Sem samouk in verjetno najstarejši breaker v Sloveniji

Kako bi se predstavil obiskovalcem našega spletnega portala, predvsem tistim, ki te še ne poznajo, čeprav se s plesom ukvarjaš že dolgo časa?
Sem samouk, preprost mladenič, kljub svojim 36 letom. Sem verjetno najstarejši še aktiven brejker v Sloveniji …

Kateri je bil usodni trenutek, dogodek, da si se odločil posvetiti plesu?
V bistvu se z glasbo srečujem že od malega, najprej sem pel v osnovni šoli, se učil igranja flavte,kitare, nato pa so me navdušili videospoti, v katerih so izstopali plesalci, zato sem začel tudi sam poizkušati plesati. Najprej sem začel z electric boogijem, saj me je takrat navdušila pesem avstrijskega pevca Falca in njegova znana Rock Me Amadeus. Kljub poškodbam, ki sem jih pridobil z neizkušenostjo pri breaku, še vedno vztrajam, saj je to moj edini hobi, ki me res sprošča.
Zakaj ravno break dance in electric boogie oz. v kakšnem "procentu" si eno in v kakšnem drugo?
Break res plešem bolj intenzivno oz. ga bolj prakticiram, saj ga tudi poučujem, tako da se z njim srečujem praktično vsak dan. Electric boogie plešem zgolj za zabavo in da si spustim “štrom” skozi mišice.
Ali pri tebi veljajo tiste klasične oznake plesalec, koreograf in pedagog ali raje ne operiraš s temi izrazi?
Teh "predalčkanj" niti ne uporabljam. Imam se za preprostega plesalca, čeprav sem vse v tem naštetem.
Na zalogi pa imaš kar nekaj osvojenih naslovov prvakov, podprvakov. Se lahko pohvališ s tremi, ki so ti najbolj pri srcu, in zakaj?
Najbolj sem ponosen na svojo skupino CELE ATTACK, s katero smo dosegli zelo veliko dobrih rezultatov, predvsem našega skupnega druženja in norčavih nastopov, ki smo jih preživeli skupaj. Bili smo kot ena plesna družinica, ki je preživljala svoj prosti čas. Hm ,ja rezultati so 2x državni prvaki, 2x evropski prvaki, 2x tretji na svetovnem prvenstvu IDO (Mednarodna plesna zveza) ter trikratni mednarodni zaporedni prvaki na Nizozemskem. Lani pa so postali GENERIC CREW iz Plesne šole Supersta mladinski svetovni prvaki, ki pa so bili že tudi evropski prvaki. Pa še bi lahko našteval.
Zdi se mi, da nisi najbolj navdušen nad tekmovanji IDO in predvsem sojenji na njih. Kaj te moti, kaj bi spremenil, če bi lahko?
Res je, v IDO plešemo oz. tekmujemo, ker je to pač cilj vseh plesnih šol, staršev in nekaterih otrok. Konkurenca tukaj je res katastrofalna v primerjavi s plesalci, ki obiskujejo plesne dogodke in niso člani IDO zveze. Vsaj za break lahko garantiram, da smo mi sami kot skupina nekajkrat zmagali zaradi šova, ki smo ga naredili s koreografijo, ne pa z elementi, ki smo jih dejansko izvajali. Tako da veliko plesalcev, ki zmaga na IDO, dejansko ne seže do pet nekaterih uličnih plesalcev, ki se jim “fučka” za tovrstna tekmovanja, se pa sami udeležujejo različnih plesnih dogodkov po svetu, na katerih tudi zmagujejo in s tem niso SVETOVNI PRVAKI! Moti me predvsem to, da sodniki niso sploh usposobljeni za določene plese in ne znajo soditi, kot bi dejansko morali, saj gledajo predvsem na izbor glasbe, odziv obiskovalcev, torej bučnost publike, in na svojo nestrokovnost. Na vseh dogodkih, katere tudi sam organiziram, se morajo predstaviti tudi sodniki, torej morajo zaplesati svoj solo izhod, kjer opravičijo svoj položaj in se pokažejo sami publiki in ostalim plesalcem. Tako da bi res rad doživel enkrat vsaj to, da nam vsaj za naš ples (BREAK) … naredijo ti IDO sodniki svoj solo izhod … .hahahahhahaha … po mojem mnenju bi bolje zaplesali tudi kakšni pionirji, za katere so žal break kategorijo ukinili po letu 2010, saj so izvajali po njihovem mnenju precej težavne elemente, tako da so jih s tem omejili in jih s tem "opredalčkali" ter jim onemogočili tekmovanja do nadaljnjega desetega, enajstega leta starosti. Sem podpornik tega, da se začnejo dodeljevati nagrade za vsaj prva tri mesta tako na državnem, kot tudi ostalih tekmovanjih….saj če pogledamo realno, tekmovalec na leto zapravi za Plesno z od 100-200 eur v kar so vključena tudi oblačila, registracije…ampak nagrada za prvo mesto je še vedno samo naziv državni prvak, nobenih ugodnosti za plesalca, pokal pa se dobi že za 20 eu. In prav zaradi tega se nekaterim plesalcem NE SPLAČA plesati za Plesno zvezo in so tudi iz nje izstopili (Zveza je zaradi tega izgubila že veliko zelo dobrih plesalcev), ker si delajo dobesedno minus….gredo raje na kakšen dogodek,kjer lahko dejansko dobi najmanj 100 eur za prvo mesto, za štartnino pa odštejejo nekje od 5 do 15 evrov.
