31 plesnih parov, solistke in plesalci v kategoriji para ples, zaključili sezono z državnim prvenstvom v kombinaciji!

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta nepremagljiva med člani že od leta 2019. (foto: Srečo Katona)

Kidričevo je v soboto plesalo v standardnih in latinskoameriških ritmih.

Sobota je bila, poleg množice plesnih produkcij, festivalov in tekmovanj, tudi v znamenju zadnjega državnega prvenstva za plesalce športnega plesa. In to je bila kombinacija latina in standarda. Kategorija, ki nekako nikoli ni bila in tudi ni najbolj množična, je pa atraktivna na pogled, saj uspeš videti plesni par v eni in drugi zvrsti. Vsled res pestrega dogajanja in jasno tudi zamika datuma državnega prvenstva (moj snemalec Leo žal ni mogel priti v Kidričevo, ker so njegovi urniki planirani za nekaj mesecev v naprej), nisem niti imela namena obiskati prvenstva, a sem se za vsak slučaj akreditirala in potem nekako čutila dolžnost, da pridem in se informiram. Ja, zadrega je bila tudi seveda organizatorka Natalija Banovič iz Plesnega kluba Samba, ki z mano ne komunicira in je imela po tekmi tudi verbalni izpad name. Moja koža je z leti postala debela in navajena raznovrstnih pogromov, če članek ni napisan tako kot si nekdo zamisli. Ne bom v uvodu razlagala v kakšne primitivnosti je šla, če bom pri volji do konca zapisa, mogoče to tudi omenim, a mislim, da si bralci teh nebuloz niti ne zaslužite izvedeti.

Natalija Banovič (levo) na razglasitvi starejše mladinske kategorije.

Natalija je po lanskem debaklu v Račah z državnim prvenstvom v standardnih plesih, v soboto znova (ja, pred leti v Kungoti, je bilo prav dobro) dokazala, da zna organizirati ‘državc’ kot se zagre. Pustimo ob strani tradicionalne mantre: športna dvorana, garderobe, lokacija je sobotni finalni del, katerega sem si ogledala, potekal zelo tekoče in brez zamud. Čeprav je menda eden od sodnikov prihitel na državno prvenstvo 3 minute pred začetkom. Kdo je to bil nisem uspela izvedeti, a voditeljica tekmovanja Urška Marinko Pocajt, ki je bila zadolžena tudi za vrtenje glasbe in je večina njen izbor zelo pohvalila, se je začelo že dopoldne s kvalifikacijskim turnirjem in državnim prvenstvom solistk ter plesalcev na vozičkih, mi je dejala, da so zamudo ‘spravili not’.

Mlajše mladinske solistke: Ula Horvat-Bovcon, državna prvakinja Nika Kofler, Ela Krilić, Manca Selič, Mia Križman in Maša Mitkovič.

Tako se je finale začel z mimohodom plesnih parov, ki jih je bilo 31. V dopoldanskem delu je svoj nastop tudi opravil edini plesni par v kategoriji para ples Roman Maček in Martina Smodiš (PK Ajdovščina) sta ponovno absolutna zmagovalca tudi tretjega državnega prvenstva letos.

Marko Vodnik na večernem defileju.

