Anja Möderndorfer v prostorih Mihe Krušiča z odprtimi klasi do baze plesalcev za predstave!

Anja Möderndorfer je nastopila v predstavah, kot so Tujec … (foto: Slavica Dolašević)

Anja, pozdravljena! Zaintrigirala si me z objavo, da organiziraš odprte plesne klase. Razloži, kaj konkretno se bo dogajalo na Štihovi 20 v Ljubljani?
Pozdravljena, Barbra, se že dogaja. Res je, z letošnjo sezono sem se odločila, da začnem po svoje, tako kot sem si to po tihem vedno želela. Ne narobe razumeti, biti del plesne šole je super, pri Mihu (Miha Krušič, op. ur.) v Pro dance studiu smo super tim, tekmovanja so za mlade plesalce zelo dobra popotnica za naprej in od njih se veliko naučijo, vendar sem sama to že davno prerasla. Na ples že zelo dolgo gledam kot na umetnost in ne več ‘športno tekmovanje’. Ples potrebuje oder (tak, ta prav oder). Že od nekdaj si želim ustvarjati, kreirati, tako da je to zdaj prvi večji korak na poti do mojih sanj. Odprti klasi. Velik navdih za to je Kjara (Starič Wurst, op. ur.).

… Otello (foto: Darja Štravs Tisu) …

Kaj pa to pomeni odprti klasi? To ravno ni v ‘navadi’, da lahko pridejo vsi, ki si želijo novih znanj, kajne?

Tako kot si napisala, odprto za vse, ki si želijo priti. Sama res ne učim ravno na ravni začetnikov, ampak verjamem, da se vse da, če se hoče. Si vzamem čas in razložim stvari tudi počasi, če vidim, da ima kdo težave ali še boljše, če postavi vprašanje. Ni v navadi za plesne šole, ki se ukvarjajo s tekmovanji, sicer pa obstajajo pri nas tudi odprti klasi še kje drugje. Sama sem se za odprte klase odločila tudi zato, ker rada sodelujem s čim več plesalci in ker kot plesalka rada delam z različnimi koreografi. To da plesalcu širino, ki jo potrebuje, če ne prej, prvo sekundo, ko stopi v profesionalni plesni svet.
To so prostori nekdanjega Pro Dancea, v katerih si že učila. Miha jih je zaprl, ti pa na novo oživljaš plesno sceno na Štihovi ulici?
Tem prostorom še vedno kraljujeta Pro dance studio in Miha Krušič. Pro dance studio torej še vedno obstaja in ostaja in tam Miha nadaljuje svoje sanje. Kot dolgoletni član njegove ekipe sem se na podlagi dobrega sodelovanja odločila, da ostajam v njegovih prostorih.
… Tujec (foto: Slavica Dolašević) …

Zdi se, da kreiraš na področju pedagogija & izvedba. Nazadnje se mi zdi, da si bila del plesne ekipe koreografa Miloša Isajloviča v predstavi Tujec. Kako je sodelovati pri predstavi, zaradi katere si se preselila iz Ljubljane v Beograd?

Res sem še vedno aktivna kot plesalka, saj je to še vedno moja prva ljubezen, in dokler mi telo služi, kot želim, sem tudi odločena plesati pri čim več projektih znotraj in zunaj naših meja. Tako se razvijam kot plesalec in posredno se učim od koreografov njihovega dela. Nazadnje sem res plesala v predstavi Tujec enkratnega mladega koreografa in dobrega prijatelja Miloša Isailovića. Bila je enkratna izkušnja, na trenutke naporna, ampak vredna vsakega napora. Spoznala sem nove plesalce, sklenila nova prijateljstva in veliko sem se naučila od njih. Velika inspiracija mi je bil in mi je še vedno Miloš. Za takšne projekte se z veseljem še kdaj za določen čas preselim iz Ljubljane.
Si tudi del Kjara’s Dance Company. Plesalci se združite glede na projekte. Kdaj vas lahko znova pričakujemo?
Za to boš pa morala ujeti Kjaro. Plesalci smo še vedno v stiku in velikokrat sodelujemo pri različnih projektih, se videvamo na klasih, posamično sodelujemo s Kjaro itd. Kdaj bomo spet ustvarili kaj novega vsi skupaj s Kjaro, je vprašanje časa. Ampak sem prepričana, da lahko še računate na nas.
… muzikalu Rent (foto: Aljoša Rebolj) …

Sodeluješ pri muzikalu Rent v MGL-ju. Kakšna je ta izkušnja z mojstrom Stanislavom Mošo?

Rent je moj drugi muzikal v MGL-ju in moram reči, da sem bila izredno lepo sprejeta v MGL družino, res so super kolektiv, odprti. Tam se počutim doma. V sam MGL mi je pot odprl Miha Krušič, saj nas je potegnil zraven kot ekipo plesalcev pri lanskem muzikalu Trač v režiji žal pokojnega Gašperja Tiča in Jake Ivanjca, kjer je bil Miha koreograf. V nadaljevanju  se lahko zahvalim tudi Barbari Hieng Samobor, direktorici in umetniški vodji MGL, ki me je opazila in mi ponudila sodelovanje tudi pri prihodnjem projektu, tokrat tudi z igro in petjem, ne le plesom. Stanislav Moša je mojster svoje klase. Zelo duhovit, miren režiser, s katerim bi z veseljem sodelovala še pri kakšni predstavi.
… Trač (foto: Aljoša Rebolj) …

Kakšne so ideje in kakšne realizacije lahko pričakujemo od tebe v tem letu ali pa v tej sezoni?

Idej je mnogo, želja še več! Realizacija je v načrtu. Kot sem že večkrat omenila, si želim koreografirati. Menim, da pri nas manjka, kar je začela Kjara Starič Wurst, saj vem, koliko je meni kot mladi plesalki to pomenilo. Tako bi si rada s pomočjo svojih odprtih klasov naredila bazo plesalcev, s katerimi bi lahko ustvarjala. A o tem več, ko bo dozorelo.

View Gallery 5 Photos