6. korpus barvitega mozaika mladostne ustvarjalnosti sodobnega plesa

… Iza Skok …

Gordana Stefanovič Erjavec, plesalka, koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja Plesnega foruma Celje je ustanoviteljica, vodilo, gonilo in srčni utrip tega plesnega društva mladih plesalcev in ustvarjalcev v plesnem mestu Celje. Težko bi se reklo, koliko mladih plesalcev je preplesalo v času njenih 35 plesnih let delovanja in ustvarjanja. V teh kar nekaj letih poučevanja, raziskovanja in koreografiranja je ustvarila mnogotere generacije in mednarodno razpoznavne plesalce ter ustvarjalce, ki so že priznani umetniki profesionalne plesne scene; s svojimi gojenci se je še kako leto nazaj udeleževala še evropskih otroških festivalov, bili so prisotni tudi na azijski mednarodni sceni, na Festivalih mladih v Indiji in na Kitajskem.

… AP Ljubljana …
Ena njenih zadnjih plesnih daritev svojemu mestu Celju in njenim mladim učencem je Koreografska platforma plesnih ustvarjalcev/  KORPUS, festival namenjene predvsem ustvarjanju mladih. Pred šestimi leti je to bil 1. KORPUS, ki se je častno odpiral v počastitev svetovnega in seveda tudi slovenskega dneva plesa 29. aprila. Letošnji KORPUS je šesti po vrsti, dogajal pa se je 12., 18. in 19. maja v dvorani Plesnega foruma Celje/PFC. Na KORPUS so povabljeni tudi plesalci in mentorji  iz drugih slovenskih mest, največkrat iz Kranja, Velenja in Ljubljane, da bi se tako bolj med seboj spoznavali, si izmenjevali plesne teme in se družili v prijetnem vzdušju hiše Forum, ki postaja vse bolj tesna ob sprotnem večanju števila forumskih plesnih navdušencev in obiskovalcev.
… B/PFC, Goga Stefanovič …
Ples je tudi fizična, delavno zahtevna panoga, zato se v času KORPUS vikendov organizira še Plesna delavnica, letošnji delavni izziv je nosil naslov Neavtorizirano. Delavnica je potekala 18. maja od 16. do 18. ure v PFC, na ulici in v Muzeju novejše zgodovine, strokovno pa sta jo vodili mednarodno priznani plesalki in koreografinji Snježana Premuš in Andreja Rauch. Proces dela je bil razdeljen na več stopenj: ko je del skupine ustvarjalcev najprej bil opazovan, potem pa so še sami postali opazovalci, nato so iz tako nastalih kratkih kompozicij izluščili ter izbrali določene segmente – kadre. Za vsak izbrani kader je vsak udeleženec osmislil svoj naslov in avtoriziral tekst, ki so ga nato razstavili v prostorih Muzeja.
… Ana Cvelfar, Lija Hofman, Urška Stevanovič Petek, Eva Plevnik, Ina Trefalt in Kaja Vajdetič …
Da bi mladi plesalci imeli možnost izobraževanja tudi ob predstavah naših eminentnih sodobnikov, na KORPUS povabijo še izbrane profesionalne predstave. Tako sta v nedeljo,19. maja, v polni dvorani Foruma šokirala ter navdušila celjske ljubitelje plesne umetnosti Rosana Hribar in Gregor Luštek s svojo koreografsko uspešnico strasti, ljubezni in partnerstva, s predstavo Štirinajst. Prva festivalska nedelja,12. maja, je bila posvečena ustvarjanju mladih, plesalcem ki izhajajo iz PFC, ter izbranim gostom iz Kranja in Velenja. Svoje solistične avtorske koreografije so uprizorili srednješolci, plesalci PFC, ki svoja plesna razmišljanja že zrelo poglabljajo, snovali pa so jih na lansko temo upora za Mednarodni plesnih ustvarjalcev OPUS 1, ki poteka vsako leto v organizaciji JSKD RS. Na drugi strani sebe je predstavila svoje strahove in skrivanje lastnega obličja Alja Roškar, ki svoj ples začne v tišini in se počasi razkriva v  podobi nevrotične osamljenosti. Vhod na plesišče s hrbtom obrnjenim v smeri odra napoveduje skrivnost, utajo ali neprilagojenost, kar v svojem avtorskem solu borb in nasprotovanj pristno ter dobro izvede Ana Marija Koželnik/Siksik ali upor brez razloga.
… Jasmina Ajdnik …

