ImPulsTanz. Začel se je največji plesni festival z nagrado Johannu Kresniku

Johann Kresnik je prejemnik nagrade mesta Dunaj. (Foto: Karolina Miernik)

ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival 2019 je v četrtek, 11. julija, na stežaj odprl plesna vrata, in sicer s predstavo Johanna Kresnika Macbeth, ki jo je kreiral skupaj z Gottfriedom Helnweinom in Kurtom Schwertsikom leta 1988 in jo je odplesal TANZLIN.Z. Po predstavi je bil koreograf in direktor ansambla Johann Kresnik nagrajen z zlato častno medaljo mesta Dunaj, ki mu jo je podelila Veronica KaupHasler, predstavnica oddelka za umetnost in znanost mesta Dunaj. Macbeth se bo odigral še danes zvečer. Po dogodku lahko zaplešete v festivalskem Loungeu z DJ-ema Andako in Jojo.

Macbeth Johanna Kresnika (foto: Dieter Wuschanski)

V naslednjih festivalskih dneh pa se program odvija na polno. Doris Uhlich v Odeon teatru, Michael Laub v Akademietheater. Poklon Wima Wendersa plesni ikoni Pini Bausch se bo odvrtel v kinu Augarten in Kinokulturhaus. Odpira se razstava Ulrike Kaufmann Lebenswerk v Odeonu in Spitzerju.

Predstavitev plesnih delavnic (foto: Karolina Miernik)

Annie Dorsen se bo predstavila v Arsenalu s predstavo Spokaoke. V muzeju Leopold Museum se lahko udeležite famoznih karaok in postanete del festivala. Mette Ingvartsen vas bo presenetila z 69 pozicijami v Kazinoju na Schwarzenbergplatz. Nedelja pa bo dan za predstavitev letošnjih plesnih delavnic, ki jih bo kar 240. (Prvi teden se jih udeležuje tudi ekipa mariborske Plesne izbe z April Veselko na čelu. op. u.)

V ponedeljek se dunajskih delavnic udeleži tudi April Veselko s plesalkami Plesne izbe Maribor.

Prihodnji teden štarta prvi nastopajoči v seriji, imenovani [8:tension], in sicer Michiel Vandevelde s solom Andrade – pripoved o evropskemu ljudožercu, odplesala pa ga bo Bryana Fritz. V OstLicht galeriji pa bo odprtje razstave fotografinj Karoline Miernik in Emilie Milewske, ki spremljata festival s fotoaparatom že nekaj let.

Steven Cohen bo na Dunaju gostoval prvič. (Foto: Pierre Planchenault)

Večer 16. julija bo Masurca Fogo, plesalka Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, zaplesala v Burgtheatru. Steven Cohen bo odplesal v spomin svojemu partnerju Elu 17. in 20. julija, zaradi zanimanja pa so dodali še eno predstavo, in sicer 21. julija v Odeon gledališču. (so sporočili iz PR-oddelka ImPulsTanz festivala, ki je štartal 11. julija in se bo končal 11. avgusta. Dunaj pleše in vabilo velja!)

View Gallery 5 Photos