Brin Hlade in Laura Walter. Sprijazniš se, da če se boš želel vrniti nazaj v ples, boš moral delati kot nor.

Brin in Laura na letošnjem državnem prvenstvu v standardnih plesih konec januarja v Zgornji Kungoti (foto: Marko Mesec)

Po poškodbi se vračata na tekmovalni parket starejša mladinca iz Plesnega kluba Salsero

Pozdravljena, Brin in Laura. Po dolgem času sta stopila znova na plesni parket na državnem prvenstvu v standardnih plesih. Kaj se je zgodilo, Brin, kje si se poškodoval in kako dolgo je trajalo okrevanje, koliko časa vaju ni bilo na plesnem parketu?
Brin: Pozdravljeni! 12. marca lani se mi je na treningu v Ljubljani zgodila nesreča, ki si je nihče ne želi. Na treningu latina mi je izpahnilo desno pogačico in hkrati še pretrgalo medialno vez. Zaradi vrhunske fizioterapevtke Darje Kramberger (PIKE) sem s svojo rehabilitacijo začel že en teden po poškodbi. Zdravniška ekipa travmatologov se je sicer odločala, ali operirati ali ne, nakar smo se odločili, da poskusimo brez operacije. Tista doba stroge rehabilitacije, kar pomeni striktno počivanje in redne fizioterapije, je trajala okoli dva meseca. Po teh dveh mescih se vse rahlo sprosti, strah sčasoma izgine. Cela rehabilitacija je trajala od 12. marca pa do konca oktobra.

Brin takoj po poškodbi in …

O čem vse plesalec takrat razmišlja, kaj se je pletlo v tvoji glavi?
Brin: Takoj po poškodbi sem razmišljal o koncu kariere, kar te potolče do konca, zbije ti vse upe, vso voljo. Potem se je pojavil strah, da bom prisiljen nehati z nečim, kar počnem že več kot deset let. Potem pa nekako s poškodbo rasteš ter ugotoviš, da se ne smeš predati. Sprijazniš se, da če se boš želel vrniti nazaj v ples, boš moral delati kot nor.

… na rehabilitaciji.

Laura, kaj si počela ti v tem vmesnem času? Si iskala drugega plesalca ali si potrpežljivo nabirala kondicijo in čakala na Brinovo okrevanje?
Laura: Drugega plesalca nisem iskala. Z Brinom se dobro razumeva, veliko sva vložila v najin ples in ne bi bilo pošteno, da bi pri prvi težavi odšla. Z Brinom sva se pogovorila in se odločila, da on naredi vse, da se čim prej vrne, jaz pa ga pri tem podpiram in mu stojim ob strani. Nabirala sem kondicijo, hodila na treninge, včasih sem kakšno preplesavanje izpustila in imela kakšno urico več prostega časa.

Na letošnjem državnem prvenstvu v standardu

Vrnila sta se in zanima me, ali sta zadovoljna z doseženim petim mestom v starejše mladinski kategoriji na državnem v standardu?
Brin & Laura: Na državno prvenstvo sva odšla z željo, da bi odplesala najbolje, kot sva lahko natrenirala v tem kratkem času. Pravzaprav dolgo sploh nisva vedela, ali se bova državnega prvenstva lahko udeležila glede na stanje mojega kolena. Z mestom sva po eni strani zadovoljna, ampak veva, da lahko rezultat še močno izboljšava.

Laura, imela si eno bolj atraktivnih oblek na prvenstvu. Nam zaupaš, kdo je oblikovalec in zakaj si se odločila za zlato-črno kombinacijo?
Laura: Obleko je oblikovala Sanja Arlič. Črna barva mi je izredno všeč, vendar pa mi ne odgovarja celotna črna obleka, zdi se mi, da bi prišla premalo do izraza. Tako sva se s Sanjo pogovarjali o različnih kombinacijah in na koncu odločili za zlato.

(foto: Marko Mesec)

Navajena sta na stopničke, a višje gresta v kategorijah, močnejša je konkurenca, kajne? Kako se psihično pripravljata na tekmovanja, ki vaju čakajo?
Brin & Laura: Seveda je konkurenca močnejša, tudi stopničke bodo še prišle. Pomembno je, da vztrajava, trenirava in predvsem uživava tako na treningih kot na tekmah. Potem pride tudi uspeh. Za tekmovanja nimava ‘psihičnih’ priprav. Pred tekmo se poskusiva čim bolj sprostiti ter zbrati. Zavedava se, da se za tekmovanja ne pripravlja pred tekmo, temveč na treningih ter pripravah.

Brin in Laura s trenerji: Brankom in Alenko Bohak ter Miho Vodičarjem

Je Miha Vodičar še vedno vajin glavni trener, kdo sestavlja vajino trenersko ekipo?
Brin & Laura: Tako je. Miha Vodičar je še vedno najin glavni trener. Trenirava pa še s skupino trenerjev: Alenko Bohak, Taro Bohak, Brankom Bohakom, Davidom Odstrčilom ter z zunanjimi trenerji, ki jih izbere najina trenerska ekipa.

(foto: Marko Mesec)

Kakšni so načrti in želje tega leta?
Brin & Laura: Največja želja je gotovo, da bi to in vsa prihodnja leta preživela brez poškodb. S trenerji načrtujemo, katerih mednarodnih tekem se bova udeležila. Prva bo Brno open, ki se je zelo veseliva in nestrpno pričakujeva.
Verjetno so zdajle vse sile uperjene v prihajajoče državno prvenstvo v latinu? Na čem bosta delala, kaj si želita?
Brin & Laura: Seveda si kot vsak športnik tudi midva želiva najboljše uvrstitve, kar pomeni, da bova dala vse od sebe, da bova to tudi dosegla. Trenirala bova, seveda pa mora biti trening prilagojen zmožnostim mojega kolena.

(foto: Marko Mesec)

Ples očitno ostaja številka ena v vajinih življenjih. Kaj pa šola, malo sem pozabila, kam hodita in kako je z uspehom in kaj si želita študirati?
Brin: Obiskujem gimnazijski program na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše. Dolgoročnih načrtov sicer še nimam, vendar mislim, da bom nadaljeval v kemijski smeri.
Laura: Obiskujem Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška v Mariboru. O študiju še razmišljam, dokončna odločitev še ni padla. Pa saj imam še eno leto časa.
Vse dobro in hvala za pogovor. Se vidimo v Ljubljani na latinu!
Hvala vam in lep pozdrav bralcem in bralkam.