Jasmina Ajdnik
se je znašla na tleh vklenjena, sklenjena in stisnjena, ko si je skušala z zanimivimi vzgibi rok in nog najti svoj odrešilni pas v avtorskem solu Uklenjeni člen. V odsevu odrskih luči ob padcih, dvigih in na diagonali je Jaka Rehar skušal pospešiti svojo fazo zorenja v avtorskem solu Initiation.
… Iza Skok …
Doživeto, izrazno poglobljeno in v odlični izvedbi je Iza Skok uprizorila svoj beg od same sebe, luščenje lastne podobe, kot bi zakričala: "Hočem ven iz svoje kože!"  Svoja zrela razmišljanja in boj s samo sabo je doživeto odplesala v avtorski koreografiji Error_or_or. Nekaj posebnega je bila tudi Izina koreografija Terminal, ki jo je pripravila za Gogino mladostno skupino, ki se nahaja na razpotju OŠ zaključka, zaplesale pa so: Ana Cvelfar, Lija Hofman, Urška Stevanovič Petek, Eva Plevnik, Ina Trefalt in Kaja Vajdetič. Tovor, namenjen terminalnem skladiščenju, ki ga je nosila in ob sebi imela vsaka nastopajoča, so predstavljali neke vrste lahki ščiti, sestavljeni in povezani z raztegljivo obliko satovja, ki so se v plesnem gibanju sproti preoblikovali in so se z njimi ob in na telesih ustvarjale zabavne ter domiselne likovne skice, gibalne oblike, skladno prelivajoče se v natančno postavljeni prostorski kompoziciji.
… Aja Zupanec …
Že kako leto pa je Gogi v pomoč njena nekdanja učenka Aja Zupanec, ki je z isto A skupino PFC obogateno še za eno mlado plesalko Pio Žižek uprizorila razigrano akrobatsko zabavno sceno mladih v stilu pouličnega hip-hopa No stop, in mlada lica so žarela ob udarnem ritmu  telesnih premetov.
… Plesna skupina Quars-KD Qulenium …
Plesalke skupine A so še v tisti dobi mladostnega odraščanja, ko se izgovarja zapik in v trepalnici zaljubljenosti iščejo sanjavi odgovori. Pika, Amen, Stop je plesna koreografija, ki jo je ukrojila Goga po mladostnih željah in v trenutkih iskanja padle-najdene trepalnice, ko se lirično sanjari ter odločno obljublja, med devetimi nastopajočimi je bila tudi Ana Krašovic. O ljubezni so uspešno pripovedovali in tkali svojo plesno belino tresočih se stanj in hrepenenja po ljubezni, plesalci Plesne skupine Quars-KD Qulenium Kranj v koreografije njihove mentorice in učiteljice Saše Lončar. Iz Kranja je prispel tudi Filip Štepec z avtorskim plesom UMBAUMČIZEM, plesom fantovske nemirne energije, s katerim se je že uspešno promoviral lansko sezono, tokrat pa ga v odlični izvedbi zloščil  ter postavil na višji nivo plesne uprizoritve in so se tudi plesalci skupine Quars  izkazali v plesu čistih linij ter pripovedi o srčnih vzgibih: Filip Štepec, Maja Medved, Michelle Berra, Urška Medved in Zala Erznožnik Podreka.
… B/PFC …
S srednješolci plesne skupine B/PFC je Aja Zupanec izoblikovala prepletajočo se talno velikanko A-M-E-B-A, ki se je raztezala in dvigovala pa zopet lepila z vsemi kraki upogljivih teles, dokler ni obležala v svoji prvobitni obliki. Z isto skupino pa je Goga Stefanovič postavila zanimivo  kompozicijo posamičnih vhodov in poz, ko se išče in odloča Ti si ta. V obeh koreografijah so v številni različici  nastopili: Jasmina Ajdnik, Ana Marija Koželnik, Jaka Rehar, Alja Roškar, Iza Skok, Lea Jan, Zala Koleša, Sara Sešlar Narakas, Ajda Pristovšek-Podergajs.
… Tina Benko in Neža Jamnikar …
Razred zase sta predstavljali članici Plesnega teatra Velenje, Tina Benko in Neža Jamnikar, ki sta v svojem avtorskem duetu SPACEBUND posegali v raziskovanja gibalnih globeli ter večplastno zaobjeli medsebojna stanja v dobro komponiranem plesnem duetu. 
… Akademija za ples Ljubljana, koreografija Gee Erjavec …
Po svoji idejni zasnovi je Gea Erjavec, članica  PFC in študentka zaključnega letnika Akademije za ples Ljubljana/APL, izoblikovala slikovito koreografijo Lej ´tička!. Zanimivo je predstavila prastaro družinsko fotografijo sladkobne harmonije, kjer osebe izstopajo iz slikovite fotografske postavitve, odete v barvitost stoletnih meščanskih oblačil (kostumografija Damir Raković, Atelje Ponoreli), in simpatično zaplešejo realna stanja medsebojnih odnosov, ki niso ravno v skladu z navidezno harmonijo zasidrane fotografske poze – plesali so/APL: Tajda Podobnik, Eni Vesović, Tanja Pavošević, Neža Jamnik, Maja Marković in  Tina Benko.
Novost letošnjega KORPUSA je tudi predstavitev kratkih videoprojekcij, plesnih filmskih oblik avtorjev Tomaža Črneja, Jana Bariča, Enye Belak in Ize Skok. Na enem videoposnetku zaplešejo roke Aje Zupanc, ki je ta večer nastopila tudi s svojim avtorskim plesom in računalniško tempirano uprizoritvijo LSDance Dream Live, na drugem pa plesalka Iza Skok. Znova je navdušila mlada vsestranska umetnica, plesalka Enya Belak s svojim dramatično zasnovanim video izrisom Šok horizontale iz leta 2011 ali jutranji mladostni mori v sanjavosti prebujanja in v pričakovanju zvoka budilke. Njen Šok horizontale je bil izbran med 40 tovrstnimi  prijavami v finalno uprizoritev 10 najboljših na mednarodnem festivalu video stvaritev Boston Film Fest – marca 2013, ZDA. 6. KORPUS PF se je predstavil v luči prijetnega ter barvitega mozaika mladostne ustvarjalnosti sodobnega plesa in premišljenih, tudi zrelo zasnovanih koreografskih uprizoritev.

View Gallery 13 Photos