Madžarsko-slovenski plesni duet Polett Kasza in Mateja Železnik se s Kvadratom1 poglablja v človeško psiho!

Kvadrat1 v kreaciji in izvedbi Polett Kasza in Mateje Železnik (foto: Marijo Županov)

V predstavi KVADRAT1 umetnici raziskujeta pojem pretiranega razmišljanja, delovanja in preobremenjenosti. Poglabljata se v človeško psiho, raziskujeta pasti pretiranega razmišljanja in posledice prekomernih dejanj. Z gibi, ki so oklevajoči, previdni in ponavljajoči se, plesalki odslikavata zanke, ki lahko popolnoma prevzamejo posameznikov um. Prikazujeta trenutke negotovosti in dvoma, ko se poskušata osvoboditi primeža pretiranega razmišljanja. Morda tudi v duhu izjave ene od ikon svetovne sodobne plesne umetnosti Yvonne Rainer – ki sredi 60ih let 20. stoletja zapiše: The Mind Is a Muscle / Um je mišica. (vabljeni na ogled predstave KVADRAT1 umetnic Polett Kasza in Mateje Železnik 18. in 19. novembra ob 20.00 v prostore DUM – Kolodvorska ulica 6 v Ljubljani.

Polett Kasza (1991) je svobodna plesalka, performerka in koreografinja, ki živi in ustvaja med Berlinom, Ljubljano in Budimpešto, ter sodeluje z različnimi ustvarjalci in kolektivi mednarodne sodobne umetniške scene. Po koncu študija na Madžarski plesni univerzi v Budimpešti, kjer je leta 2011 prejela diplomo iz plesa, je bila članica več baletnih skupin, kot so: Češki nacionalni balet v Pragi, SNG Opera in balet v Ljubljani, Hessisches Staatsballett v Wiesbadnu. Od leta 2018 deluje kot samostojna umetnica in sodeluje z Beatrix Simkó (HU), Pablom Girolamijem (IT), Sanjo Nešković Peršin (SLO), Katio Engel (DE) in Jenno Jalonen (FI). SQUARE1 je njen prvi samostojni plesni projekt v sodelovanju z Matejo Železnik.

(foto: Marijo Županov)

Mateja Železnik (1992) je profesionalna plesalka s širokim znanjem različnih plesnih stilov, z več kot 15 letnimi izkušnjami nastopanja. Po končanem šolanju iz klasičnega baleta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je bila članica Kjara’s Dance Project, Elephant in the Black Box junior company in Mladega slovenskega baleta. Leta 2017 se je pridružila ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je delovala kot plesalka, soustvarjalka in asistentka koreografa. Nastopila je v koreografijah mnogih različnih koreografov v produkciji SNG Opera balet Ljubljana, SNG Maribor, kot tudi na sodobni plesni sceni. Je dolgoletna soustvarjalka Lukasa Zuschlaga, Sanje Nešković Peršin in Kjare Starič Wurst. Od leta 2023 je samostojna umetnica delujoča v Ljubljani, SQUARE1 pa je njen prvi samostojni plesni projekt v sodelovanju s Polett Kasza.)