Vse nas je pozdravil predsednik sekcije za latin in standard Marko Vodnik, ki je nakazal, da se kažejo boljši finančni časi za slovenski športni ples. Ker si vsega nisem zapomnila, sem Marka prosila za natančno definicijo njegovega govora in takole mi je napisal: ‘V letu 2023 do 31.10.2023 smo uspeli registrirati 100 aktivnih tekmovalcev (med 12. in 34. letom starosti – torej MM,M,SM in člani), v bazo OKS, ki imajo rezultat na tekmi oz. je tekma in rezultat preverljiv na strani Plesne zveze Slovenije. Tako smo lahko spet kandidirali za sredstva za šport mladih za kategorijo za mladinski in starejše mladinski razred (14-18 let) plesov v paru. Na javnih evidencah na spletu je razvidno (kar ti seveda dobro veš) da je PZS sekcija SLP dobila namenska sredstva za leto 2024 iz Fundacije za šport 2031,00€ in iz MGTŠ 1831,39€., skupaj 3862,39€, ki jih potem črpamo do konca leta na osnovi posameznih zahtevkov po vsakem svetovnem ali evropskem prvenstvu. Ta sredstva lahko uporabimo izključno za kategorije mladincev in starejših mladincev (pari – ti so kategorizirani) za udeležbo na uradnih tekmovanjih. Kot vsako leto imajo mladinci 3 svetovna prvenstva in starejši mladinci 3 svetovna in 3 evropska prvenstva. (teh tekmovanj se udeleži praviloma 15 plesnih parov, na ST in LA prvenstvo po 2 najboljša in na kombinacijo 10 plesev 1 najboljši). Plesna zveza Slovenije sekcija SLP ima pravilnik po katerem vsakemu paru ne glede na rezultat povrne del stroškov. Za uvrstitev v polfinale oz finale pa pokrivamo vse stroške v kolikor imamo druga sredstva. Verjetno veš, da so edini prihodki sekcije SLP članarine klubov, registracije tekmovalcev in štartnine na tekmovanjih. Zveza pa vsakemu klubu za organizacijo tekmovanja podeli tudi dotacijo v višini med 600 in 900 €, odvisno od vrste tekmovanja in ali organizira KV in DP na isti dan in preskrbi medalje na DP za vse kategorije. Vlogo za povračilo sredstev izstavimo Fundaciji ali ministrstvu MGTŠ na osnovi uradnih dokumentov (računov oz zahtevka para) ki jih moramo predložiti, torej črpamo sredstva sproti po vsakem tekmovanju. Par dobi denar nakazan takoj ko poda zahtevek. Torej še enkrat, zato ker smo uspeli aktivno članstvo z preverljivimi rezultati povečati preko 100, smo lahko kandidirali za sredstva v letu 2024 za mladinsko konkurenco (14-18 let) in dobili 3862,39€, ki jih bomo počrpali do konca leta. Za članske pare bo vloga na osnovi rezultata 3. mesto na svetovnem prvenstvu v novembru 2023, vložena v letu 2024, ker je bil rok za vloge za leto 2024 31.10.2023.’
Markove besede mi je potrdil tudi Fredi Novak, ki je obiskal dopoldanski del in bil vesel ‘večjega števila plesnih parov, ki kaže, da mogoče gre zadeva navzgor’.

Sodniška ekipa državnega prvenstva: Branko Bohak, Jagoda Batagelj, Špela Kralj, Brane Križnar, Dejan Kolenc, Meta Zagorc, Boris Janičijević in Marko Vodnik.

Marko Vodnik je bil tudi del sodniške ekipe (medklic; bili so v precej ‘zmečkanih’ oblačilih z izjemo Kolenca, ki je obleko nadgradil z metuljčkom), ki je bila sestavljena iz naslednjih akterjev: Jagoda Batagelj, Meta Zagorc, Špela Kralj, Boris Janičijević, Brane Križnar, Dejan Kolenc in glavni sodnik Branko Bohak. Branko je imel ta večer kar precej dela, saj je njegovo budno oko spremljalo ne samo glasbo in korake, ampak tudi opravo plesalcev in plesalk. Mislim, da je dvakrat poklical na stran pare v pionirski in mlajšemladinski kategoriji, saj so dekleta imela predolga oz. preširoka krila. Na srečo diskvalifikacij ni bilo, le opomin za prihodnjič. Čudno, da oblikovalci plesnih oblek ne vedo natančnih centimetrov, ki so zapovedana v pravilnikih mednarodne plesne zveze WDSF in posledično tudi naše PZS.

Obleke so pomemben del vsakega plesnega tekmovanja.

So pa obleke bile krasne. Večina že videna na državnih prvenstvih v standardu in latninu, kar je seveda normalno, da se jih obleče še enkrat za kombinacijo, kajti cene oblek niso več normalne. Starši so mi ‘pojamrali’, da se gibljejo že tudi od 2000 evrov dalje, jasno v višjih kategorijah in tudi odvisno kdo je tvoj oblikovalec. A na tekmah v tujini moraš plesati ob bok tujim plesalcev in plesalk, zato je videz zelo pomemben. Reciklaža sicer pride v poštev, a v članski kategoriji zagotovo ne. Dokler le ta ne bo postala trend.

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta zmagovalca med člani od 2019 dalje.

