Anja Mejač. Človek mora ostati zvest svojim nagonom.

… (foto: Fabris Šulin)

Iz kamna izklesani par mirno sedi sredi pokrajine, ki je bila za njuno delovanje ustvarjena. Črno je na svojem mestu in belo na svojem, na videz vse deluje v ravnovesju, tako kamniti par kot tudi tekočina, ki ju obkroža.

Nenadoma pa v vodo pade črna kapljica, prej prozorno tekočino si v trenutku prisvoji, umirjeni delci podivjajo in se predajo valovanju, posoda ostaja ista, le da zaradi obarvanosti ne moremo videti njenega dna.
… (foto: Fabris Šulin)
Navidez mirno površino preplavijo razpoke, podoba dvojice tako zaradi njih razpade, voda začne razdrobljene dele odnašati po toku naprej. Vsak od njiju se začne upirati toku, oprijemati skal, voda preplavlja njuni telesi, vodi njuno gibanje, otežuje njuno dihanje. Oba se rešita, a vsak se znajde na drugem bregu. Za razpad sprva krivita tok, a njuno prepričanje je napačno, namreč pozabila sta že, da se stanja življenja neprestano spreminjajo.
Človek mora ostati zvest svojim nagonom, neskončna borba v krogu brez izhoda, marmorni blok, ki mirno čaka sredi geometrične pokrajine. (pojasnjuje dogajanje na odru plesalka in glavna koreografinja Anja Mejač plesno igrane predstave Kamiti čevlji, ki bo doživela premiero 15. septembra v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot Anjina magistrska predstava študija Umetnost giba na AGRFT. Po premieri se predstava seli najprej v Zagreb, nato Sarajevo, oktobra pa bodo v Ljubljani premierno predvajali plesni film, ki ga ustvarja ekipa na temo predstave.)