Cirque Éloize. Čas je za cirkuške norčije realnosti in domišljije

Od 27. do 31. decembra ob 19. 30 uri bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dvanajst umetnikov Cirque Éloize (Maude Arseneault, Angelica Bongiovonni, Dominique Bouchard, Mikaël Bruyère-L’Abbé, Ashley Carr, Samuel Charlton, Myriam Deraiche, Lauren Harley, Reuben Hostler, Ugo Laffolay, Yann LeBlanc, Frédéric Lemieux-Cormier) v Cirkopolisu v režiji Dave St-Pierrea in Jeannota Painchauda izvajalo izpopolnjene akrobatske discipline, kot so žongliranje z diabolom, trapez, vratolomne vaje na vrvi in odskočni deski, vragolije z obroči in drogi, skupinske akrobacije in kontorzija. S platni in prosojnimi zasloni se ustvarja sanjska scenografija prepolna nadrealne in klovnske umišljenosti. Cirkopolis z nepretrganim tokom akrobacij, glasbe, podob in iluzije ustvarja domišljijsko pokrajino, njene artistične bravure so poslastica za oči in čute.

Z delom Cirkopolis se Cirque Éloize podaja v vznemirljivi svet domišljije, z različnimi projekcijami zgodb v slikah premika meje avdiovizualnih inovacij. Edinstvene podobe nas popeljejo v industrijski, toda sanjavo skulpturni svet, ki navdih za premikajoče se podobe črpa iz stripa. Ta slikoviti odrski svet oriše preplet plesa, cirkusa in dramskega gledališča, kjer likom in predmetom življenje vdahneta poezija in glasba. V humorja polnem Cirkopolisu se srečata stvarnost in domišljija, razkrije se nujnost iskanja človekovega prostora pod soncem. Gledalca zajame prava avdiovizualna vrtoglavica.
"Naše preproste vendar silovite podobe občinstvo popeljejo na domišljijsko potovanje. Ob spremljavi izvirne avtorske glasbe se pojavljajo eklektični liki, ki lovijo ravnotežje na premici med resničnostjo in fantazijo. Oživijo v kreativnem okolju, kjer je mogoče vse,"
pravi Jeannot Painchaud, umetniški vodja Cirkopolisa.
Beseda éloize prihaja s kanadskega Magdalenskega otočja in označuje "vročinske bliske ob razelektritvi ozračja, ki jih zasledimo na obzorju." Ta svetloba predstavlja vročino in energijo, ki napajata duha cirkuške skupine in njenim sedmim ustanovnim članom ponujata umetniški navdih.
Umetniška skupina Cirque Éloize, ki s svojo čarobnostjo osuplja in navdušuje že vse od leta 1993, je predana prenovi cirkuške umetnosti. Kot ena vodilnih predstavnic sodobnega cirkusa si zavzeto prizadeva za umetniško dognanost. Cirkuška družina se utemeljuje v raznolikosti umetniških talentov svojih članov, Cirque Éloize svoj inovativen značaj podaja s pomočjo gledališča in človečnosti, cirkuško umetnost prelomno in izvirno oplaja z zvrstmi, kot so glasba, ples in gledališče. Skupina je zasnovala že devet izvirnih postavitev in jih predstavila v več kot 4.000 uprizoritvah v 436 mestih 36 držav. Udeležila se je prestižnih mednarodnih festivalov, nedavno ji je z delom Rain (Dež) uspelo celo prodreti na Broadway, v tej sloviti newyorški gledališki četrti gostuje od jeseni 2007.
Cirque Éloize je po naročilu oblikovala že 1300 posebnih mednarodnih dogodkov. Od leta 2004 je sedež in umetniški atelje Cirque Éloize postaja Dalhousie, zgodovinska zgradba starem mestnem središču Montréala, od koder je leta 1886 odpeljal prvi vlak za Vancouver. Da bi se prizorišče uveljavilo kot prostor dialoga in srečevanja cirkuške skupnosti, Cirque Éloize spodbuja spontane obiske uveljavljajočih se umetnikov. Danes skupina združuje več kot 100 članov, ki delujejo v določenih ekipah in na različnih projektih.

View Gallery 6 Photos