Državci pokajo po šivih. Bolčič, Sivka, Simrajh, Štucin, Višnar … do prvih zmag.

Nika Bolčič je državna prvakinja v hiphopu solo med članicami.

Novogoriška športna dvorana OŠ Milojke Štrukelj, ki gosti največjo plesno prireditev v Sloveniji, skupno državno prvenstvo treh tekmovalnih sekcij, ki delujejo pod okriljem Plesne zveze Slovenije, in sicer sekcije za moderne tekmovalne plese, za standardne in latinskoameriške plese in za rokenrol, je v soboto, 21. junija, prvi dan prvenstva, dobesedno pokala po šivih. Sobota je bila namreč rezervirana za hip hop in v tej tekmovalni plesni zvrsti smo dobili tudi  že prve državne prvake. Dopoldne so se najprej na plesišče podali najmlajši, kategorija otroci, kjer je med deklicami državna prvakinja postala Kaja Simrajh (Bolero), srebro si je prislužila Danaja Ažman (Bolero), bron pa Sara Šahinovič (Urška Ljubljana). Med dečki je zmagal Urban Marolt (Artifeks), drugi je bil Patrick Breznik (Maestro), tretji pa Vid Omejec (Spot Ljubljana). Med otroškimi malimi skupinami si je naslov državnih prvakov priplesala skupina Game over (Plesni studio Novo mesto), podprvaki so postali Extra mini (Bolero), tretji pa so bili Xxcute (Plesni klub M). Med mladinskimi dvojicami sta slavili Maša Štucin in Laura Višnar (Plesni studio Špela), drugi sta bili Brina Brodnjak in Melani Mekicar (Bolero), tretja pa Hana in Kostja Komel-Nardin (Kreart).

NIka Bolčič med članicami, Marko Sivka pa je zmagal med članskimi hip hop solisti.
Najbolj razburljive so bile članske tekme, finala, med njimi tudi v mladinskih formacijah, pa so se odvila v večernem delu. Med mladinskimi formacijami je naslov državnih prvakov šel v roke plesnega kluba Bolero (Move around), formacija plesnega društva Artifeks (Tear the roof off) je bila druga, tretje mesto pa je osvojila mladinska formacija plesnega kluba M (Let’s go). Med članicami solo je zmagala Nika Bolčič (BPS Radovljica), druga je bila Tjaša Leban (Plesni val Celje), tretja pa Maša Udovč (Plesni studio Novo mesto). Med člani solisti je naslov državnega prvaka osvojil Marko Sivka (Plesni val Celje), podprvak je postal Gašper Kunšek (Bast), tretje mesto pa je šlo v roke Romana Ureka (Bast).
Prve kolajne so podeljene.
Na plesnem podu so se med seboj pomerili tudi plesalci kategorije člani 2, in sicer je v formacijah zmagal Plesni studio Novo mesto (Dangerous), drugi je bil Pro dance studio Ljubljana (Hipnotic), tudi tretje mesto je šlo v Plesni studio Novo mesto, in sicer formaciji Just for fun. Novomeščani so zmagali tudi med malimi skupinami v tej kategoriji, drugi so bili iz Plesnega kluba Miki Domžale, tretja pa je bila mala skupina Pro dance studia Ljubljana. (so sporočili iz Plesne zveze Slovenije po prvem dnevu državnih prvenstev, ki letos potekajo devet dni v Novi Gorici)