Američani bolj zaspani od Evropejcev

Skoraj 20% Američanov trpi zaradi utrujenosti. Rezultati raziskave so pokazali, da so Američani – predvsem ženske – veliko bolj zaspani kot Evropejci. Premalo nočnega spanca pa seveda vodi v prekomerno dnevno zaspanost. Vodilni raziskovalec dr. Maurice Ohayon na Standfordski univerzi in direktor Standfordskega epidemološkega raziskovalnega centra za spanje pravi, da skoraj 20% odraslih poroča o zmerni do hudi zaspanosti, 11 odstotkov pa o hudi zaspanosti, od tega 13 odstotkov žensk in 8,6 odstotka moških. "Zaspani in omotični posamezniki so lahko v situacijah, ki zahtevajo pozornost, zelo moteči," pravi Ohayon. Posledice zaspanosti v vsakdanjem življenju so podcenjene, predvsem za populacijo delavcev, ki delajo v različnih, tudi nočnih izmenah ali pri ljudeh, ki premalo spijo zaradi drugih razlogov. Premajhna količina spanca je vedno napaka. Študija o zdravju, težavah pri spanju ali duševnih motnjah je vključevala 8.937 odraslih v Teksasu, New Yorku in Kaliforniji.
Hrup vlakov, letal in avtomobilov močno vpliva na spanje
Nočni promet, vlaki in hrup letal motijo spanec in škodujejo celodnevnemu počutju, pravijo Nemški raziskovalci. Raziskovalci na nemškem inštitutu za medicino v Kölnu ugotavljajo, da je reakcijski čas direktno in pomembno povezan s pogosto povečano ravnjo zvočnega tlaka nočnega hrupa. Največje motnje povzroča zvok vlakov, sledita hrup avtomobilskega prometa in letal.
Ugotovili so, da so posledice pri različnih tipih hrupa podobne, izpostavljenost več kot eni vrsti hrupa pa v primerjavi z enim virom ni povzročila sorazmerno večjih motenj delovanja "Raziskava je pokazala, da prometni hrup lahko moti spanec in s tem močno ovira regeneracijo in nevrovedenjsko uspešnost," pravi glavna avtorica Eva-Maria Elmenhorst, podoktorska raziskovalka na inštitutu. "Študija tako poudarja pomembnost higiene spanja, v smislu mirnega in tihega okolja, za zdrav in nemoten spanec".
Elmenhorstova je poudarila, da ima nočni hrup večji vpliv na učinkovitost tistih, ki so bolj dovzetni za motnje spanja – otroke, izmenske delavce, starejše in ljudi s kroničnimi zdravstvenimi težavami.
Vir: United Press International
www.dormeo.net