Aida v Oderzu. Mariborski Balet in italijanski festival slavita 25-letnico

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 10. in 11. julija 2015 z Verdijevo Opero Aida pod taktirko Francesca Rose v režiji Piera Francesca Maestrinija nastopila na jubilejnem že 25. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu.

Eno najbolj priljubljenih velikih oper o ljubezni med zmagovalnim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso je Giuseppe Verdi napisal na vrhuncu ustvarjalnih moči, po naročilu egiptovskega kediva Ismaila Paše v počastitev odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Zgodbo za opero je prispeval francoski egiptolog Edouard Mariette Bey, libreto pa Antonio Ghislanzoni.
Med Verdijevimi operami zavzema posebno mesto tudi zaradi vključevanja baletov, koračnic, mogočnih zborov in pompoznih sprevodov, pri čemer se mehki italijanski lirizem idealno spaja s spektakelskim aspektom francoske velike opere. Ob vsem zunanjem sijaju pa skladatelj ni pozabil na psihološko globino in posledično prepričljivost svojih likov, ki jih čudovito označijo nekatere najizvirnejše melodične domislice.
Uprizoritev Aide je nastala v koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor in Cankarjevega doma. Premierno je bila uprizorjena 29. novembra 2013, po predstavah, odigranih v Mariboru in Ljubljani, pa je bila lansko leto na veliki turneji po Japonski, kjer so predstavo v 15 mestih odigrali kar 18-krat. 
V Oderzu bo v naslovni vlogi nastopila Kristina Kolar, v vlogi Radamesa Renzo Zulian, Amneris bosta upodobili Irena Petkova in Rebeka Lokar, v ostalih vlogah nastopajo še Antonio Casagrande, Alfonz Kodrič, David Marcondes, Andreja Zakonjšek Krt in Martin Sušnik.
Oderzo, v rimskih časih imenovan Opitergium, je mesto, ki se ponaša z bogato zgodovino. Gostovanje organizira Festival Opera in Piazza, posvečen legendarnemu tenorju Giuseppeju di Stefanu, ki na operne in baletne predstave privablja tisoče gledalcev.
Letošnja izdaja festivala je še posebej slovesna, saj slavi petindvajsetletnico svojega delovanja. Hkrati petindvajsetletnico sodelovanja s festivalom slavi tudi mariborska Opera, ki je na festivalu prvič nastopila 13. junija 1991 z izjemno uprizoritvijo Verdijeve opere La traviata.
View Gallery 9 Photos