Danes ne zamudite v Cankarjevem domu. Dober jazz balet ni kič!

Montrealski jazz balet je bil ustanovljen z namenom zabave in najširše dostopnosti v najplemenitejšem okviru slogovne opredelitve – tudi danes je predvsem skupina, sposobna navezovanja hitrega stika s publiko, ob čemer ne zanemarja raziskovanja in estetskega bistva giba. Vse od začetka delovanja leta 1972 je bil vzpon skupine nezadržen in danes deluje v znamenju večpomenske odprtosti do vseh plesnih zvrsti. Združila jo je želja po odrskem predstavljanju sodobnega jazza in njegove eksplozivne ustvarjalne moči v vznemirljivih sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, pozornost širše javnosti pa je dosegla leta 1998, ko je njeno umetniško vodenje prevzel Louis Robitaille.

Pod njegovo umetniško vizijo skupina danes neguje koreografski repertoar, ki ga odlikuje moč oplajanja klasične plesne tehnike, jazza, sodobnega giba z gledališčem, sodobnim cirkusom in vizualnimi umetnostmi. K procesu zorenja repertoarja in metamorfozi poetike ansambla iz Montreala so prispevali številni rezidenčni umetniki, ki so oblikovali edinstven izbor koreografij.
V ljubljanskem Cankarjevem domu se bodo 11. februarja ob 19.30 predstavili s tremi koreografijami Zero in On v koreografija Cayetano Soto, Night Box v koreografiji Wen Wei Wang in Harry izraelskega koreografa Baraka Marshalla.
View Gallery 4 Photos