Lepo&lepota. To, kar je čudovito v duši, naj začne odsevati tudi na telesu

Razkošno opremljena knjiga ima 200 strani, stane pa 29,90 evra.

V sredo, 11. novembra, ob 11. uri je bila v Narodni galeriji v Ljubljani novinarska konferenca, v okviru katere je bila predstavljena knjiga Lepo: o lepoti, staranju in estetski kirurgiji znanega ter priznanega lepotnega kirurga dr. Franca Planinška. Številčen obisk dogodka mnogih znanih Slovencev je prav tako dokaz, da gre za cenjenega in spoštovanega kirurga, čigar knjiga je bila prav gotovo težko pričakovana. 

… dr. Franc Planinšek …
V uvodnem delu se trije estetski kirurgi (Franc Planinšek, Nevio Medved in Igor Višnar) posvetijo vprašanjem v zvezi z različnimi pogledi na lepoto in na lepo telo. Sledita dve besedili, ki ju je prispevala endokrinologinja dr. Marija Pfeifer. V prvem se posveti zdravemu življenjskemu slogu in njegovem vplivu na procese staranja, v drugem je njena pozornost usmerjena k vlogi hormonov in zdravljenjem, h katerim se lahko zatečemo, če je njihovo ravnovesje porušeno. Jedro knjige, ki so ga napisali Franc Planinšek, Nevio Medved in Igor Višnar, se na začetku posveti nekaterim psihosocialnim vidikom plastične kirurgije, sledi poglavje, v katerem so predstavljeni vsi glavni posegi, ki jih izvajajo slovenski estetski kirurgi. Ta del knjige je opremljen s številnimi zelo zgovornimi fotografijami tipa prej/potem. Knjigo zaključujejo trije eseji z različnimi pogledi na lepoto kot pogosto obravnavanim fenomenom pozno-moderne, napisali so jih antropologinja dr. Vesna Godina, publicistka Vesna Milek in filozof, teolog ter profesor estetike dr. Edvard Kovač.
 
"V tej knjigi nikakor ne gre za to, da bi lepoto ponovno zapirali v okvire opredelitev, temveč da bi jo projektirali takšno, kot obstaja v naravi in v človeškem bitju. Gre za to, da izkažemo spoštovanje Stvariteljevemu delu pa tudi človeškemu ustvarjalnemu duhu, zato da bo bralec med prebiranjem teh strani lahko odkril skrivne povezave, ki žensko lepoto vzporejajo z lepoto drevesa, lepoto grškega Apolona z abstraktno sliko, lepoto kitajskega lepopisja z arhitekturno stavbo ali morda lepoto sodobnega kipa z dežno kapljico, ki se blešči s travne bilke. Razvrščanje mnogoterih obrazov nespremenljive in neopredeljive lepote v knjigo je bil velik izziv. Izziv, ki ga hkrati zastavljam sebi kot lepotnemu kirurgu in sebi kot človeku, ki ga je prevzela umetnost. Gre za izziv, s katerim se soočam vsakič, ko mi naročijo, naj polepšam neki obraz ali telo ali ga pomladim. Da, umetnost lepote mora biti osnova vsakršne lepotne kirurgije, kakor je poznavanje anatomije osnova medicine na splošno. Odpraviti neko pomanjkljivost terja upoštevanje celote," je opis, ki ga je uvodoma na kratko podal dr. Planinšek.
… na predstavitvi knjige (z leve): Vesna Milek, Franc Planinšek, Marija Pfeifer, Nevio Medved in Igor Višnar … (Foto: Zaklop)
"Ne gre za to, da bi oseba s kirurškim posegom postala nekdo drug, prav obratno: tisto najlepše, kar je v njej, naj pride na dan. Ali še točneje povedano: to, kar je čudovito v njeni duši, to, po čemer stremi duh, naj začne odsevati tudi na njenem telesu, posebno še na obrazu," pa so misli, ki jih je v knjigi zapisal dr. Edvard Kovač.

View Gallery 4 Photos