Bambus na krožniku, majici ali v postelji

Preverite kje bi ga imeli vi najraje. Na krožniku, majici ali v postelji?
Nekaj o bambusu
Bambus velja za eno najhitreje rastočih rastlin, saj lahko zraste tudi do 40 m visoko in tudi do kar 1 m na dan. Stebla bambusa so votla, njihov obseg pa meri 30 cm ali več.
Kje uspeva
Bambus ni občutljiv na vremenske pogoje, zato ga lahko najdemo tako v visokih, hladnih gorah Himalaje, kot tudi v vročih, tropskih predelih. Njegovo znanstveno ime je Bambuseae in spada v družino Greamineae, kamor spadajo tudi trave, žita in koruza. Bambus je tudi ena izmed najpogostejših rastlin, ki jo srečamo na japonskih in kitajskih vrtovih.
Zakaj se uporablja
Bambus je zelo uporabna rastlina. Njegovo seme se uporablja za krmo, listje za steljo, njegov les pa je vsestransko uporaben. Uporabljajo ga za izdelovanje pohištva, poznane so koče iz bambusa, manjše jadrnice, jamborji, preproge, zavese, košare, posode, klobuke, izdelovanje papirja in še marsikaj drugega. Mladi poganjki bambusa pa so primerni za prehranjevanje. V zadnjem času je zelo popularen tudi parket iz bambusa, ki se glede trdnosti, vzdržljivosti in stabilnosti ne more primerjati z drugimi talnimi oblogami. Njegove značilnosti so tudi lep izgled, izredna odpornost na praske in odrgnine ter lahkotnost čiščenja. Bambus parket naredi prostor eleganten in moderen. Bambus tudi zelo dobro vpliva na feng shui, saj simbolično predstavlja dobro zdravje in modrost. Na Kitajskem bambus simbolično predstavlja večno mladost, smeh, mir in srečo.
Bambus  – tekstilni material 21. stoletja
Bambus se uporablja tudi v tekstilni industriji. Poznamo spodnje perilo, posteljnino, nogavice in tudi športno perilo iz bambusa. Vlakna bambusa so 100% razgradljiva, absorbirajo in odvajajo vlago, se hitro sušijo, odbijajo UV žarke, delujejo hladno in zračno in se hitro sušijo. Izdelki iz bambusovih vlaken so mehki na otip in udobni za nošenje.
Zanimivosti
Raziskave kažejo, da naj bi pletivo iz bambusa absorbiralo kar 60% več vlage kot bombaž, zato nam perilo iz bambusa da prijeten občutek hlajenja in udobja. Bambusova vlakna imajo tudi antibakterijske lastnosti, saj več kot 70% bakterij na bambus pletivu ne preživi. Prav zato so tekstilni izdelki iz bambusovih vlaken primerni za alergike.
www.dormeo.net