Baletna diva Valentina Turcu. To poletje je njeno!

"Veliko mi pomeni, zelo sem umetniško ter osebno inspirirana, počaščena in izpolnjena z dejstvom, da bomo del tako kvalitetnih festivalov, ki imajo visoko tradicijo in vabijo že desetletja vrhunske kreacije in umetnike iz celega sveta. Čas, v katerem živimo, kliče po udejanjanju plesnih kreacij in umetniških vizij v globoki predanosti, iskrenosti do tega prečudovitega poklica, medsebojni harmoniji, enosti, spoštovanju in ljubezni… onkraj meja racionalnega.

Balet Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu in izvedbi mariborskega baletnega ansambla bo na sporedu na Ljubljana Festivalu 1.julija in na Dubrvniških poletnih igrah 18. in 19. julija.
Ko berem knjigo Mauricea Bejarta Trenutek v življenju drugega, se z ljubeznijo in spoštovanjem spominjam, da je to čudovit človek, velik umetnik in koreograf, ki me je definitivno postavil in naučil, da ples dojemam kot eno izmed prvinskih potreb duše, da se lahko izrazi in vzpostavi komunikacija na različnih ravneh človeških emocij in strasti.
Pri založbi Modrijan je izšla knjiga spominov koreografa Mauricea Bejarta Trenutek v življenju drugega v prevodu Marjana Poljanca s spremno besedo Henrika Neubauerja. Knjiga bo predstavljena na tiskovni konferenci ob gostovanju Bejart Baleta v Ljubljani.
Da s svojim telesom in čutnostjo, s prefinjenostjo in izurjenostjo giba, plesalec obdan z navdihom in ustvarjalno prisotnostjo soplesalcev ter soustvarjalcev tvori edinstven Univerzum božanske lepote in čutnosti, pleše po prefinjenih strunah človeških duš …, oživlja brezčasnost, prevzema usode, ustvarja odnose, premika svetove, notranje in zunanje. Verodostojno ljubezni, dostojanstveno in suvereno plesalec gradi vloge, ustavlja trenutke in jih pretvarja v magične, neponovljive, večne …, jih plemeniti, bogati, se širi, ustvarja kreacije, jim vdihuje življenje in raste tudi sam." (je za naš portal razmišljala plesalka, pedagoginja in koreografinja Valetnina Turcu ob gostovanju baleta Romeo in Julija na ljubljanskem in dubrovniškem festivalu ter ob izidu knjige spominov njenega največjega učitelja Mauricea Bejarta, ki bo predstavljena v torek, 2.7., ob 14.00 v ljubljanskih Križankah na tiskovni konferenci ob gostovanju slovitega Bejart Baleta v Ljubljani)