Bičkova brez Plestenjaka, a tudi brez naslova. Priteklja ponovno prvaka.

Bičkova in Vodičar sta izgubila boj proti Damirju in Anni.

Že tradicionalno se je pred letošnjim državnim prvenstvom v latinskoameriških plesih odvijalo nekaj predigre. Tako sta nastop na njem odpovedala že prijavljena profesionalca Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič, ki je povedala svoje vzroke za neudeležbo v rubriki Ritem izjav. Mi pa smo vam obljubili, da objavimo še enega, in ta je, da "ne podpirava organizatorja državnega prvenstva, ki je en teden prej prepovedal parom iz svojega in nekaterih drugih klubov tekmovati na naši tekmi." Iz podobnega razloga sta se za neudeležbo odločila tudi drugi par Luca Bussoletti in Tjaša Vulič. Izjavo si preberite v Ritmu izjav.

Organizator tekmovanja Fredi Novak s hčerko Tjašo.
Seveda smo preverili, kaj meni o tem tudi druga stran, in Fredi Novak, organizator državnega prvenstva pojasnjuje: "Odkar sta Matej in Špela Kralj odšla v Urško, mi kaj dosti parov nimamo. Dva od najboljših parov sta bila na evropskem prvenstvu v Španiji, Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva sta se odločila, da bosta plesala za drugo plesno zvezo, tako da mi nekih parov, ki bi jim prepovedali ali pa odsvetovali, da gredo na tekmo, nimamo. Tako da je to malo iz trte zvito." Imamo torej dva različna pogleda na isto stvar, škoda je vseeno, da oba para nista privoščila gledalcem v športni dvorani v Kopru, da se navdušijo nad njihovim plesanjem.
Miša Cigoj in Nika Bagon sta kot edina v profesionalni kategoriji zmagala.
Tako sta brez problema zmagala edina prisotna Miša Cigoj in Nika Bagon. "Jaz se ne grem več teh igric. Jaz bi rad samo plesal," je dejal Miša, tisti Miša, ki je običajno poskrbel za kakšno frko na prvenstvu. Nika je dodala, da Miša lepo skrbi za njo in da ni nikakršnih fizičnih obračunavanj med njima.
No, pa se vrnimo na začetek, ko se je na parketu zbralo oseminšestdeset parov. Najmlajši so tekmovanje štartali in zaključili že popoldne. Jurij Špurej Soršaj je s Tejo Fras iz PK Pingi International v rumeni oblekici dodal naslovu državnega prvaka med mlajšimi pionirji v standardu še latinskega.
Jurij Špurej Soršak in Teja Fras sta zmagovalca med mlajšimi pionirji.
Pionirja Brin Hlade in Tosia Robar Žerak v rdeči obleki iz PK Samba sta prav tako standardu dodala latin, in sta že prava mala performerja na plesišču. Njun nastop je bil samozavesten in prepričljiv, sicer pa si oglejte njuno izjavo v reportaži v oddaji Parada plesa, v torek, 17.4. ob 20.00 na TV Veseljak. Upam, da bosta še dolgo vztrajala.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak.
Kategorija mlajših mladincev je takoj napovedala zanimiv boj. Zmagovalca sta postala Jaka Podgoršek in Katarina Matuš iz PK Miki, ki ji je za prvenstvo obleko skreiral Matevž Ogorelec. "Vesela sva in zadovoljna," sta bila kratka v izjavi.
Zmagovalcema Jaki Podgoršku in Katarini Matuš je obleko skreiral Matevž Ogorelec.
Sicer pa je bil oblikovalec plesnih oblek Matevž Ogorelec navdušen nad prikazanimi oblekami in nad dejstvom, da ni videti recesije. "Točnega števila, koliko sem naredil oblek, ne vem. Tukaj so še ostali oblikovalci Nataša Ambrož pa Saša Pust, Gigadance. Veseli me, da je črna barva v manjšini. Veliko je še vedno volanov. Na srečo recesije ni videti, saj imajo skoraj vse plesalke nove obleke. Sicer pa poglejte vozni park pred dvorano pa vam bo hitro jasno, ali je recesija ali je ni." Matevž nam ni zaupal, koliko stane njegova najdražja obleka, pravi, da so razponi med 800 in 2500 evri, spet odvisno od kristalov Swarovski in zdaj še volanov.
