Andrej Škufca postavil Halužana in Mashchytsovo na evropski vrh WDC. Na tekmi WDSF pa zlata sredina.

Damir in Anna (foto: osebni arhiv)

Velikonočni vikend je bil za športne plesalce precej deloven. V soboto so se namreč odvijala kar tri evropska prvenstva v latinskoameriških plesih. Ker obstajata dve plesni zvezi, je pač naneslo, da je plesna zveza WDC (World Dance Council) organizirala evropsko prvenstvo za amaterje v angleškem Blackpoolu in nova evropska prvaka sta postala Damir Halužan in Anna Mashchyts. V sodniški ekipi, ki je ocenjevala 51 parov, je bil tokrat tudi Andrej Škufca, s katerim sta Damir in Anna pred tekmovanjem precej intenzivno trenirala. Sicer plesalcem, ki tekmujejo v zvezi WDC, takšen naslov ne pomeni toliko kot plesalcem zveze WDFS, a osebno zadovoljstvo je prav gotovo veliko. Branko Padjan, lastnik PK Rolly, katerega člana sta Damir in Anna, je za naš portal sporočil veselo novico in dodal, da je to najlepši ‘jajc ever‘. Andreja sem prosila za izjavo, in jo tudi pravkar prejela: "Damir in Anna sta prepričljivo in zasluženo zmagala včeraj na WDC AL evropskem prvenstvu. Plesati v blackpoolski dvorani, kjer se je sinoči odvijalo tekmovanje, je vedno nekaj posebnega. Blackpoolski festival se sicer začne čez dober mesec dni tako, da se bosta lahko tja podala z dobrimi vtisi." Andrej je prvič v svoji karieri sodil evropsko prvenstvo, zvečer pa bo že sedel v žiriji šova Zvezde plešejo.

V Moskvi se je odvijalo evropsko prvenstvo za profesionalce in tam je sodila žena Andreja Škufce Melinda. Kako se je razpletlo tam, nimam podatka, saj je zveza WDC glede ažurnosti precej ‘šlampasta’ in podatke objavlja z večdnevno zamudo.
Andrej Škufca je z ženo Melindo krojil usodo plesalcev, ki so se potegovali za naslove evropskih prvakov plesne zveze WDC.
Tretje evropsko prvenstvo v latinu v organizaciji zveze WDFS pa se je odvijalo v španskem mestu Cambrils. Slovenija je imela v konkurenci 69 parov (od prijavljenih 75) dva para, in sicer tretje uvrščenega z državnega prvenstva Jureta Berganta in Milano Chekanovo, ki sta zasedla delitev 47. do 48. mesta. Njuno izjavo si lahko preberete v rubriki ritem izjav.
Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc (foto: Jernej Rihar)
Državna prvaka Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc pa sta zasedla 36. mesto. Njuno razmišljanje po tekmi pa je: "Odplesala sva, kar se da po svojih najboljših močeh, kot vedno. Včasih uspešneje, včasih manj. Veva, v katerih stvareh morava napredovati ter koliko truda in treninga bo še treba vložiti v prihodnje. Imava cilje, ki jih želiva doseči, in na tem delava. Ponosna sva, da sva zastopala Slovenijo, in rada bi se zahvalila Plesni zvezi Slovenije, da nama je dala to možnost. Vesela sva, da je bil z nama najin glavni trener in naju podpiral, zato bi se rada zahvalila Zoranu (Plohl, op. a.). Zahvalila bi se vsem najinim trenerjem in celotni ekipi Diamant, čevljarstvu Peta in staršem. Že trenirava za naprej."
Armen Tsaturyan in Svetlana Gudyno sta evropska prvaka za leto 2017. (Foto: WDSF)

Zoran Plohl je bil uradni spremljevalec obeh parov in je izjavo obljubil zvečer, ko se vrne v Slovenijo. V sodniški ekipi nismo imeli slovenskega predstavnika. Nova evropska prvaka pa sta Armen Tsaturjan in Svetlana Gudyno iz Rusije, ki sta se na evropski vrh vrnila po dveh letih in premagala dosedanja prvaka Goffredo & Matus iz Moldavije, ki sta zasedla drugo mesto. Oba naša para sta bila med najmlajšimi udeleženci evropskega prvenstva v latinskoameriških plesih.

View Gallery 5 Photos