Nevidna nit. Vez, ki povezuje z razlogom in se nikoli ne pretrga

Pri založbi Učila International je izšla knjiga z naslovom Nevidna nit avtorjev Laure Schroff in Alexa Tresniowskega. Nevidna nit je navdihujoča uspešnica New York Timesa o dolgoletnem prijateljstvu med uspešno poslovno žensko in socialno ogroženim fantom, dvema popolnoma različnima človekoma, in o tem, kako sta se njuni življenji spremenili zaradi nečesa, kar je bilo sprva malo dejanje dobrote. "Iskrena pripoved o dobroti in njenem širjenju v New Yorku v osemdesetih letih … Spodbuden opomin, da so majhne geste pomembne." (Kirkus Reviews)


"Ne vem, kaj je bil razlog, da sem ga pred toliko leti opazila na tistem vogalu, toda očitno je bilo nekaj, čemur se nisem mogla upreti. Eni bi temu rekli energija, drugi srce. Vleklo me je k njemu, kot da sva povezana z nekakšno nevidno, neuničljivo nitjo. Karkoli je to že bilo, naju še vedno povezuje."
Laura Schroff je bila ženska z bleščečo kariero. Vodja trženja s pisarno na Manhattnu. Lepa, mlada, uspešna. On, Maurice Mazyck, je bil enajstletni temnopolti otrok, ki je beračil na ulici. Prosil jo je za drobiž in šla je dalje. Toda nekaj jo je ustavilo in vrnila se je. Vračala se je vsak teden. On je postal zanjo sin, ki ga nikoli ni imela, ona zanj mama, kakršno si je želel in jo potreboval. Leta sta se srečevala vsak ponedeljek in zgradila nenavadno prijateljstvo, ki jima je spremenilo življenje in ki traja že tri desetletja.
Nekdanja uspešna direktorica trženja, ki je delala za veliko medijskih podjetij, med drugim tudi za Time Inc. in Conde Nast, se je po upokojitvi odločila zapisati svojo izkušnjo z Mauriceom in jo deliti z drugimi. Pri tem ji je pomagal novinar Alex Tresniowski. "Mislim, da je veliko ljudi, ki imajo z nekom poseben odnos, ampak mogoče ne razmišljajo, da so s tem človekom povezani z nevidno nitjo. Toda morda jih veže ravno to – ta vez, ki jih povezuje z razlogom in se nikoli ne pretrga." (Laura Schroff v intervjuju, objavljenem v knjigi)