Maša Kastelic je imela prekrasno smaragdno zeleno obleko za standard in elegantno črno za latin oblikovalca in sponzorja DF Design. Prav nič ‘nakičena’ je z Akimom Pekunovim obranila naslov državne prvakinje. Feniksovca le tega trdno držita že od leta 2019. V članski kategoriji je plesalo pet parov.

Stefan Chiari in Neža Colja sta članska podprvaka.

Druga sta bila Stefan Chiari in Neža Colja (Diamant), tretja pa Jaka Bračko in Venera Spasova (Samba).

Jaka Bračko in Venera Spasova, zmagovalca v kategoriji pod 21 let in tretja v članski kategoriji.

Jaka in Venera sta izjemno skladen par, ki sta zmagala v kategoriji pod 21 let. Če bosta vztrajna, ju čaka krasna tekmovalna prihodnost. Tudi Venera je pokazala krasen kupček oblek v rdeči, črni in zlati kombinaciji ARTI Design iz Rusije.

Nik Visnovič in Zala Hauptman zmagovalca med starejšimi mladinci.

Malo mlajša kategorija starejših mladincev je bila najštevilčnejša in zato so plesali tudi polfinale. Od devetih se jih je v finale uvrstilo šest, za presenečenje pa sta poskrbela Nik Visnovič in Zala Hauptman (PK Bolero), ki sta zmagala: ‘Naslova državnih prvakov v kombinaciji 10 plesov sva zelo vesela in je bilo presenečenje za oba, saj sva bila na državnem prvenstvu v standardnih plesih druga, v latinskoameriških pa tretja. Polfinale je bilo kar naporno, finale pa bolj sproščeno in sva res uživala. Sezona je bila, glede na to, da pleševa skupaj dobro leto, zelo uspešna. Najin cilj v prihodnosti je, da izboljšujeva kvaliteto plesa in tako dosegava čimboljše rezultate tako doma kot v tujini.

Mark Klemen in Kaja Katona podprvaka v kombinaciji starejših mladincev.

Za samo sta pustila aktualna državna prvaka v latinu in standardu Marka Klemna in Kajo Katona (Feniks), ki sta tako podprvaka v kombinaciji.

Denis Nali in Julija Markovič Halik državna prvaka med mladinci.

Mladincev je bilo pet in zmagi v latinu in standardu sta Denis Nali in Julija Markovič Halik dodala še kombinacijo. Bolerovca sta takole komentirala prvenstvo: ‘Organizacija je bila dobra, brez zamud, dvorana lepa, udobna in prostorna, tudi glasba nama je bila všeč, tako, da splošen vtis zelo dober. Dobra atmosfera in dobra družba ter veliko navijačev, ki so nama dali ekstra energijo in še boljše vzdušje v dvorani. Z novo sezono prehajava v starejšo kategorijo in se zavedava, da bo naslove težko ubranit, ker je konkurenca tam večja in močnejša, ampak se ne predajava v naprej in se bova tudi med starejšimi in bolj izkušenimi plesalci borila za najvišja mesta. Ne bova popuščala, trenirala bova po planu in verjameva, da bo tudi konkourenca med starejšimi mladinci premagljiva.

Sezona je bila intenzivna in naporna, ampak zelo uspešna, kar potrjujejo rezultati tekmovanj in najin izgled na parketu. Ta konec tedna naju čaka še Summer dance camp na Madžarskem, potem nekaj oddiha in zasluženih počitnic, da prideva k sebi, sredi julija pa že začneva s pripravami na German open championship. Počitnice so vsako leto krajše, sezona daljša, ampak v plesu še vedno najbolj uživava, tako da preživljanje časa v dvoranah in vlaganja energije v treninge čez poletje ne smatrava, kot žrtvovanje, amapak kot priložnost za najin plesni razvoj.’

Erik Rampre in Ana Vidovič sta zmagovalca med mlajšimi mladinci.

Njunih malo mlajših kolegov v kategoriji mlajši mladinci je bilo šest. Prepričljivo sta zmagala aktualna državna prvaka v latinu in standardu Erik Rampre in Ana Vidovič (Diamant).

Samuel Pavlin in Uliana Galchun sta zmagovalca v pionirski kategoriji.

