Rad bi bil povsem običajen, a to že na prvi pogled nisem. Obožujem ples.

Kako bi se v dveh, treh stavkih predstavil našim bralcem in bralkam? Kdo si Kany?
Sem trinajst let star mladostnik iz Ljubljane. Sem družaben in komunikativen. Zelo rad imam živali (žal imam doma samo plišaste) in obožujem ples. Rad bi bil povsem običajen, a to že na prvi pogled nisem.

Imaš tudi nadvse zanimivo ime in priimek. Od kod pravzaprav izviraš?
Oče je Afričan iz Gabona, mama pa je Slovenka iz Kozjega na Štajerskem, rojen sem v Ljubljani. Ime mi je izbral oče. Kany v jeziku kota pomeni "moder in spoštovan vodja". Moje letošnje show dance koreografije so čisto v tem stilu, za kar je zaslužen plesni učitelj Blaž Godec.
Kaj je botrovalo odločitvi, da se začneš ukvarjati s plesom, in kdaj? Kdo te je navdušil za ples, če sploh kdo?
Ne vem točno, od kod to izvira. Morda ljubezen do gibanja in plesa izvira iz mojih korenin. Tudi glasbo imam zelo rad in umetnost nasploh.
Je bil vzrok ogled kakšne plesne ali baletne predstave – in če da – katere?
Že zelo majhnega me je mama kdaj peljala na balet ali v opero. Spomnim se baletne predstave Hrestač in Labodjega jezera. Ne vem pa, če je to poglavitni vzrok za mojo ljubezen do plesa.
Naštej, prosim, kje vse si do zdaj pridobil svoje plesno znanje in s katerimi pedagogi? Na katero šolo in v kateri razred hodiš?
Že v vrtcu sem obiskoval plesne urice Piruete in Plesne šole čokolada. Že prijateljčke v vrtcu sem "združeval" v plesno skupinico in z njimi "nastopal". Vzgojiteljica mi je kasneje povedala, da se je dedek Mraz, ki je obiskal našo skupino, enkrat skoraj polulal od smeha, ko smo nastopali zanj oblečeni v neke cunje za igranje. Bolj zares pa sem se s plesom srečal v Plesni šoli Urška, in sicer najprej s plesno učiteljico Sašo Volk.  Največ plesnega znanja iz hip hopa mi je dala Azra Selimanović. Šest let sem pod njenim vodenjem tekmoval in dosegal najvišja mesta tako na državni kot mednarodni ravni. Bila je zabavna, pa tudi stroga. Močno se mi je vtisnila v srce. Zadnji dve leti treniram jazz in show dance, kjer se moram še veliko naučiti. Trenerja sta Blaž Godec in Mimi Marčac Mirčeta. Hodim v 8. razred Osnovne šole Ledina in tudi v šoli veliko nastopam.
… s trenerji Blažem Godcem …
Klasično zoprno vprašanje za vas plesalce. Si imel težave v šoli (predvidevam, da jih zdaj ni več ali pač so še vedno), ker si  namesto na športno udejstvovanje odšel raje na plesne treninge?
V šoli res veliko manjkam in moram potem v krajšem času narediti več obveznosti. Zaradi tega sem imel lani kakšno štirico več zaključeno, kot bi si želel. Ker imam v šoli status vrhunskega športnika, se lahko sam dogovorim za termine ocenjevanja, kar je super. Na športnih dneh me pa res skorajda ni, saj grem veliko raje na dodatne plesne treninge.
… Azro Selimanovič …
Kateri plesni stili so ti najboljši oziroma se lahko v njih najbolje izraziš in zakaj?
Več let sem plesal hip hop, zadnji dve leti pa plešem jazz balet in show dance. Hip hop in jazz sta zelo različna plesa. Hip hop je poln odločnih gibov in energije, jazz pa tudi čustvene doživetosti. Oba imam rad in upam, da bom imel možnost, da se učim obeh. Na obeh področjih imam veliko prijateljev, ki mi veliko pomenijo.
… z Mimi Marčac Mirčeta in soplesalko Nejo Horvat …
Glede na to, da se ukvarjaš s t. i. modernimi tekmovalnimi plesi, se udeležuješ tudi tekmovanj. Kaj ti pomenijo tekmovanja? Kako se na njih pripravljaš? Kaj nudijo?
Za vsako tekmovanje se intenzivno pripravljamo. Ker običajno plešem solo, par, malo skupino in formacijo, se je za naučiti veliko, vendar mi ni težko. Tekmovanja so možnost, da se plesalci predstavimo drugim in preizkusimo med seboj. Zelo rad grem tudi na mednarodne tekme, saj se tam s prijatelji zelo zabavamo tako na odru in v plesnih dvoranah kot tudi v avtobusu in hotelu. Če kdaj nisem v finalu, nisem preveč žalosten, saj mi največ pomeni uživanje na odru s prijatelji.
Nam lahko poveš, na katere plesne uvrstitve si najbolj ponosen?
Na državnih tekmovanjih sem bil vedno na najvišjih mestih in si tako priplesal možnost sodelovanja na evropskih in svetovnih tekmovanjih. Zelo sem ponosen na 3. mesto na evropskem prvenstvu v Amsterdamu leta 2010, saj je bila to pri mojih devetih letih prva mednarodna hip hop solo tekma. Leto za tem sem bil v isti kategoriji 2. na evropskem tekmovanju na Danskem in 3. na svetovnem prvenstvu v Gradcu. Nikoli ne bom pozabil Azrinih solz sreče na teh veliki tekmovanjih. V zadnjih dveh letih zelo uživam v show mali skupini in formaciji. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Pragi smo bili zelo uspešni, na evropskem prvenstvu v Riesi pa smo bili v obeh kategorijah 2., prav tako sem bil 2. kot solist. Najbolj pa sem ponosen na uspeh, ki sem ga v paru z Nejo Horvat dosegel letos: v show dancu sva postala mladinska državna, evropska in svetovna prvaka s točko Pomagal ti bom in spet boš hodila. Za to sem pred nekaj dnevi od Športne zveze Ljubljana prejel priznanje za vrhunske športne dosežke v letu 2014. Neja pa je za svoje letošnje plesne uspehe dobila celo priznanje za najuspešnejšo mlado športnico Ljubljane v letu 2014.
