Pika Nogavička ve. Ples je mnogo več kot samo migati z zadnjico

Skupaj s Pikinim festivalom Velenje se bo v soboto, 12. 10., in nedeljo, 13. 10. 2013, od 18. ure naprej v velenjskem Domu kulture odvijal Mini festival otroških plesnih skupin PIKA MIGA. Predstavili se bodo plesalci in plesalke, stari med 7 in 15 let, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije in posvečajo velik del svojega prostega časa plesnim vajam in plesnemu ustvarjanju. Zaplesali bodo plesne miniature po izboru državne selektorice za ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti Nataše Tovirac.

Letos Pika Nogavička pravi: "Zdrav duh v zdravem telesu!" In baje gre nekako tako: misli porajajo čustva, čustva aktivirajo telo in telo sproži vedenje. Plesalci pa vedo, da gre tudi obratno. S plesom in odkrivanjem gibanja se v telesu sprožajo prijetna čustva in zato dobro mislimo. V skupini z drugimi plesalci s sodelovanjem in dotikom raziskujejo prostor in odnose, se učijo sprejemati in razumeti druge. Misli postanejo gibčne in ustvarjalne kot telo. In tako lahko s plesom razgibajo svoje in druge duhce v naših telesih.
Poleg tega Pika pravi, da plesati ne pomeni samo migati z zadnjico. Pika ve, da je ples mnogo več. Ples je univerzalni jezik, ki ga razumejo povsod po svetu. Je govorica telesa, izražanje čustev, pripovedovanje zgodb, ustvarjanje vzdušja in stik z gledalci. Ples proža veliko novih zamisli in vprašanj. Sploh pa nikoli, ampak res nikoli ni dolgočasno. In v plesu je še toliko neraziskanega, da je že nujno, da ga začnete vsaj malo raziskovati, če tega slučajno še ne počnete.