6 navad, zaradi katerih boste živeli dlje

Čeprav se nam določene stvari, ki jih dnevno počnemo, ne zdijo pomembne, čez čas ravno vsota teh stvari pripomore h kvaliteti našega zdravja. S 6 dnevnimi navadami, ki jih opisujemo v nadaljevanju, lahko svoje življenje podaljšate kar za nekaj let …
1. Izberite vadbo
Z vsakodnevno vadbo lahko podaljšamo naše življenje kar za tri leta. Vadimo lahko kjerkoli, pomembno je le, da smo kreativni. Če se vozite z javnimi prevoznimi sredstvi, izstopite nekaj postaj pred svojo pisarno in uživajte v sprehodu. Če delate v stavbi z več nadstropji, namesto dvigala izberite stopnice. Res je čisto preprosto.
2. Zdrav zajtrk
Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno zajtrkujejo, niso toliko nagnjeni k debelosti in sladkorni bolezni, kot tisti, ki ne. Da bi od zajtrka poželi vse koristi, je priporočljivo, da je sestavljen iz ogljikovih hidratov, proteinov in majhne količine maščobe. Pomembno je, da so obroki raznoliki, saj le tako zagotovite telesu vse potrebne hranilne snovi. Vsake toliko spremenite hrano, ki jo jeste za zajtrk.
3. Dovolj spanja
Pomanjkanje kvalitetnega spanca skrajšuje življenje. Vsi vemo, da sta stres in nervoza ubijalca. Sposobnost, da se znamo spočiti in sprostiti, nam lahko reši življenje. Karkoli uporabljate za sprostitev – klasično glasbo, masažo ali meditacijo – vse bo zagotovo pripomoglo k boljši kvaliteti življenja. Lahko, da boste zaradi tega tudi bolje spali.
4. Redno ščetkanje in nitkanje zob
Slaba ustna higiena je povezana s hudimi obolenji dlesni kot sta gingivitis in parodontoza. Ti vnetni bolezni lahko vodita do zoženja arterij – najpogostejših povzročiteljev kardiovaskularnih bolezni. Z dnevnim ščetkanjem in nitkanjem zob iz ust odstranimo bakterije, ki povzročajo bolezni in tako našemu srcu (in ustom) prihranimo kar nekaj težav.
5. Ostanite v stiku s prijatelji
Ne samo prijatelji, tudi ostala socialna omrežja – cerkev, športni klubi, pevski zbori in podobno – pozitivno vplivajo na naše mentalno in fizično zdravje. Socialna omrežja  nam priskrbijo pomembne informacije, spodbudo, fizično ali čustveno pomoč.
6. Pijte dovolj tekočin
Naše telo je sestavljeno iz 70 % vode, zato ni nič čudnega, da ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in podaljševanju življenja. Telesne tekočine uravnavajo telesno temperaturo, varujejo sklepe, organe in pomagajo pri prenosu kisika v celice. Z rednim pitjem moramo poskrbeti za obnovitev optimalnega nivoja tekočin v telesu. Dnevno potrebne količine tekočin lahko prejmete iz različnih virov, tudi iz hrane.
Če naredimo le majhno spremembo tu in tam ter se je držimo, smo na zelo dobri poti, da doživimo lepo starost. Sprememba ni vedno lahka, jo je pa mogoče narediti. Postavite si majhne cilje, spreminjajte eno navado naenkrat. Ne bo dolgo, ko boste opazili pozitivno spremembo v vašem zdravju in razpoloženju. Srečno!