Ne spreglejte fantastične zasedbe DV8 v Španskih borcih

Koreografu in vodji Španskih borcev Iztoku Kovaču je uspel veliki met in bo konec februarja gostil eno največjih sodobno plesnih in koreografskih imen na svetu Lloyda Newsona in njegovo skupino DV8 Physical Theatre. Najprej vas 27. februarja ob 20.00 čaka projekcija filma The Cost of Living, po njej pa še pogovor z avtorjem.

Zgodba o Eddieju in Davidu v video filmu The Cost of living.

"Film je izredna priredba istoimenske predstave DV8, ki je navdušila kritike in občinstva. Zgodba o Davidu in Eddieju, razočaranih uličnih zabavljačih iz staromodnega, zbledelega angleškega obmorskega letovišča, osupne s pripovedno močjo, drznimi plesnimi koreografijami in nepozabnimi liki. Ustaljene predstave o gracioznosti in popolnosti sprevrne lik Davida, plesalca brez nog (tudi v resničnem življenju). Osupljivi film, katerega naslov bi lahko prevedli kot Davek na življenje, se odvija v območju somraka: v razkoraku med tem, kar smo, in med tem, kar mislimo, da bi morali biti. Projekcijo bo spremljala edinstvena priložnost za pogovor z umetniškim vodjo in direktorjem legendarne skupine DV8, Lloydom Newsonom. Newson je DV8, ki je danes sinonim za "fizično gledališče", osnoval leta 1986 v Londonu. Skupina je ustvarila 17 odmevnih, kritiško visoko priznanih del, ki jih je predstavljala po vsem svetu, in štiri televizijske filme, ki so prejeli številne nagrade. Delo Lloyda Newsona ima izjemen in trajen učinek na sodobni ples in gledališče. Za svoje odrsko in filmsko delo konsistentno prejema največje nagrade na obeh področjih."

2. marca ob 20.00 pa ste vabljeni, da si v živo ogledate najnovejšoi predstavo  Ali lahko o tem govorimo? (Can We Talk About This?), ki se ukvarja s svobodo govora, cenzuro in islamom. "Od sežiga Satanskih stihov Salmana Rushdieja leta 1989, umora režiserja Thea Van Gogha, do kontroverznih danskih ilustracij preroka Mohameda iz leta 2005. Produkcija ansambla DV8 analizira, kako so ti dogodki zaznamovali in vplivali na multikulturno politiko, medijsko svobodo in umetniško cenzuro v Evropi in svetu. Predstava, ki v dokumentarnem slogu združuje gledališče in ples, vključuje tudi arhivske posneteke in intervjuje. Posebej za predstavo so o temi spregovorili pisatelji, aktivisti in politiki svetovnega slovesa," piše v promocijskem materialu Španskih borcev.

 

View Gallery 4 Photos