Bruce Springsteen. Kako mu uspeva? Geni, naravni talent, želja po slavi, ljubezni, seksu …?

Leta 2009 je Bruce Springsteen s svojo skupino E Street Band nastopil med polčasom finalne tekme ameriškega nogometa super bowl. Izkušnja je bila tako močna, da se je legendarni glasbenik odločil, da jo opiše. To so bili prvi stavki njegove izjemne avtobiografije, v katero je vtkal enako iskrenost, humor in originalnost, kakršne najdemo v njegovih pesmih. Najbolj pričakovana glasbena biografija, ki jo je avtor pisal kar sedem let, je v originalu izšla 27. septembra lanskega leta, štiri dni po glasbenikovem 67. rojstnem dnevu, skupaj z albumom Chapter and Verse, ki predstavlja glasbeno podlago knjigi. Odslej jo imamo v odličnem prevodu Simona Demšarja tudi v slovenskem jeziku, izšla je pri založbi Učila International.


"Pisati o sebi je čudno. Konec koncev je to samo še ena zgodba, zgodba, ki jo sestaviš iz izbranih dogodkov v svojem življenju. Nisem vam povedal ‘vsega’ o sebi. Tega ne dopuščata diskretnost in občutja drugih ljudi. A pri projektu, kakršen je ta, je pisec obljubil eno stvar: da bo bralcu odprl svoja razmišljanja. To sem skušal narediti na teh straneh."
(Bruce Springsteen, citat iz knjige)
Na predstavitvi knjige: (z leve) Jane Weber, glasbeni urednik, Simon Demšar, prevajalec, Branka Fišer, urednica knjige
Bruce Frederick Joseph Springsteen, ki pri 67 letih še vedno nadvse energično koncertira, nas v izjemni avtobiografiji popelje po svoji glasbeni poti od drobcenega, katoliško vzgojenega fantiča iz New Jerseyja do enega najboljših kantavtorjev na svetu. Iskreno, humorno in nadvse izvirno opiše svojo neizmerno željo, da bi postal glasbenik, svoje začetne nastope po lokalih v Asbury Parku in vzpon E Street Banda. Prav tako pa z osupljivo iskrenostjo prvič spregovori o osebnih stiskah, ki so mu služile kot navdih za njegove najboljše stvaritve. Springsteen je spreten pripovedovalec zgodb, hkrati pa pretanjeni mislec. Zna se ponorčevati iz sebe, osupljivo odkrito spregovoriti o temnih plateh življenja, hkrati pa podati nadvse premišljeno mnenje o mnogih stvareh.Avtobiografija je, podobno kot mnoge glasbenikove pesmi (Thunder Road, Badlands, Darnkess on the Edge of Town, The River, Born in the USA, The Rising in The Ghost of Tom Joad, če jih naštejemo samo nekaj), napisana z liričnostjo edinstvenega pesnika in modrostjo človeka, ki je o svojih izkušnjah veliko razmišljal.
… (z leve) Jane Weber, Branka Fišer, Simon Demšar, Matej Krajnc, Neisha …

"Eno izmed vprašanj, ki mi ga oboževalci nenehno zastavljajo na ulicah, se glasi: Kako ti to uspe? Na naslednjih straneh bom skušal malce odstreti odgovor na ‚kako‘, predvsem pa na ‚zakaj‘. Geni, naravni talent, piljenje tehnike, razvijanje estetske filozofije in predanost njej, gola želja po … slavi? … Ljubezni? … Občudovanju? … Pozornosti? … Ženskah? … Seksu? … In ja, seveda, denarju. In da se želiš ves večer predajati do konca – divji ogenj v srcu, ki enostavno … ne ugasne. To so nekatere od sestavin, ki vam bodo prišle prav, če se boste kdaj soočili z osemdeset tisoč (ali osemdesetimi) glasnimi rokerskimi oboževalci, ki bodo čakali na vaš čarobni trik."
(Bruce Springsteen, citat iz knjige)
… Neisha …
Avtobiografija kultnega newjerseyjskega rokerja bo pravo odkritje za vse, ki jim je bil Bruce Springsteen kdaj všeč, a ta knjiga je še veliko več kot avtobiografija legendarnega rokovskega zvezdnika. To je knjiga za delavce in sanjače, starše in otroke, zaljubljence in osamljene, umetnike, čudake in vse, ki so se kdaj želeli krstiti v sveti reki rokenrola.

View Gallery 5 Photos