Valentina Turcu. Z Romeom in Julijo v Zagreb prinašamo veliko ljubezni, predanosti, gledališke čarobnosti in strasti! In seveda ljubezni!

Ionut Dinita in Catarina Meneses v baletu Romeo in Julija koreografinje Valentine Turcu (foto: Tiberiu Marta)

Ekipa mariborskega baleta v soboto, 17.2. ob 20.00 gostuje na odru dvorane Vatroslav Lisinski v Zagrebu.

Za mariborski balet ni dneva brez plesa in počitka. Januarski paket sedmih predstav Fausta v Cankarjevem domu v Ljubljani je bil fenomenalni uspeh. Enako kot Povodni mož v okviru podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Vmes pa plesalci in plesalke vadijo balet Grk Zorba, ki bo na plano prišel 12. aprila. Ampak do takrat ne manjka predstav odplesanih na domačem in tujem odru. Od bosih nog do baletnih špic, bi dejala. Umetniški direktor baleta in koreograf Edward Clug je ta trenutek v Atenah, kjer postavlja Coppelio z baletom grške narodne opere. Premiera se bo zgodila 12. maja.

Valentina Turcu odeta v rože. (foto: Uroš Ambram)

Tudi koreografinja Valentina Turcu ne počiva. Njene misli so usmerjene v več projektov v domači hiši. Najbolj vznemirjena pa je ob misli na Shakespearjev Hamleta, ki ga bo postavila za sloviti Bejart Ballet Lausanne s premiero 14. junija v Lozani. Trenutno pa je z baletnim ansamblom v baletni dvorani in vadijo še zadnje podrobnosti pred sobotnim nastopom v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski.

Ionut Dinita kot Romeo in Catarina Meneses kot Julija (foto: Tiberiu Marta)

Z baletom Romeo in Julija prihaja Valentina pred svojo drugo domačo publiko. Poznajo jo plesalci, pozna jo stroka, ki jo je na Hrvaškem tudi že nagradila. Leta 2019 ji je Hrvaško društvo dramskih umetnikov podelilo nagrado za najboljšo koreografijo in sicer za uprizoritev Smrt v Benetkah na glasbo Gustava Mahlerja v izvedbi HNK Zagreb. Omenjeni balet pa je prejel nagrado za najboljšo baletno uprizoritev leta 2019. Zato sem prepričana, da je prav radovednost tista, ki jih bo pričakala v dvorani Vatroslav Lisinski v soboto, 17.2. Na vprašanje kaj prinaša Romeo in Julija v Zagreb v tem času nastrojenem z energijo, ki jo prav ta zgodba refleksira, pa Valentina odgovarja: ‘Prinašamo veliko ljubezni, predanosti, gledališke čarobnosti in strasti. Balet SNG Maribor je v vrhunski formi, obogaten z izkušnjami lanskoletnega gostovanja na prestižnem festivalu v Budimpešti, kjer smo doživeli čudovite ovacije pred publiko, ki je štela več kot 3000 ljudi. Zagreb bo zagotovo še en lep, nepozaben trenutek, ki ga z našo predstavo Romeo in Julija doživljamo povsod v teh 12-tih letih, od njenega nastanka. Ljubezen, je odgovor.’

(foto: Tiberiu Marta)

V naslovnih vlogah plešeta Catarina Meneses kot Julija in Ionut Dinita kot Romeo. In seveda ves ansambel, ki se gostovanja pred zagrebško publiko izjemno veseli.