… Dejanov sin.
Je bil to razlog, da si večkrat organiziral festival Break the Floor?
Break the Floor organiziram že od leta 2007, saj mednarodnih dogodkov v Sloveniji takrat še sploh ni bilo veliko. Vedno povabimo mednarodne sodnike iz tujine, ki niso uradni sodniki z diplomami, kot jih imajo IDO sodniki, so pač zelo zelo dobri plesalci, cenjeni in spoštovani s strani plesalcev po vsem svetu in ki res lahko ocenjujejo ostale plesalce na tovrstnih dogodkih, saj zadevo res obvladajo. Zato tudi pogrešam naše IDO sodnike na teh dogodkih, kjer bi se že s samim obiskom lahko izobraževali in naučili soditi, kaj sploh se sodi itd. Dogodek pa ima seveda tudi denarne nagrade za vsa prva mesta, s katerimi si najboljši plesalci pokrijejo svoje stroške s prihodom na dogodek, tako da menim, da bi tudi na IDO tekmovanjih lahko spremenili nagrade, saj se t. i. svetovni prvak v IDO razlikuje med drugo- in tretje uvrščenim samo pri nazivu. Lahko pa bi dobil, če ne že denarne nagrade, vsaj povrnjene stroške oz. vsaj brezplačno članstvo in štartnine za prihodnje leto.
Kaj se bo torej dogajalo letos na Break The Floor?
Na Break The Floor, ki se bo zgodil 5. julija v atriju Mansiona Celje, bom v Slovenijo pripeljal zelo veliko plesalcev iz Evrope, veliko znanih imen,  crew-jev oz. tako imenovanih skupin iz tujine, posameznikov. Plesalci pridejo na dogodek tudi samo zaradi delavnic, na katerih se bodo lahko izobraževali in pridobivali znanja od treh sodnikov, tako da vabljeni tudi vsi plesni sodniki iz Slovenije). Letos smo na dogodek povabili naslednje sodnike: MENNO (Hustle Kidz z Nizozemske), PLUTO (Ruffneck Attack iz Ukrajine) in FOCUS (Flow Mo s Finske). Imeli bomo 4 kategorije, v katerih se bodo lahko plesalci dejansko pomerili: 1vs1 otroci do 16 let, 1vs1 starejši, 1vs1 Toprock, 5vs5 skupina proti skupini. Delavnice s sodniki se bodo pričele že ob 11.00 v dvorani Plesnega vala Celje, dogodek pa se bo pričel ob 17.00 v atriju Mansion-a Celje.
Svoje znanje predajaš na različnih lokacija in različnim šolam. Kdo so te in kje je tvoj domicil?
Svoje znanje sem predajal že kar v veliko plesnih šolah, nekatere me še dandanes povabijo, da naučim par trikov tudi hip hop plesalce, ki so tudi že začeli na tekmovanjih uporabljati “break fore”. Učil sem tako rekoč že skoraj po celi Sloveniji … vse od Celja,Trbovelj, Novega mesta, Ljubljane, Izole …., ampak še vedno moj “dom” zaenkrat ostaja v Celju.
