Boris Prokofjev letos glavni dirigent Maturantske parade

Maturantska parada je majski praznik plesa.

Bilo bi precej nenavadno, da se ne bi na tretji majski petek točno opoldne oglasila Straussova glasba Fledermauss – Quadrille in združila v simpatični ulični ples vse aktualne maturante. Letos se bo to zgodilo že enajstič, in sicer pod taktirko Tomaža Ambroža, idejnega vodje in ustanovitelja blagovne znamke Maturantska parada.

Plesni inovator Tomaž Ambrož bo tudi letos nadzoroval dogajanje v Ljubljani.
"V desetih letih smo s sodelovanjem županov mest, Turizma Ljubljana in srednjih šol izoblikovali prepoznavno prireditev Maturantska parada. Rodili smo jo v Ljubljani in vsako leto poveže v sinhronem plesu tisoče absolventov srednjih šol. Glasba in ples, veselje, druženje in sproščena zabava na zadnji šolski dan so odlika vsakoletnega srečanja mladih. Maturantska parada je plesni praznik, ki ponuja prikaz večmesečnih priprav na največji maturantski ples na svetu, predvsem pa je za mlade nepozabno doživetje. Maturantom se na cestah pridružijo še mnogi gledalci, navijači in ljubitelji plesa – ocenjujemo, da jih je v Ljubljani preko 20.000. Po četvorki se urejena kolona odpravi na ploščad Gospodarskega razstavišča, kjer se maturanti sprostijo v plesu ob koncertih znanih ansamblov," sporočajo iz Plesne šole Urška, kjer pod vodstvom kreativne in organizacijske ekipe urejajo še zadnje podrobnosti.
Slovensko cesto bodo v Ljubljani zasedli plešoči maturanti.
Boris Prokofjev, ki je glavni organizator parade, je seveda ponosen, da so prireditvi dodali tudi plesanje za Guinnessov rekord, a vseeno je prepričan, da zdaj sploh ne gre več za doseganje rekorda. "Maturantska parada je darilo mesta in sponzorjev vsakoletni generaciji maturantov. Je zamenjava za pohajkovanje maturantov po mestu, polivanje z vodo in posipanje z moko ter vandalizme. Da bi pritegnili čim več mladih, predvsem pa zanimanje medijev, smo prireditvi dodali plesanje četvorke za Guinnessov rekord. Ko smo pred desetimi leti četvorko prvič zaplesali v Ljubljani, si nismo predstavljali, da se bo množično plesanje preneslo po vsej Sloveniji in v sosednje dežele. Točno opoldne se vsak tretji petek v maju s satelitskega programa vala 202 oglasi Straussova glasba, ki je do sedaj povezala v sinhroni ples v desetih ponovitvah 161.680 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz 10 držav in nam priplesalo šest naslovov Guinnessovih rekorderjev," pojasnjuje Boris.
Mateja Hočevar Prokofjev je tista, ki verbalno vodi maturante skozi slike četvorke, Boris Prokofjev je glavni organizator, Sonja Savnik pa tista, ki skrbi, da vse skupaj pride v javnost.
Seveda bo tudi letošnja "open air" četvorka minila v znamenju dveh blagovnih znamk, saj še eno plesanje organizira Plesna zveza Slovenije pod imenom Quadrille Dance Festival. O njenem dogajanju ni še ničesar znanega, saj se organizatorji Silvestra Perčič, Rudi Kocbek in predsednik PZS Drago Šulek še niso ubadali s sporočili za javnost.
Mariborčan Rudi Kocbek in predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek organizirata plesanje četvorke za vsako ceno.
No, na enajsti ponovitvi Maturantske parade pa naj bi bilo v sočasnem plesu združenih več deset tisoč plesalcev in plesalk iz več kot sedemdesetih mest iz desetih držav. Oranžno črne majice bodo plesale dvajsetega maja točno opoldne, v Ljubljani pa bo poskrbljeno tudi za dober plesni žur po odplesani četvorki, in sicer na Gospodarskem razstavišču v ritmih Big Foot mame in DJ Timea. Organizatorji bodo poskrbeli za glasbo, ples in zdravo nealkoholno pamet. Za količino konzumiranega alkohola in temu primerno (ne)artikulirano vedenje pa bodo plesalci morali poskrbeti sami.
Ljubljanski župan Zoran Jankovič vedno nagovori plešoče maturante.
View Gallery 6 Photos