Štirje pari so plesali v pionirski kategoriji in Samuel Pavlin je že v izjavi po državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih dejal za oddajo Parada plesa, da upata na zmago tudi v kombinaciji. To se je seveda tudi zgodilo in z Uliano Galchun sta v klub Diamant priplesala naslov najboljšega para v kombinaciji.

Teodor Nikšič in Melanija Matulin sta zmagovalca mlajše pionirske kategorije.

Tudi najmlajša dva na prvenstvu, kategorija mlajših pionirjev se je razpletla kot na latinu. Drugo mesto za Karla Šarca in Ino Mujezinović in zmaga za Teodorja Nikšiča in Melanijo Matulin. Oba para prihajata iz Feniksa.

Za rezime sezone, plane za naprej, pojasnila zakaj se klubi ne lotijo organizacij državnih prvenstvev sem seveda prosila Marka Vodnika, ki pravi: ‘Zadovoljen sem, ker se število tekmovalcev spet povečuje, tako da smo po nekaj letih ponovno prejeli denar od Fundacije za šport in MGTŠ. Organizacija državnih prvenstev je bila na dovolj visokem nivoju, da so lahko tekmovalci prikazali svoje najboljše plesanje. Morda termini niso bili najbolj ustrezni, tako, da jih bomo za leto 2025 določili do konca novembra 2024, čeprav imamo ponavadi težavo z WDSF, ki svoje termine za uradna prvenstva sprejema še kasneje. Organizatorji tekmovanj KV turnirjev in državnih prvenstev so bili v preteklih dveh letih le 4, PK Bolero, PK Feniks, DPD Samba in Društvo Kazina. Vsem njim sem izredno hvaležen, ker vem koliko truda je za to potrebno. Razočaran sem nad aktivnostjo vseh ostalih klubov, ki imajo in tisti nimajo tekmovalcev in ne organizirajo tekmovanj, čeprav so člani sekcije SLP z volilno pravico. Menim, da, če ni dovolj volje in ljubezni do plesa, potem je težko nekoga prepričati, da bi organiziral tekmovanja, ki pa jih nujno rabimo za dvig kvalitete plesnih parov. Vsa pohvala gre sodniški komisiji SLP v sestavi Niko Basarič, Marko Tumpej in Brane Križnar, ki se izjemno potrudijo da za posamezno tekmo zagotovijo po svoji vesti, znanju in pravilih ustrezno ekipo. Seveda je ponavadi sodniška ekipa prava le za zmagovalca, vendar pa za vse poražence prihaja vedno tudi naslednja tekma. Pričakoval bi več idej, s strani članov IO sekcije SLP in tudi s strani klubov, ki temeljijo na tem, kaj lahko posamezniki in klub prispevamo, da bo PZS uspešnejša in da bo hitreje ustvarjala boljše pogoje za tekmovalni ST in LA ples. V teku imamo spremebe tekmovalnega pravilnika, ki bodo pravilno pozicionirale vlogo plesalcev posameznikov in omogočile začetek postopka kategorizacije le teh. Zavedamo pa se, da ti postopki trajajo po obstoječih pravilih cca 4 leta do priznanja kategorizacije. Eden pomembnih ciljev v bodoče je, da bi spet organizirali mednarodna tekmovanja, ki bi pripomogla k dvigu prepoznavnosti plesa in s tem tudi možnost zanimanja sponzorjev za ples.

(foto: Srečo Katona)

Iz Markovih ust v božja ušesa ali kako že pravijo. Ali pa se sprememb lotijo, kot je danes aktualno, na hitro z odloki. Po tekmi mi je namreč eden od očetov dejal: ‘Zdi se, da je sekcija v položaju, ko se zadovoljuje samo še neke minimalne standarde. Ker kaj bi se delali, da je wow, če ni…’ Večina plesalcev konča sezono in odhiti na zaslužene počitnice, nikakor pa ne vsi. Recimo Akim Pekunov in Maša Kastelic letita sredi julija še na Kitajsko na svetovno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Lani se prvenstva nista udeležila, sta pa lani dosegla svoj največji uspeh in sicer tretje mesto na svetovnem prvenstvu v kombinaciji. Plesalcem želim odlične uvrstitve, krasne počitnice, staršem pa veliko potrpljenja. O Nataliji pa kdaj drugič.