Ali ti vse koreografije delata Mimi Marčac Mirčeta in Blaž Godec ali še kdo drug?
Pri hip hopu je bila moja glavna koreografinja Azra Selimanovič, pri jazzu in showu pa Mimi Marčac Mirčeta in Blaž Godec.
Zakaj sta Mimi in Blaž dobra koreografa, kaj ceniš pri njiju?
Oba se zelo trudita in delata vse v dobro nas plesalcev. Tudi če kdaj Blaž na treningu zgubi živce, mu ne zamerimo. Mimi pa itak ne odneha, dokler ni vse popolno. Kot plesna učitelja se odlično dopolnjujeta in super je, ker me vsak nauči kaj drugega.
Kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno? Kdo te navdušuje in kdo mogoče ne toliko? Kaj bi bilo treba spremeniti?
Slovenske plesne scene ne poznam dobro. Na svoji koži sem žal občutil le razdor Azre Selimanović in Plesne šole Urške. Žal mi je, da je odšla iz Urške. Na mednarodnih tekmah vidim, da smo Slovenci zelo uspešen plesni narod in ponosen sem na to.
Kakšni so načrti za prihodnje leto?
Nič drugačni kot do sedaj. Plesati in se ob tem zabavati. Rezultati bodo že prišli …
Imaš kakšnega svojega idola med plesalci ali pa pedagogi?
Imam več idolov in nikogar ne bi posebej izpostavil. Rad bi postal poklicni plesalec in kasneje morda tudi koreograf in plesni pedagog. Zelo rad sestavljam koreografije in učim druge.
Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali? To, da imaš temnejšo polt, je verjetno tudi prednost in prepoznavnost?
Mislim, da sem najbolj znan po tem, da plešem zelo sproščeno in doživeto, pri plesu zelo uživam. Temnejša polt pa je je včasih verjetno res prednost. Sploh pri hip hopu so me sodniki v vsej "gužvi" hitreje opazili.
V katerih koreografijah najbolj uživaš?
Uživam v vseh koreografijah. V bolj čustvene se hitro vživim, bolj poskočne pa odplešem z dobro energijo in z nasmehom.
Kako sodeluješ z Nejo? Kaj vaju druži, zakaj sta postala plesni duet?
Neja je zelo dobra prijateljica in odlična plesna partnerica. Ima zelo dobro tehniko in super pleše. Na vajah in na tekmah si pomagava in drug drugega spodbujava. Naj izdam skrivnost, da si celo med nastopom v show paru velikokrat govoriva, kako bova izvedla kak zahtevnejši element.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Najbolj me veseli, ko plešem s soplesalci in ko nam na tekmah zelo dobro gre in smo potem vsi srečni.
So starši tvoji veliki podporniki, predvidevam, da ja … Koliko so vpleteni v tvoje plesni obveznosti? Jim je težko?
Starša me pri plesu zelo podpirata. Mama me je v preteklih letih veliko razvažala, sedaj pa grem na trening največkrat s kolesom, tudi finančno je kar zahtevno – dodatni treningi, kostumi, mednarodne tekme, pa še kakšna privatna fizioterapija je kdaj potrebna. Na skoraj vseh tekmah v Sloveniji me spremljajo, mednarodne pa gledajo preko prenosa v živo, če je le možno. Mama vse tekme tudi snema, saj zelo rad gledam posnetke vseh finalistov, ker jih, ko tekmujem, ne morem vseh videti.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Ker sem zaradi številnih plesnih treningov veliko fizično aktiven, sem ob prostih trenutkih, priznam, najraje na kavču ob televiziji. Čez vikend grem rad tudi kam ven s prijatelji, na primer v center mesta ali v kino. Če imam pa več prostega časa, zelo rad rišem ali kaj ustvarjam iz različnih materialov.
Ali te mama za uspešen nastop ali trening nagradi s kakšnim posebnim pecivom, sladico? Kaj najraje ješ?
Od sladic imam najraje čokolado. Ko sem bil mlajši, sem imel v nahrbtniku na plesnih vedno Kinder čokoladke in vsi plesalci so jih "uporabljali", ko jim je na treningu zmanjkovalo energije. Sedaj pa punce vedno bolj pazijo na linijo in čokoladk raje ne nosim več na trening. Sladico pa si občasno spečem kar sam – najraje slastno jogurtovo pecivo. Rad imam sadje. Občasno pa se ne morem upreti kokakoli.
Naštej tri – ali pa če jih imaš – pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Voda, čokolada in plišasta igrača za srečo.
Kateri je tvoj življenjski moto?
Uživaj v življenju in potrudi se za uspeh. Zapleši v življenje in potrudi se za uspeh.

View Gallery 15 Photos