Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu

Dobra novica za vse knjigoljubce – šest novih leposlovnih književnih del čaka na vas na policah Mladinske knjige: Seznam Andreja Hočevarja, Moji spomini na morje Milana Kleča, Ki jo je megla prinesla Ferija Lainščka, Ta svet ni konec Emily Dickinson, Sofoklesova Antigona in Kralj Ojdipus ter Pedro Paramo Juana Rulfa.

Šesta pesniška zbirka Andreja Hočevarja se bere kot seznam avtorjevih impresij, toka misli. Dražljaji iz zunanjega okolja se organsko prepletajo s premislekom o samem sebi, pesmi drsijo med mnogimi temami, od premisleka temeljnih eksistencialnih vprašanj – bratovo umiranje, iskanje identitete v poznih tridesetih, formacija družine – do banalij, prestopov v ironijo in sarkazem.
Morje s svojim brezmejnim obzorjem, počitniškim vzdušjem in dramatičnimi vremenskimi pojavi vzbuja sanjarjenja in nenavadna doživetja. Je prava kulisa za Klečeve zgodbe, ki nas z igro asociacij hitro odpeljejo tudi kamorkoli drugam … v najrazličnejše življenjske situacije in spomine. Prizori se kot kalejdoskopske bleščice prelivajo drug v drugega približno tako, kot se za zaprtimi vekami na plaži med sončenjem vrtijo filmi.
Z nagrado Prešernovega sklada nagrajeni roman je prvič izšel leta 1993. V Kondorju je romanu dodana še spremna beseda Urbana Vovka in biografija Ferija Lainščka, ki jo je sestavil Matjaž Hočevar. Ponatis najboljšega romana Ferija Lainščka, po katerem je bil posnet tudi celovečerni igrani film Mokuš, je v marsikaterem pogledu primerljiv s predhodnikom Namesto koga roža cveti, za katerega je avtor leto prej prejel prvega od svojih dveh kresnikov.
Kondorjeva izdaja prinaša izbor pesmi ene največjih ameriških pesnic Emily Dickinson, medtem ko nekaj njenih najzanimivejših pisem, namenjenih sorodnikom in prijateljem, ponuja poblisk v življenje in razmišljanje velike pesnice, ki je kot samotarska "gospa v belem" postala legenda že v času svojega življenja. Knjigo je prevedla in ji spremno besedo napisala Nada Grošelj.
Antigona in Kralj Odjipus sta temeljni deli grške in svetovne dramatike in obenem najbolj brano deli svetovne klasike v Sloveniji. Prevod, spremno besedo in opombe k novi izdaji je prispeval eden največjih poznavalcev antične grške književnosti pri nas, dr. Kajetan Gantar.
Pedro Paramo je prvi in edini roman mehiškega pisatelja in velja kot delo, ki je Gabriela Garcío Márqueza navdihnilo, da je napisal Sto let samote. Spremni besedi k Velikemu večnemu romanu sta napisala Carlos Pascual in Uroš Zupan.
Na predstavitvi v ljubljanskem Konzorciju: Kajetan Gantar, Milan Kleč, Andrej Hočevar in Nela Malečkar …
… Vesna Velkovrh Bukilica, Carlos Pascual, Urban Vovk, Nada Grošelj, Feri Lainšček in Andrej Ilc
View Gallery 9 Photos