Ne veste, kakšno pecivo bi pripravili? Za vas smo poiskali dva odlična praznična recepta, ki bosta razveselila vas in vaše najbližje. Preizkusite svoje mojstrstvo peke s pripravo orehovih ježkov in skutine mandljeve štruce.
Skutna mandljeva štruca
Sestavine:
• Testo:
500 g rozin
100 mL ruma
500 g mehke bele moke
1 pecilni prašek
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
sol
4 kaplje esence grenkih mandljev
1 noževo konico zmletih klinčkov
1 noževo konico zmletega kardamoma
1 noževo konico zmletega ingverja
1 noževo konico zmletega muškatnega oreščka
1 noževo konico zmletega cimeta
malo nastrgane lupine neškropljene pomaranče
2 jajci
175 g mehkega masla
250 g skute
250 g olupljenih in zmletih mandljev
150 g na kocke narezane kandirane limonine lupine
100 g na kocke narezane kandirane pomarančne lupine
• Premaz:
100 g raztopljenega masla
50 g sladkorja v prahu
• Priprava
Rozine preberemo, jih pokapamo z rumom in pustimo stati nekaj ur oz. čez noč, da se prepojijo.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in začimbami ter jajci, skuto, maslom in sladkorjem. Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnik, najprej pri najnižjem in zatem pri najvišjem številu vrtljajev, nato pa na delovni plošči vgnetemo še mandlje, kandirano limono in pomarančo ter v rum namočene rozine.
Testo oblikujemo v štruco, jo damo na pekač, obložen s peki papirjem, in postavimo v na 250 stopinj Celzija ogreto pečico. Pečemo pri 160-180oC 50-60 minut. Pečeno štruco namažemo takoj (še vročo) z raztopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu.
Orehovi ježki
Sestavine
• Testo:
15 dag masla ali margarine
45 dag moke
7 dag sladkorja
1 rumenjak
ščep soli
4 dag kvasa
4 žlice mrzlega mleka
• Nadev:
1/16 l vode
8 dag sladkorja
žlica medu
20 dag mletih orehov
malo cimeta
3 dag masla
• Dodatki:
Klinčki
rumenjak
• Priprava
Kvas raztopimo v mleku, ter vse sestavine zgnetemo v krepko testo. Pustimo ga počivat pol ure, medtem pa zavremo vodo, sladkor in med in primešaj orehe in cimet.
Razvaljaj testo približno pol prsta debelo in izreži kroge 10 cm premera. Vsak krog raztegni v oval, namaži z nadevom, zavij skupaj, oblikuj ježke in jih z gladko stranjo na vrhu polagaj na namazan pekač. Pomaži jih z samim rumenjakom in pusti stati tako dolgo, da se rumenjak popolnoma posuši.
Zdaj nareži ježku s škarjami bodice, le glavo pusti prosto. Za oči zatakni dva klinčka. Peci pri 150 stopinjah tako dolgo, da dobe lepo barvo.
Spletna stran za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, namene trgovine (košarica), prijavo na novice in spremljanje uporabe spletne strani (Google Analytics) uporablja piškotke. Tukaj lahko nastavite katere piškotke dovolite in katerih ne.