Pohorske pripovedke Plesne izbe Maribor

Otroška skupina Plesne izbe na tekmovanju Pika miga (foto: Ksenija Mikor)

V soboto se postavi na ogled produkcija plesalcev in plesalk Plesne izbe Maribor.

V Plesni izbi Maribor so se pametno odločili, da novoletno produkcijo prestavijo na januar, saj je december prepoln različnih dogodkov. Tako si lahko v soboto ob 11. uri v Unionski dvorani v Mariboru ogledate predstavo Pohorske pripovedke, ki jo je skreirala ekipa Izbinih pedagogov pod taktirko Dalande Diallo.

Dalanda Diallo bo gostja oddaje Parada plesa v nedeljo, 23. 2., ob 18.45 na TV3.

Sicer pa sega zgodovina Plesne izbe daleč nazaj, ko se je s pridobljenim statusom društva v javnem interesu in statusom vrhunskega plesnega ansambla začelo delovanje od leta 1994 in od leta 1987 s celoletnim plesnim izobraževanjem različnih sodobnih plesnih pristopov.

Minka Veselič Kološa je ‘trade mark’ mariborskega sodobnega plesa. (Foto: Marija K. Orašanin)

O kakovosti plesno-izobraževalnega programa pričajo dejstva o uspešnih plesalcih, koreografih in pedagogih, ki so svoje plesno izobraževanje začeli v Plesni izbi Maribor in šolanje nadaljevali na priznanih plesnih akademijah v tujini (London, Bruselj, Amsterdam, Salzburg, New York …). Jasno, da v začetnih letih ne bi šlo brez Minke Veselič Kološe, ki je v Plesno izbo uvedla tudi bobnarsko izobraževanje.

Ne gre niti brez redne odrske predstavitve in plesnih predstav, ki dopolnjujejo kulturno mariborsko sceno. Vsako leto Plesna izba Maribor organizira Novoletno produkcijo (Unionska dvorana) in zaključno letno predstavo na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer prikažejo zanimive plesne koreografije in bobnarske glasbene kompozicije.

April Veselko je ena od pedagoginj in koreografinj Plesne izbe Maribor.

Številne plesne predstave, multimedijski projekti, Platforma mladih ustvarjalcev (plesni festival) in številne krajše koreografije ter avtorski projekti … vse to je odrska plesna umetnost, s katero se predstavljamo na mariborskem in širšem območju tako v Sloveniji (Slovenski plesni festival Gibanica, Festival Lent, Borštnikovo srečanje, Festival plesne ustvarjalnosti Živa, Pika Miga) kot tudi v tujini (Grčija, Avstrija, Hrvaška, Irska, Nemčija …).

(foto: Saša Huzjak)

Torej vabljeni, da začutite ponovoletni utrip Plesne izbe Maribor s Pohorskimi pripovedkami. Tanja Verglez, April Veselko, Monja Lorenčič, Rebeka Rajšek, Anita Čanadi, Tina Sovič, Blaž Kores, Ines Petek in Dalanda Diallo vas bodo veseli.