Nekatere nove obleke pa so morale po pravilniku Mednarodne plesne zveze na pregled k športnemu direktorju Marku Vodniku, ki ima po mnenju nekaterih sanjsko delo. Pregledati mora vse dekolteje, da ne bi bili slučajno preveč globoki oziroma odprtina med desno in levo dojko sme biti največ 5 centimetrov. Posebej pa pazi na izreze pri nogah, nič pohujšanja ne sme biti.
Gre za centimetre … Marko Vodnik je pregledal vse obleke, ki slučajno ne bi ustrezale pravilom plesne zveze, a ni našel ničesar spornega.
Med mladinci se je z obleko znašla Ana Mesec, ki je staro obleko skombinirala tako, da menja zgornje dele in obleka izgleda kot nova. Z Juretom Bergantom sta sebi in PK Urška priplesala naslov državnih prvakov. "Bila sva precej nervozna, saj naju je drugouvrščeni par na zadnji tekmi premagal in nisva vedela, kako bo. Zdaj sva zelo vesela in zadovoljna, saj sva ogromno trenirala in se je trud poplačal." Tudi Jure in Ana sta aktualna prvaka v standardu.
Ana Mesec in Jure Bergant sta slavila med mladinci.
V starejšemladinski kategoriji seveda obvladujeta sceno brat in sestra Matej in Anja Pritekelj iz PK Mirandance, nekateri bodo rekli, da sceno obvladuje njun oče Miran Pritekelj. V Kopru sta si priplesala svoj petindvajseti naslov najboljših v državi. Na vprašanje, ali bo spet frka, sta odgovorila: "Ne bo, ne bo. Midva sva res trenirala in se tudi pripravljala na evropsko prvenstvo, ki je žal odpadlo oziroma je premaknjeno na avgust. Zelo sva vesela zmage." Anja je tokrat izbrala črno obleko, ki jo je sešila Zdenka Arko. Menda pa tudi ne trenirata več v Urški ampak pri Frediju.
Matej in Anja Pritekelj sta si priplesala petindvajseti naslov najboljših v državi.
Zakonca Marko in Natja Orehek iz PK Miki si ne belita glave z dejstvom, da sta še vedno edina plesalca med seniorji. "Mislim, da vam lahko zaupam, da bo na prihodnji tekmi plesal še en par. Sicer pa midva vsako tekmovanje vzameva zelo resno in se nanj tudi tako pripravljava." Tudi Natjino obleko je skreiral Matevž.
Zakonca Orehek v kreaciji Matevža Ogorelca in prva med seniorji.
Vroče je bilo med člani, ki so najprej odplesali polfinale. Svoj nastop sta odpovedala Kristijan Burazer in Martina Plohl, menda zaradi Kristijanove poškodbe. Nihče pa ni mogel predvideti glavnega rezultata. Ali bosta nova državna prvaka Miha Vodičar in Nadija Bičkova ali Damir Halužan in Anna Mashysths. Za Nadijo ni prišel navijat domnevno njen novi spremljevalec, pevec Jan Plestenjak. Kdo ve, če bi sedel na tribuni, bi mogoče bil razplet drugačen. Tako sta morala krono zmagovalcev Miha in Nadija predati paru iz Rogaške Slatine. "Nepopisno sva srečna in malo še v šoku. Res sva veliko trenirala in po petem mestu pred dvema letoma, tretjem mestu lani, sva zdaj prvaka. Zelo sva srečna," sta dejala po tekmi. Damir in Anna sta sicer plesna kolega z Nadijo in Miho na Fredijevem parketu, drugače pa še vedno ostajata zvesta Branku Padjanu in PK Rolly.