Nam lahko tako preprosto razložiš, zakaj so za vas pomembni t. i. battli in kaj vam plesalcem pomenijo?
Battli na dogodkih so pomembni predvsem zato, ker se jih lahko udeleži vsak in v njih dejansko pokažeš, kaj znaš kot posameznik oz. kako dober "močn" je tvoj crew. Za battle na dogodkih ne rabiš imeti 2 skupna izhoda po 1 minuto in pa še solo 3 izhode po 40 sekund … oz. kot skupina najprej se pokazat s šovom, nato pa da te sodniki še izberejo, če si jim bil dejansko sploh všeč (IDO) …, ampak se na dogodek prijaviš, žreb določi tvojega nasprotnika in "battlaš".
Je vse naštudirano ali je vse dobra improvizacija?
Pri IDO je vse naštudirano. Bolj kot si naštudiran, boljši si za sodnike. V battlih na dogodkih si boljši, če vse improviziraš, kar se tudi dejansko vidi.
Hodiš po znanja v tujino?
Po znanje ne hodim v tujino, saj bi si dejansko moral to omogočiti na lastne stroške, in pa tudi časovno sem zelo omejen, saj svoj prosti čas zelo rad posvečam družini.
Letos bo državno prvenstvo potekalo kar cel teden. Za koga delaš in kaj pričakuješ?
Cel teden … uffff … ja, res bo težko tole, sploh zame, ker bom moral verjetno na kakšno tekmo s svojim 2-letnim sinčkom, saj dopoldan nimam varstva. V plesni šoli Superstar imam letos dve mladinski break skupini in eno člansko, nekaj solo plesalcev za break in solista za electric boogie. Pričakujem pač, da bodo plesalci odplesali, kar se najbolje da. Moja naloga je, da plesalce dobro pripravim na tekmo, jim sestavim dobro točko. Za rezultate pa so zadolženi predvsem sodniki …, tako da prepustimo se presenetiti.
… Dejanov varovanec Aljaž Rodič…
Na koga od svojih varovancev si najbolj ponosen?
Ponosen sem predvsem na vse plesalce, ki mi zaupajo, delajo z mano in mi dajo motivacijo za delo. To pa so vsekakor plesalci iz skupine GENERIC CREW (mladinci in člani) ter predvsem na edinega štromarja (el.boogie) v naši plesni šoli Aljaža Rodiča, ki je bil lani tudi šesti na svetu.
Brez česa ne sme noben breaker na nastop in kaj ti oblečeš / nosiš, tudi ko ne plešeš? Je kaj značilnega na tebi?
Kot skupina smo predvsem enotni, energični, lepo oblečeni in nasmejani, kot solist pa moraš biti izviren, samosvoj, drugačen od ostalih. Moj stil hmmm … mislim, da rad kombiniram, se igram z barvami …, prakticiram pa najbolj belo, rdečo in črno …, zadnjo verjetno predvsem zato, ker se staram hahaha.
Ustvaril si si tudi družino. Kako tvoja življenjska sopotnica sprejema tvojo plesno dejavnost? Kaj ti je družina prinesla k osebnostnemu razvoju?
Za sabo imam že 14-letno zvezo in dve leti starega sinčka. Ženil se še nisem, saj sam menim, da poleg uradnega papirja to še vedno ničesar ne spremeni, razen priimka žene. Moja ne sprejema najbolj plesne dejavnosti, saj sama meni, da v tem ni prihodnosti (poškodbe, dlje kot plešeš, težje dobiš službo itd). Moj osebnostni razvoj pa bo verjetno rasel še zelo dolgo, saj me bo k temu gnala volja in ljubezen do družine.
Ali kot plesalec paziš na hrano, kaj daješ vase in koliko je pomembno, da piješ dovolj vode?
Sam kot plesalec moram priznati, da ne upoštevam t. i. zdrave prehrane, premalo pijem vode oz. si ne vzamem časa, da bi zvrnil kozarec ali plastenko le-te. Je pa res že skrajni čas, da se malo vzamem v roke in začnem z zdravim načinom življenja. Zato sebi in bralcem poklanjam naslednji verz: Yo, yo … jst ga brejkam vsaki dan, Yo, yo .. če ne pijem ZALE, s’m bolan.
View Gallery 10 Photos