Darovi minevanja … pogledati resnici v oči in si dovoliti biti ranljiv

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla knjiga Mance Košir Darovi minevanja. Tokratna knjiga dopisovanj obravnava teme, kot so minevanje, umiranje, majhne in velike smrti. Kot je dejala Koširjeva, živimo v času sprenevedanja, prikrivanja in strašnega strahu pred smrtjo, staranjem, minevanjem ter spremembami in ta strah nas hromi.

A človekovo srce lahko bije zdravo in človek je lahko celovit in zadovoljen samo, če si upa pogledati resnici v oči, meni Koširjeva, ki pravi, da je tak tudi njen življenjski princip, “da je resnična in da jo resnica osvobaja”. "In o tej resnici je treba govoriti. Vse velike reči se lahko zgodijo le v jezeru resnice in resničnosti, če se človek upa pogledati vanj," je poudarila. Koširjeva je napisala že 18 knjig, a se z nobeno ni, kot je dejala, toliko namučila kot s to. S sleherno dopisovalko in dopisovalcem je vzpostavila duhovni most, zato njihovih pisem ni le brala, ampak jih je doživljala. Na predstavitvi knjige je med drugim dejala, da je lepota bivanja v tem, da si človek dovoli biti ranljiv. Knjiga Darovi minevanja je zato zdravilna. Če so si ranljivost dovolili njeni dopisovalci, tudi bralec dobi dovoljenje, da sam sebi govori po resnici.
Na predstavitvi knjige v Konzorciju.
Pisma za njeno knjigo so napisali Ksenija Malia Leban, konferenčna tolmačka in prevajalka, spremljevalka v obporodnem obdobju in ob življenjskih prehodih, klinični psiholog in psihoterapevt Janko Bohak ter zdravnica palitivne medicine, učiteljica etike in komuniciranja Urška Lunder. Pisma so napisali tudi magister teologije in doktor literarnih ved Karel Gržan, ljubiteljica narave, zdravnica, zagovornica in terapevtka integrativne medicine Jasna Stošić, raziskovalka in oznanjevalka ženskih veščin ter ustanoviteljica Rdečega šotora Ana Drevenšek ter voditeljica pogovorov o literaturi in v okviru doktorskega študija raziskovalka indijskih filozofij Tina Košir Mazi. V zbirki pisem je Koširjeva doslej objavila knjige Ženska pisma, Moški: ženska. Pisma (soavtor Dušan Jovanović), Moška pisma in Drugačna razmerja.