Lusheva kampanija za potepuške pse v Sarajevu

Čudovita eterična olja, brez palmovega olja in odpadne embalaže, niso edini razlog za nakup tega mila. Celotni zaslužek od prodaje mila Tačka, zmanjšan za znesek davka,  bo šel za financiranje sterilizacije in kastracije potepuških psov v Sarajevu, ki tam predstavljajo res velik problem. 

Milo Tačka (6,50 €)
Potepuški psi v Sarajevu so velik problem. Njihovo število iz dneva v dan raste, prosto tavajo po ulicah in se borijo za preživetje. So lačni, žejni in brez zavetja. Ljudje se v njihovi bližini počutijo nelagodno in se jih bojijo, nekateri so zaradi njih zelo nejevoljni in obstajajo primeri, ko so ravno ti prebivalci sodelovali v brutalnem mučenju in pokolu teh psov. To situacijo je potrebno rešiti, ne samo zaradi dobrobiti živali, ampak zaradi celotne skupnosti, saj so brezdomne živali in način, na katerega se rešuje njihov problem, ogledalo stanja današnje družbe. Pristojne oblasti so v zvezi s tem perečim sarajevskim problemom pokazale precejšnjo nemarnost in brezskrbnost. Ker menimo, da je takšno stanje nedopustno, smo se odločili združiti moči s tamkajšnjim društvom za pomoč živalim Help animals iz Sarajeva in z Veterinarsko fakulteto v Sarajevu. Skupaj smo sprožili kampanjo za sterilizacijo/kastracijo potepuških psov v Sarajevu, ker želimo, da se ta žalostna in trpeča situacija s potepuškimi psi čimprej reši. K reševanju problema potepuških psov v Sarajevu želimo pristopiti sistemsko, v skladu z evropsko prakso in standardi, educirati skupnost, rešti in sterilizirati/kastrirati pse in jih na koncu, v čim večjem številu, dati v posvojitev. Lush je kozmetično podjetje, ki je znano po svojih okoljevarstvenih akcijah in boju za pravice živali.  Veseli smo, ko lahko s pomočjo naših trgovin, naše spletne strani, Lush Timesa, Facebook strani in prisotnosti v medijih javnosti prenesemo sporočilo, ki se nam zdi pomembno. Tudi ta grozljiva situacija s potepuškimi psi, pa čeprav se dogaja v eni izmed bivših jugoslovanskih republik, je še kako pomembna. Menimo, da je to velik problem celotne družbe, in da lahko tudi mi, kot dobri sosedje, veliko pomagamo. V kampanji sodelujeta poleg Lusha Slovenija tudi Lush Hrvaška, ter seveda Lush Bosna in Hercegovina. Kampanja zagovarja metodo ulovi-steriliziraj-pusti (ali, kot upamo, "posvoji"), s katero želimo rešiti veliko število zapuščenih in potepuških psov. Vsakega psa bodo pod nadzorom prof. Selme Filipović z Veterinarske fakultete v Sarajevu klinično pregledali, cepili proti steklini, odpravili zajedalce, označili in sterilizirali. Prav tako bo vsak pes dobil svojo veterinarsko kartoteko in bo v času okrevanja nameščen na sami Veterinarski fakulteti. Potem pa srčno upamo, da jih bo šlo čim večje število v posvojitev.
Ker želimo v to akcijo vključiti in rešiti čim večje število psov, apeliramo na vas, da podprete našo kampanjo, ker bo celoten zaslužek od prodaje mila Tačka, zmanjšan za znesek davka, šel za sterilizacijo/kastracijo potepuških psov v Sarajevu. Zaradi omejitve kapacitet za namestitev psov v času njihovega okrevanja je lahko mesečno obdelano maksimalno do 40 psov, zato bo naša kampanja trajala minimalno 2 meseca. V idealnih pogojih in z vašo podporo bi kampanja morala trajati do popolne rešitve problema potepuških psov v Sarajevu.