Aerobičarka Meta Zagorc prejela Bloudkovo nagrado

Na 47. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport Bloudkovih nagrad je v družbi slovenskih reprezentantov v smučarskih skokih Jerneja Damjana, Roberta Kranjca, Petra Prevca in Jurija Tepeša ter rokometnega trenerja Slavka Iveziča in nekdanjega predsednika Hokejske zveze Slovenije Janka Popoviča slavila tudi naša plesna Metka, dr. Meta Zagorc, ki je prejela nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa.

Meta Zagorc je sinonim za slovenski ples.
V obrazložitvi je zapisano: "Meta Zagorc je doktorica kinezioloških znanosti in je kot predstojnica katedre za ples na Fakulteti za šport aktivno delovala vse do leta 2011. Nekdanja vrhunska športna plesalka se je po bogati tekmovalni karieri, v kateri je osemkrat osvojila naslov državne prvakinje v standardnih in latinskoameriških plesih, povsem posvetila razvoju celostne plesne dejavnosti, sistematizaciji plesa pri najmlajših na predšolski in razredni stopnji (od 1975), organizaciji modernih plesnih tekmovanj (od 1974) ter razvoju aerobike (od 1983) in navijaških plesnih skupin (od 1995). Je pobudnica in sooblikovalka pomembnih projektov na področju plesa, Šolski plesni festival za osnovne in srednje šole, Ulična četvorka za srednje šole in Slovenija pleše ter drugih akcij, katerih namen je dvigniti raven plesne kulture v vseh starostnih obdobjih. Med letoma 1981 in 2005 je bila tri mandate predsednica Plesne zveze Slovenija in članica različnih organizacijskih odborov, med letoma 2006 in 2009 pa direktorica državnih reprezentanc v standardnih in latinskoameriških plesih. Deluje tudi kot mednarodna plesna sodnica. Zagorčeva velja tudi za začetnico rekreativne in tekmovalne aerobike na Slovenskem. Je avtorica ali soavtorica več kot 30 učbenikov, strokovnih in znanstvenih člankov ter drugih strokovnih del s področja plesa in aerobike, pobudnica prvih raziskav in znanstvenoraziskovalnih del na tem področju in odgovorna za oblikovanje plesnih programov na vseh stopnjah šolanja v okviru FŠ."
Zaradi Mete je na knjižnjih policah tudi veliko plesne literature.
Meta pa je za naš portal tik pred podelitvijo povedala: "Nagrada mi pomeni priznanje za celoten opus dela tako na področju plesa kakor tudi aerobike, navijaških in plesnih skupin. Je poklon ob bogati žetvi, ko smo v sedemdesetih letih začenjali s plesom z otroki, tudi sanjati nismo upali, da se bo ples razvil do vrhunca, ki smo mu priče danes. Ko sem prevzemala revijsko skupino v ŠPK Kazina, tudi pomisliti nisem upala, da bodo moderni tekmovalni plesi to, kar so danes. In ko smo začenjali z aerobiko, so bile redke ženske, ki so se ukvarjale s športom, danes nam je prešlo v zavest, da je potrebna vadba za vitalnost in energijo, ki jo potrebujemo v vsakdanjem življenju … Nagrada je priznanje za moje delo na fakulteti, kjer sem poskrbela za znanje študentov, pa tudi za razvoj stroke: prvih plesnih trenerjev, vaditeljev aerobike in mnogih drugih strokovnjakov, sodnikov … Seveda bi nagrado rada delila z vsemi sodelavci na Plesni zvezi – kjer smo na nek način udejanili Slovensko plesno pravljico, s trenerji, ki ustvarjajo vrhunske tekmovalce, ki so sposobni ponesti ime Slovenije v svet, z učitelji, ki razvijajo Šolski plesni festival, Ulično četvorko in Slovenija pleše, in z vsemi, ki kakorkoli prispevajo, da bi bila Slovenija prepoznavna po plesni kulturi …
Nagrado delim z Nikotom, brez katerega mi vrata v plesni svet ne bi bila tako široko odprta, pa tudi z Nino in družino, ki sem jim odtegnila mnoge trenutke v življenju zaradi ukvarjanja s plesom."

Meta Zagorc, njen mož Niko Basarič in žena predsednika Plesne Zveze Slovenije Verena Šulek.
Metki čestita tudi ekipa našega portala.

View Gallery 4 Photos