Damir in Anna sta za svoj častni ples izbrala rumbo.
"Nisva razočarana, še vedno je najin cilj kombinacija in vse sile v letošnjem letu usmerjava v svetovno prvenstvo," sta dejala po tekmi Miha in Nadija. Nadija pa je na aktualno vprašanje, ki se je pojavljajo te dni v medijih, ali sta z Janom Plestenjakom par, nekoliko zadržano odgovorila: "Tega pa ne komentiram."
Nadija Bičkova je v polfinalu plesala v zlati obleki, ki jo je sešila njena mama Larisa.
Sodniške odločitve in kakovost plesanja je pokomentirala ena od sodnic, in sicer Daniela Škofic Novak: "Vesela sem, da se v mlajših kategorijah pojavljajo pari, ki tako resno jemljejo trening, da se vidi napredek. Pri nekaterih res vidim precej napredka. Pri starejših mladincih in članih pa je nekaj parov, ki so res vrhunska kvaliteta, nekaj pa takšnih, ki tega ne jemljejo tako resno, ampak plešejo za hobi. Sodniška odločitev je vedno težka, mogoče se ti zdi enostavno, ker veš, kakšne imaš prioritete, ampak situacija na parketu se spreminja od trenutka do trenutka in na koncu moraš vse potegniti skupaj. Jaz svojih odločitev nikoli nisem jemala z lahkoto. Vedno je težko. Rezultati na koncu so takšni, kakršni so, sistem omogoča, da pravi zmagovalci vedno pridejo na površje in da zmagajo vedno pravi."
Daniela Novak je bila ena od sodnic na državnem prvenstvu.
Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani http://rezultati-plesna-zveza.strokahosting.net/Tekmovanja/DP%20LA%20Koper%202012/
Fredi Novak je poskrbel, da smo po dolgem času na parketu videli šov nastop plesnega para Jurij in Jagoda Bategelj ter Andreja Škufce in Melinde Torogyorgy.
Andrej Škufca in Melinda Torogyorgy v šov točki ter …
… Jurij in Jagoda Batagelj.
Oba para sta povprečno navdušila, in glede na Fredijevo pripombo s prvenstva v Lenartu, ko je ob šov nastopu komentiral, da je Tatjanina obleka popolnoma neprimerna za nastop, ker kaže preveč gole kože, ne vem, če je pred Melindinim nastopom preveril kostum. Melinda je bila res v jeansu, a v zgornjem delu odeta samo v ruto. Fredi pa tudi priznava, da mu že malo zmanjkuje energije za organizacijo tovrstnih tekmovanj. "Glede na zadnje dogodke v slovenskem plesnem športu sem postal malce apatičen. Mislim, da ljudje ne govorijo resnice, da obljubljajo parom rezultate, po domače starše in pare farbajo, jaz pa verjamem samo v trdo delo in čisto nič drugega. Če to pri plesu ne bo več osnovni moto, potem grem jaz v zaslužen pokoj. Glavni problem v svetu je korupcija predvsem v Italiji in Rusiji, kjer je zelo močna. V Rusiji je že dobil prepoved Pavel Dorokov, v Italiji so bili doživljenjsko suspendirani trije funkcionarji. In če nam takšni velesili dirigirata in se vmešavata v naš majhen trg, potem je to za nas katastrofa." Fredi je za organizacijo prvenstva porabil okoli 5000 evrov, nekaj pa je prišparal pri pokalih saj so pari na stopničkah dobili vsak samo en pokal. Vi pa ste seveda vabljeni, da si ogledate reportažo, ki bo premierno na sporedu v torek ob 20.00 na TV Veseljak. Tako se boste skoraj v živo prepričali o zapisanih izajvah in plesu tekmovalcev, čeprav je bila luč za snemanje zelo slaba.
Foto: Marko Mesec www.fotomesec.com

View Gallery 15 Photos