Fredi Novak po pariškem sojenju. Vabijo me na tiste turnirje, kjer ni korupcije.

Fredi Novak je sodil na več kot tisoč turnirjih.

Ko sem sprejel vabilo za sojenje svetovnega prvenstva profesionalcev v verziji WDC World Dance Council, sem domneval, da bom sodil samo ta turnir v sklopu turnirjev v Disneylandu v Parizu. Izkazalo se je, da  organizator želi, da sodim tri dni, v kar sem tudi privolil. Imel sem priložnost videti, kako plešejo pari v WDC federaciji, saj jih že nekaj let nisem spremljal. Opazil sem, da so plesalci v glavnem fizično slabše pripravljeni kot v WDSF federaciji, so pa tehnično boljši. Soditi je bilo zato bistveno lažje, saj verjamem, da kdor ni tehnično dober, tega ne more nadomestiti s fizično močjo. Razlike med pari so zato bolj vidne. Pri latinskoameriških plesih so pri večini koreografije narejene tako, da plešejo bolj skupaj v paru, kar avtomatsko privede do tega, da se pari skupaj vrtijo in se plesalčeva številka na hrbtu večkrat vidi. Nasprotno v WDSF-ju plešejo pari pogosto dolge sekvence v t. i. "side by side" poziciji in se redko zavrtijo. Če pa se zavrtijo solo, so pa obrati tako hitri, da številke ne vidiš.

Ena od dveh dvoran na pariškem prizorišču.
Užival sem v gledanju angleškega valčka, ker pari plešejo "waltz" oziroma "they waltz", "valčkajo". To pomeni, da je spust na začetku ena in najvišja točka dviga na tri, tik preden se spustiš proti enki. Na žalost to pri nas ni več tako. Ne glede na to, kaj piše v tehničnih knjigah, če je edini cilj velik premik, potem se moraš spustiti že na začetku tri, da na 1&, 2&, 3&a lažje tečeš. Ampak pri tem izgubiš valček. Pa ni moj cilj tukaj ljudi učiti plesati in trenirati, kaj šele soditi. Poskušal bom moje vtise strniti, da ne bom predolg. Hoteli in dve veliki dvorani so na zelo visokem nivoju, vendar je za slovenski in tudi za kak drug žep zelo drago.
Matej Kralj in Olesija Mokrova plešeta za Rusijo.
Kar se tiče tekmovanj samih, so bila plesišča velika, glasba enkratna, brez disca, pari so plesali na nove verzije fenomenalnih starih komadov (npr. Tico – Tico samba ipd.) Ozvočenje in luč sta bila profesionalna. V zvezi z nastopi slovenskih plesalcev pa komentiram takole: med amaterji Damirja Halužana in Ane Masyschts nisem videl, ker sem počival od napornega sojenja in se pripravljal za naslednji dan. Matej Kralj in Olesija nista plesala najbolje, ker je Matej plesal z vročino. Pričakovala sta uvrstitev v polfinale ali blizu, vendar jima ni uspelo.
Menda so sodniki na tem tekmovanju med najbolj veselimi sodniki na svetu.
Med profesionalci sta Peter Majzelj in Maja Geršak plesala solidno in se uvrstila v četrtfinale. Pri njiju imam občutek, da se še vedno iščeta in da še nista zažarela. Andrej Škufca in Melinda sta plesala verjetno najboljše do sedaj. Dobila sta ogromno pozitivnih komentarjev (Sirpa Suutari, Peter Townsend, Alan Fletcher …), vendar se to na ocenah ni tako odražalo. Še enkrat se je potrdilo pravilo, da je treba večkrat dobro plesati, da se rezultat spremeni. Kar se tiče mojih ocen za Andreja in Melindo, ponavljam, da sem ju sodil v vseh petih plesih na drugo mesto, ker sta si po mojem mnenju drugo mesto zaslužila. Sodili smo na papirnate pole in predvidevam, da je bila napaka storjena pri prenosu rezultatov v računalnik. Zato sem tudi uradno urgiral pri WDC in upam, da bodo rezultate tudi uradno popravili. Moje ocene so pripisali drugemu sodniku, predvidevam, da zadnjemu. To je Tone Nyhaagen, za katero dvomim, da jima je dala pet dvojk. Kdor bolje pozna situacijo, ve, da z Andrejem sodelujemo že več kot 24 let in da sva z Danielo njegova trenerja od leta 1991. Če pa bi plesala slabo, bi se to poznalo tudi na mojih ocenah.
Fredi in Andrej Škufca sodelujeta že 24 let.
Ker sem tak, me tudi vabijo na tiste turnirje po celem svetu, kjer ne želijo korupcije. V življenju sem sodil več kot 1000 turnirjev in še nikoli nisem doživel kritike svojega sojenja od strokovnjakov. (je za naš portal komentiral dogajanje na svetovnem prvenstvu v sklopu turnirjev v Parizu trener in sodnik Fredi Novak ter pojasnil tudi kritiko na račun napačno zapisanega drugega mesta Andreju Škufci in Melindi.)

View Gallery 5 Photos