarja in direktorja Slovenskega gledališkega muzeja Iva Svetine ter novinarke Neve Brun, ki je vodila predstavitev . 

… na predstavitvi knjig so dr. Neubauerju med drugim delali družbo Črt Škodlar (skrajno desno), Ivo Svetina (prvi z leve), in novinarka Neva Brun v vlogi voditeljice predstavitve
Prva knjiga z naslovom OBRAČUN – moje delo in življenje je avtobiografska, v njej so zapisani njegovi spomini. "Ta knjiga je mnogo več kot le zbirka spominov, katerih poglavja so celo kronološko pomešana. Ob neverjetni količini nadvse zanimivih opažanj je to edinstven dokument o resničnih dogodkih naše kulturne zgodovine preteklih sto let … je tudi izziv in zlati rudnik izhodiščnih podatkov za vse tiste študente umetnostnih smeri, ki nameravajo svoja diplomska dela usmeriti na zadevana podtrčja …," je med drugim o knjigi zapisal gledališki umetnik Črt Škodlar. V uvodu je dr. Henrik Neubauer med drugim napisal: "Verjetno se vsak človek, ki doseže visoko starost in se ozira nazaj, čudi, kaj vse je doživel. Tako se godi tudi meni, čeprav so nekateri spomini zbledeli, drugi pa so ostali močnejši ali se ob pisanju vračajo. Tu je bilo najprej bolj ali manj brezskrbno otroštvo na Golniku, sanatoriju za tuberkulozne bolnike, ki so mu sledili težki vojni časi z obiskovanjem realne gimnazije v Ljubljani. Spomini se vračajo na sočasni študij na medicinski fakulteti in v baletni šoli ter angažma v ljubljanskem Baletu. Posebne neugodne okoliščine v gledališču so povzročile moj odhod v zdravniški poklic z začetkom univerzitetne kariere na Medicinski fakulteti. Po študijskem obisku v takratni Sovjetski zvezi sem dobil povabilo za vrnitev v gledališče z dvanajstletnim prevzemom vodstva baleta. Novo vabilo me je pripeljalo do dolgoletnega zanimivega in velikokrat borbenega vodenja Festivala Ljubljana vse do formalne upokojitve. A tudi v „mirovanju“ so se vrstile različne dejavnosti, od predsedovanja Kolesarski zvezi Slovenije, profesure na Glasbeni akademiji, mednarodnega delovanja, predvsem v Mednarodnem gledališkem inštitutu ter vodenja mariborske Opere. In še za šest let sem prevzel vodstvo baletnega društva, ki ga je bilo treba izkopati iz večdesetletnega mrtvila, in se lotil tudi sedemletnega dela s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.“  Dr. Neubauer je poudaril, da je ta knjiga za spremembo izšla s podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Društva baletnih umetnikov Slovenije, Slovensskega narodnega gledališča Maribor, SNG Opere in Baleta Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije, in ne v celoti v samozaložbi kot vse njegove doslej.
Predstavitve se je udeležil tudi igralec Demeter Bitenc.
Druga knjiga Ljubljanska Opera med drugo svetovno vojno, za katero je spremno besedo napisal direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina, je nastala ob pripravi referata za mariborski simpozij Kultura v času druge svetovne vojne. V njej dr. Neubauer opisuje pet vojnih sezon ljubljanske Opere, vsako razdeljeno na dva dela. Najprej je vsakokrat orisano splošno stanje z vsemi omejitvami in drugimi dogodki med italijansko in potem nemško okupacijo. Temu sledi opis dogajanja v opernem gledališču, ki je poleg opernih predstav uprizarjalo tudi operetne in baletne. Na koncu je še kratek opis delovanja nemške opere v Mariboru in opernih umetnikov, ki so se pridružili partizanskemu gibanju. Priloženi so še vsakoletni repertoarni načrti in popis izvedenih premier z navedbami dirigentov, režiserjev, koreografov ter prvotnih uprizoritev. Spremljajoče slikovno gradivo so  karikature in risbe opernih umetnikov tistega časa, večina od njih je delo Nikolaja Pirnata, nekaj pa tudi drugih ilustratorjev.
Prijatelj dr. Neubauerja Črt Škodlar zanj pravi, da je intelektualni in kulturni aristokrat v najžlahtnejšem pomenu te besede, saj si je že v mladosti zastavil cilje, od katerih ni odstopal niti v svinčenih časih političnih diktatov, na svoj poti je bil nepopustljiv …, ni se boril samo z enim bikom (kar bi po Hemingwayu moral storiti vsak moški v svojem življenju), ampak se je boril z mnogimi biki in voli … odlikujeta ga dostojanstven in toleranten odnos do vsega, kar ga obdaja …
Dr. Neubauer je začel pisati, ko je bil še na medicinski fakulteti, in kot je povedal, je pisal takrat, ko ni imel nobenega drugega dela, ter pri tem tako kot v vseh stvareh, ki jih je v življenju počel in ji še počne, na vso moč užival. Zato se pridružujemo željam umetnika Škodlarja, ki je dr. Neubauerju dejal: "Želim ti, da bi živel čez sto let in da bi napisal vsaj še toliko knjig, kot si jih."