Spoznavanje Slovenije s popotnikom na kolesu in skozi novinarkine zgodbe

Knjižne police so bogatejše za dve knjigi o Sloveniji. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Sebastjana Veharja S kolesom po Sloveniji (urednik Boris Bogataj), Cankarjeva založba pa je izdala književno delo Darinke Kladnik Slovenija v zgodbah (urednik Tine Logar).

S kolesom po Sloveniji (cena: 29,95 evra)
Popotnik in fotograf Sebastjan Vehar je eden tistih navdušenih kolesarjev, ki mu kolo pomeni zares pravi način aktivnega preživljanja prostega časa. Z avtorjem na kolesu spoznavamo Slovenijo v več kot petdesetih lahkih do srednje težkih, večinoma enodnevnih izletih, primernih tako za odrasle posameznike kot tudi za družine. Izlete si lahko prilagodimo po svojih sposobnostih in možnostih, lahko jih odpeljemo v eni ali več etapah.
Urednik knjige S kolesom po Sloveniji Boris Bogataj (levo) in avtor Sebastjan Vevar.
Izleti so večinoma krožni, kar pomeni, da se pri večini vrnemo na izhodišče. Vsak izlet zajema opis poti z zemljevidom, opis glavnih krajev ob poti, turistične značilnosti in kulturne znamenitosti ob poti ter vse potrebne splošne informacije in napotke za varno pot. Pomembne telefonske številke in kontakti ter spletne strani posameznih ustanov in turistično-informativnih centrov vam bodo pomagale, da si boste lahko že predhodno organizirali posamezne oglede.
Slovenija v zgodbah (cena: 39,90 evra)
Čeprav je izšlo že veliko knjig o Sloveniji, je Slovenija v zgodbah Darinke Kladnik nekaj prav posebnega. Pisateljica in novinarka Darinka Kladnik je avtorica dobrega ducata knjig. Pisanje jo popelje proč od vsakdanjosti in ji daje veliko zadovoljstva, ko nastaja kaj zanimivega, pravi sama. Povabila vas bo na potepanje po deželi, polni lepot, zanimivosti in skrivnosti. Slovenija v zgodbah je nastajala več let. Zasnovana je tako, da ponuja bralcu nekaj novega – zgodbe, ki so tematsko obarvane, temeljijo pa na dejstvih. 77 v celoto povezanih samostojnih zgodb vam bo slovensko preteklost predstavilo nekoliko drugače – malce nostalgično, igrivo in iskrivo, s številnimi razkritimi drobnimi skrivnostmi, zanimivostmi in podatki o domovini, ki jih najbrž niste poznali.
Avtorica knjige Slovenija v zgodbah Darinka Kladnik.
Vsaka zgodba povezuje več krajev in ponuja marsikaj novega oziroma malo znanega. Denimo zgodba o mamutih ali zgodba o odsekanih glavah, o nezakonskem otroku, o tihotapcih soli itd. Knjiga se začne v daljni preteklosti, konča pa, kot vse v življenju – s smrtjo oziroma mrtvaškim plesom. K vsaki zgodbi sodijo fotografije – posnela sta jih David Kladnik in Joco (Jožef) Žnidaršič. Iskala sta različne, dovolj povedne motive in se trudila, da bi ujela manj znane podobe Slovenije. Prepotovala sta celotno Slovenijo in zamejstvo, da bi zapisanemu dodala svoj prispevek, vreden pohvale. Slovenija v zgodbah naj bi zbudila zanimanje vseh, ki svoje dežele še ne poznajo dovolj in jih navdušila k razkrivanju zanimivosti, posebnosti, skrivnosti. 77 zgodb se lahko spremeni v 77 in še več izletov po Sloveniji. Knjiga bo lahko spodbudila tudi turistično promocijo Slovenije – z zgodbami, ki postajajo iskano blago turistov z vseh koncev sveta.
Na predstavitvi knjig v Konzorciju (z leve): urednik Boris Bogataj, popotnik in fotograf Sebastjan Vevar, pisateljica in novinarka Darinka Kladnik in urednik Tine Logar.
View Gallery 6 Photos