17. festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos je pred vrati

Na festivalu bo na ogled tudi predstava Prometej, pokrajina II …

V petek, 15 aprila, se s tremi dogodki začenja 17. festival sodobnih odrskih umetnosti, Exodos, ki se tokrat predstavlja v povsem novi podobi. V desetih dneh se bo na 17 lokacijah predstavilo več kot dvesto ustvarjalcev v tridesetih sodobnih uprizoritvah, ki jih bo še dodatno popestrila sekcija Balkanska plesna platforma. Poleg se bodo odvijala še številna družabna in izobraževalna srečanja. Za festival, ki se je preobrazil v bienalno periodiko, kar pomeni, da se bo odvijal vsaki dve leti, je tokrat izbor predstav naredil vsestranski flamski umetnik – performer, koreograf in gledališki režiser, filmski ustvarjalec, pisec in vizualni umetnik Jan Fabre. Fabre je doslej ustvaril 49 predstav, pri vsaki pa je nastalo od dvesto do tristo risb, njegova zadnja predstava Prometej, pokrajina II, ki je premiero doživela januarja 2011 v New Yorku, bo predstavljena tudi slovenskemu občinstvu v osrednjem programu Exodosa 19. in 20. aprila v Cankarjevem domu. Že marca pa je bilo v galerijah Vžigalica in Tobačna 001 odprtje njegovih treh instalacij ter dokumentarne razstave fotografij iz predstav, maket in risb v Mestni galeriji.  V Kinoteki so se vrteli Fabrovi filmi, v Klubu Cankarjevega doma pa je vodil pogovorne večere in delavnice.

… vsestranskega flamskega umetnika Jana Fabra …
Fabre je kot gostujoči selektor in kurator programa za festival Exodos izbral tako predstave za osrednji program kot za gostujočo sekcijo Balkanska plesna platforma. Za temo festivala je postavil telo 
v njegovi fizični, erotični in duhovni obliki. V osrednji program so se po umetnikovem izboru uvrstili: gledališka skupina Abattoir Ferme (18. aprila 
v Stari mestni elektrarni); performerka, skladateljica Lisbeth Gruwez (18. aprila v Slovenskem mladinskem gledališču); raziskovalni projekt Santasangre (16. aprila v Kinu Šiška); ustanovitelj skupine La Carnicería Teatro, pisec, scenograf, režiser Rodrigo Garcia (17. aprila v Stari mestni elektrarni); performerka in vizualka Linda Molenaar (dva performansa, ki bosta izvedena nenapovedano); Fabrov Prometej, pokrajina II (19. in 20. aprila v Cankarjevem domu); eden najbolj vidnih predstavnikov italijanske sodobnoplesne scene Virgilio Sieni (21. aprila na Ljubljanskem gradu); izjemna italijanska skupina Fanny and Alexander (22. aprila v Cankarjevem domu); režiserka, koreografka in performerka Coraline Lamaison (17. aprila v Slovenskem mladinskem gledališču) in  slovenskega odra že vajeni Tim Etchells (23. aprila v Cankarjevem domu).
… ki je gostujoči kurator in selektor letošnjega Exodosa …
Letošnji fokus Balkan bo predstavljen s projektom Balkanska plesna platforma, ki je med najpomembnejšimi dogodki na področju sodobnega plesa v regiji in lepa priložnost tako za strokovni razvoj prihajajočih koreografov, nove povezave, mreženje in nastanek produkcij v širši regiji kot za srečevanje ljubiteljev plesa. Na 6. izdaji se bo predstavilo 18 koreografov iz 8 držav, ki jih je izmed nekaj nad 180 prijavljenimi izbrala mednarodna žirija, predstavniki BDP partnerjev in Jan Fabre: Ferenc Sinko: Post.Sync; Maria Coliopoulou: [Akcija] 8 – singularnost; Marko Mandić: Viva Mandić; Konstantinos Rigos: Oblečeno Slečeno; Kristian Al Droubi: Pogovor z umetnikom; Alper Marangoz: Normalno; Kire Miladinoski: Bug’s; Marko Milić: Serija; Caglar Yigitogullari: Pljuvaj & Ljubezenska zgodba;Matjaž Farič, Milko Lazar: Srh; Sezen Tongus: Škrlatna; Ivo Dimčev: I-on; Snježana Premuš: Zgodbe o telesu: MOVE-AS; Krassen Krastev: Si osamljen nocoj?; Giuseppe Chico, Barbara Matijević: Jaz 1984; Mateja Bučar: Bila bi palma; Prihodniki (Azra Ibrahimović: Vacumess; Igor Koruga, Aleksandar Georgiev: Hraniti pri sobni temperaturi; Aleksandra SpasovaA: Od njih do večnosti); Paul Dunca: S temi telesi smo šli, kolikor se je dalo daleč; Matija Ferlin: Zdaj sem /skoraj 6/; Cosmin Manolescu: Supergabriela.
… in je za festival izbral tako predstave za osrednji program …
Pomemben del festivala je tudi usposabljanje: Jan Fabre – avdicija za delavnico in delavnica; koreograf Matija Ferlin – plesna delavnica od-šolanja; dramaturginja Ivana Ivković – delavnica za vse, ki jih zanima odrska umetnost, kinematografija, zvočna umetnost, performans, digitalna umetnost, interaktivni in lokativni mediji; Tim Etchels – seminar v sodelovanju z Masko in Cankarjevim domom, število udeležencev omejeno na 14.
… kot za gostujočo sekcijo Balkanska plesna platforma … (Foto: arhiv Exodos)
Festival je namenjen širši publiki, študentom, pa tudi igralcem in ostalim umetnikom. Da umetniki dobijo možnost  vpogleda, kaj in kako drugi umetniki ustvarjajo, da dobijo morda inspiracije za svoja nadaljnja ustvarjanja ali pač preprosto uživajo v ustvarjanju drugih. Za umetnike so na voljo t.i. umetniške akreditacije, s katerimi dobijo popust pri vseh predstavah.

 

View Gallery 5 Photos