Novoletna čestitka Urše Rupnik. Želim miru, visokih skokov in mehkih pristankov!

Urša Rupnik v predstavi Izgubljena (foto: Drago Videmšek)

Leto 2016 si bom definitivno zapomnila po izjemni ustvarjalni izkušnji z Lizo Šimenc, s katero sva po spletu naključij našli skupen plesni jezik in skozi dolge večere in noči improvizacije in eksperimentiranja ustvarili miniaturko Meduza. Z njo sva nastopili na Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu, kjer sva se uvrstili v večer finalistov; na poti tja in nazaj pa spoznali, da so bolj kot točke in uspehi na tekmovanjih pomembni ljudje, ki te obkrožajo in s katerimi si deliš doživetja ter izkušnje. Meduza ima v letu 2017 namen ugledati odrske deske in luči v obliki celovečernega multimedijskega performansa.

Predstava Meduza, ki sta jo ustvarili skupaj z Lizo Šimenc. (Foto: Drago Videmšek)
Vsekakor sem ponosna tudi na ‘svoje plesalce’ – člane plesne skupine Studia za svobodni ples, ki so jeseni ustvarili ‘site specific’ plesni performans X na kvadrat in se izkazali kot homogena skupina z veliko ustvarjalnega potenciala, navdiha in entuziazma (pa tudi plesne tehnike jim ne manjka). V tem stilu že snujemo nov projekt za leto 2017, ki pa naj za zdaj ostane skrivnost med štirimi stenami studia.
Plesalci plesne skupine Studia za svobodni ples (Sanja Spirić, Matija Udovič, Ana Vrhovnik, Jerca Klinar, Lara Mastnak, Teresa Neppi, Andreas Doukas, Gaja Rupnik Caruso, Vanja Gajić)
Na žalost pa nikakor ne morem mimo vseh čudnih, prečudnih dogodkov leta 2016 – kaže, da se to leto v kolektivni spomin zapisuje kot leto smrti velikih posameznikov, ki so s svojim življenjem v svetu pustili takšen ali drugačen pečat; obenem smo bili priča marsikaterim zdravorazumsko nelogičnim razvojem dogodkov tako v svetu kot žal tudi doma. Pred minuto me je pretresla vest o napadu v Berlinu, kjer živi kar nekaj mojih kolegov; istočasno slovenski umetniki trepetamo pred izgubo statusa samozaposlenih v kulturi, kar je trenutno edina oblika zaposlitve, ki nam omogoča kolikor toliko dostojno preživetje.
Predstava Utvare / Prevare (foto: Drago Videmšek)
V tem duhu bralcem in bralkam Parade plesa v letu 2017 želim predvsem miru, pristnih, zdravih in človeka vrednih medosebnih odnosov, toplih objemov, iskrenih pogledov, visokih skokov in mehkih pristankov ter seveda kopico zanimivih člankov v branje, vrhunskih predstav v gledanje in plesnih korakov (tudi valjanja po tleh) v preizkušanje. Srečno! (novoletna čestitka plesalke, koreografinje in pedagoginje Urše Rupnik)

View Gallery 5 Photos