Bor Prokofjev. Equilibrium pomeni ravnovesje.

Bor Prokofjev napoveduje prvenec Equilibrium. (foto: Urška Boljkovac)

Plesno-gibalni prvenec Bora Prokofjeva Ravnovesje je transformativni performans, kjer ples postane posoda za osebno metamorfozo, v katerem bodo gledalci priča globoki evoluciji samoizražanja in identitete skozi nenehno gibanje. Fizične omejitve in ponavljajoči se zunanji dejavniki na človeka ne vplivajo le na fizični ravni, temveč tudi na mentalni, kar pa lahko povzroči nestabilnosti, s katerimi se spopada plesalec v svojem solu. Prav to pa ga popelje v še ne znane situacije. Equilibrium pomeni ravnovesje. Skozi nenehno gibanje fizičnega in mentalnega telesa, plesalec potuje po poti iz ravnovesja z namenom, da bi odkril nekaj novega v sebi in to vmestil v svoj equilibrium. (vabljeni na premiero prvenca Equilibrium Bora Prokofjeva, ki se bo zgodila 16. maja ob 20.00 v Plesnem teatru Ljubljana; ponovitve pa vas čakajo 17. in 18. maja ob istem času na istem mestu. Bor je avtor, koreograf, izvajalec, oblikovalec zvoka prvenca; Kristijan Krajnčan pa avtor glasbe. Vita Osojnik se podpisuje kot mentorica, Gašper Kunšek pa kot svetovalec za gib.

Bor Prokofjev, rojen v Ljubljani 19. 1. 2001, je profesionalen plesalec in gibalec, performer, glasbeni producent in DJ. Živi, dela in ustvarja v svojem rojstnem mestu ter počasi širi in deli svoje delo in kreacije v širšo javnost. V svet plesa je vstopil že kot otrok, pri 4ih letih starosti, in ga od takrat naprej spremlja že celo življenje. Skozi vsa ta leta dela v plesu, je študiral in raziskoval veliko različnih področji ter pristopov, kot so improvizacija, koreografija, plesne predstave, gledališke predstave, performativne predstave, otroške predstave, site-specific performanse, freestyle/urbane plese, ulične šove, plesne bitke in nasploh se ukvarja z veliko različnimi plesnimi stili in performativnimi tehnikami. V svojem opusu uporablja tehnike sodobnega plesa, kontaktne improvizacije, hip hop-a, house-a, popping-a, breaking-a, krump-a, capoeira-e, baleta…, kar mu pomaga da se dobro in lažje prilagodi v različnih situacijah in priložnostih za razne projekte.

Fusion Reactor (foto: Sunčan Stone)

Od leta 2018 naprej sodeluje s številnimi domačimi ter tujimi umetniki in je del številnih predstav, kot so: CHORUS (Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek), TRIADNI BALET (Jan Krmelj), PETER KLEPEC (SNG Drama), CYPHER (Sara Šoukal, Žigan Krajnčan, Alexander Matthias Tesch), HONEY SPARKS IN THE DARK (Kristijan Krajnčan), FUSION REACTOR (Žigan Krajnčan, Flota), DIS:PLACE (Andrea K. Schlehwein, Netzwerk AKS). Leta 2022 je ustvaril kratko solo predstavo FROM INSIDE OUT (Plesni Teater Ljubljana – Festival Ukrep) s katero je nastopil na številnih festivalih po Sloveniji.

Chorus (foto: Urška Boljkovac)

Pod imenom OBITO pa ustvarja in se ukvarja z glasbo kot producent in DJ, kar ga spremlja ob njegovi plesni poti že zadnjih sedem let (od leta 2017 dalje), in znanje obojega raste drugo z drugim. Večinoma producira v žanru hip hop-a, sposoben pa je kreirati zvok v kateri koli sferi ali žanru se mu ponudi priložnost, kar je dokazal tudi z oblikovanjem in igranjem glasbe v plesnih predstavah MIND PALACE – RUMINATIONS ON DYING (Gašper Kunšek, PTL) in BODY SELECTION (Teja Modrijan, PTL). Kot DJ se je začel pojavljati na slovenski sceni leta 2022, nastopil je že na različnih dogodkih z več-urnimi seti na raznih prizoriščih kot so Kino Šiška (COFESTIVAL), Orto Bar (Orto FEST: VAZZ), Big Nose Shop (Borka ‘’PLACES’’ in Obito ‘’THE VOID’’ RILIS EVENT), Zorica Bar (808DEN), Pritličje (CELOVEČEREC), Club Lux (BEATS & BARS). Redno trdo dela in se izpopolnjuje na vseh naštetih področjih ter vedno išče nove priložnosti in izzive, da lahko pridobi še več novega znanja in različnih aspektov, ki mu pomagajo doseči nove cilje.)