Odlična novica iz bruseljskih političnih krogov. Milan Brglez predlagal koreografa Edwarda Cluga za nagrado državljan Evrope.

Edward Clug

Iz pisarne evropskega poslanca sporočajo veselo novico.

Kot je zaslediti na družbenih omrežjih, so iz pisarne evropskega poslanca dr. Milana Brgleza sporočili, da so za nagrado Državljan Evrope predlagali baletnika, koreografa in umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga. Dr. Brglez sporoča: “Evropski parlament bi s podelitvijo nagrade državljan Evrope Edwardu Clugu utrdil sporočilo prijateljstva med narodi in državami. Edward Clug je umetnik, ki odseva povezano in brezmejno Evropo, Evropo ljudi in medkulturnega dialoga. Odkar se je s pomočjo baleta osvobodil Ceausescujeve diktature v Romuniji, je zadnja tri desetletja središče njegovega ustvarjanja Maribor. V tem obdobju je s svojimi projekti ter mednarodnimi gostovanji pomagal splesti tesne vezi med slovenskimi in evropskimi umetniki in kulturnimi ustanovami ter prispeval k evropskemu povezovanju na kulturnem področju in evropski dimenziji mesta Maribor. Clug s svojim predanim delom kljubuje aktualni pandemiji in dokazuje, da danes ni v krizi kultura, temveč odnos države in družbe do kulture, kar moramo spremeniti.”

Edward z ekipo po predstavi Radio & Juliet

Zanimivost je tudi ta, da se Brglez ni pridružil strankarski kolegici in predsednici SD Tanji Fajon ter Ljudmili Novak (EPP/NSi), Francu Bogoviču (EPP/SLS), Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju (oba Renew/LMŠ), ki so ob svetovnem dnevu zdravja za isto nagrado nominirali prof. dr. Sama Zvera, internista in hematologa, predstojnika Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, in Kristino Modic, izvršno direktorico Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.

Edward ima s koreografiranjem proslav že nekaj izkušenj; ena od teh je bila tudi na Kongresnem trgu ob dnevu državnosti. (Foto: Daniel Novakovič)

Nagrada državljan Evrope – nagrada za izjemne dosežke se podeljuje za posebne dosežke na področjih projektov, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani držav članic ali krepijo čezmejno ali transnacionalno sodelovanje znotraj Evropske unije. Med slovenskimi umetniki sta jo doslej prejela Boris Pahor in Drago Jančar. Rok za oddajo predlogov pa še ni potekel, in če imate idejo, da bi še kdo zaslužil vsaj nominacijo, če ne že nagrade, je rok za oddajo prav na mednarodni dan plesa, 29. april, do polnoči. Link najdete tukaj https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/sl/be-heard/prizes Iz vsake države je lahko predlaganih pet kandidatov. Podelijo do petdeset nagrad, lani na primer so jih trideset. Nagrada ni finančna, ampak prejemniku ostane spomin v obliki častne medalje. Pa povabilo na svečano podelitev v Bruselj ali pa Strasbourg. Žal datum še ni znan, prav tako ne, če bo podelitev v živo, zavoljo pandemije, se razume. Vsekakor želim vsem trem kandidatom, da postanejo Državljani Evrope, čeprav so s svojim delom že dokazali, da niso veliki samo v Evropi, ampak na vsej zemeljski obli.

Na Carmino Burano čakamo že nekaj mesecev. (Foto: Tiberiu Marta)

Sicer pa se bo Edward Clug Evropi predstavil v vsej svoji veličini 1. julija na Bledu, saj je koreograf otvoritvenega dogodka slovenskega predsedovanja Evropski uniji. S preverjeno ekipo svojih plesalcev iz mariborskega baleta, avtorjem glasbe Milkom Lazarjem, scenografom Markom Japljem, kostumografom Leom Kulašem namreč nastaja balet Povodni mož. In, jasno tudi Carmina Burana bo zdaj zdaj na sporedu.