Zvezde plešejo v znamenju noči čarovnic. Aljaž Škorjanec še vedno v igri za plesni globus!

Aljaž in Kate sta kljub ocenam sodnikov ostala v igri za plesni globus. (Foto: BBC1)

Do posebne oddaje Strictly Come Dancing za noč čarovnic se je prebilo enajst plesnih parov, med njimi tudi naš Aljaž Škorjanec s svojo TV- novinarko Kate Silverton ter njegova žena Janette z doktorjem Ranjem.

Tematska oddaja za noč čarovnic

Ob pričakovanju spektakla, ki ponavadi postreže s fenomenalnimi kostumi, masko in scenskimi efekti, sem se spomnila, da so me lansko sezono plesne točke pustile precej ravnodušno. Imela sem občutek, da je bil ples zanemarjen in da so bolj zahtevne priprave mogoče ukradle plesnim parom nekaj dragocenega časa, ki ga že itak ni na pretek med vsakotedenskimi snemanji. Ker sem nekaj podobnega pričakovala tudi letos, sem imela mogoče malo znižane kriterije. Vsekakor je bila t. i. Halloween Special prava poslastica za oči in ušesa, in iskreno upam, da si jo je veliko število bralcev ogledalo prek ‘live streama’, ali pa vsaj posamezne plesne nastope na posnetkih. Že uvodna skupinska točka, v kateri so poleg profesionalnih plesalcev sodelovali tudi zvezdniki, je nakazala nekoliko lahkotnejšo rdečo nit oddaje, ki je tradicionalno, kot se za noč čarovnic spodobi, precej strašljiva in grozljiva. Kar nekaj tekmovalnih točk, vključno z otvoritveno skupinsko točko, je imelo humorno zabaven značaj. Tak je bil tudi izbor glasbe, pri kateri sem se kar nekajkrat vprašala, kakšno zvezo ima z osnovno temo te epizode. Tako so na primer za otvoritveni ples uporabili Harryja Belafonteja s komadom Jump in the line, tema pa je bil mehiški praznik mrtvih. Dogajanje na sceni je bilo tako polno vsega, da je bilo že na meji kaotičnega, predvsem pa je bilo vse skupaj zelo evforično.
Kdor si je pogledal vsaj eno epizodo letošnje, šestnajste serije, je nedvomno ugotovil, da je raven tekmovalcev izjemno visoka. Vsaj trije tekmovalci so že od vsega začetka serije pokazali, da imajo precej izkušenj tako s plesom kot s scenskimi nastopi. To sta pevki Ashley in Faye ter delno igralec Danny. Njihovi nastopi so konsistentno dobri. Poznavalci predvidevajo, da nihče od njih ne bo zmagovalec, ker gledalci radi vidijo velik napredek in tega tudi nagrajujejo. Moje mnenje je, da tudi ti trije plesno napredujejo, ampak seveda če so se gledalcem zdeli zelo dobri že v prvih oddajah, se jim zdi, da nimajo več kaj dosti izboljšati, kar pa ni res. Njihov napredek je pač na drugačni ravni in spremembe so nepoznavalskemu očesu manj opazne.

Charles

Zelo priljubljena sta, tako med sodniki kot gledalci, novinarka Stacey Dooley MBE in ‘youtuber’ Joe Sugg, ki sta prišla v oddajo kot popolna plesna začetnika, vendar se oba zelo hitro učita. Oba imata tudi prijetni osebnosti in bosta po mojih predvidevanjih prišla zelo visoko. Eden od njiju bi lahko bil celo zmagovalec. Potem imamo temnopoltega igralca Charlesa, ki je že v tretji oddaji plesal v ‘dance offu’, potem pa s fenomenalno hip-hop točko v prihodnji oddaji skočil skoraj čisto na vrh točkovne lestvice. Roko na srce, hip-hop mu je pisan na kožo in koreografijo je odplesal tako dobro, da sem njegovo plesalko Karen komaj kaj pogledala, vprašanje pa je, kako se bo izkazal pri standardnih in latinskoameriških plesih. Po prikazanem do zdaj so po plesnih sposobnostih nekje na sredini Lauren in Dr. Ranj. Aljaževa Kate je precej toga in zadržana, ima pa to prednost, da je karizmatična in da ji Aljaž dela koreografije, v katerih je lahko videti solidno. Igralec kriketa Graeme je izjemno muzikalen in ima simpatično karizmo, vendar mu šepata nožna ter stopalna tehnika, najšibkejši pa je od enajsterice po mojem mnenju komik Seann, kar njegova plesalka Katya poskuša zakamuflirati z zanimivimi koreografijami.

Seann Walsh in Katya Jones sta peti izpadli par nove sezone.

Zanimivo v tej seriji je, da se pozicija mnogih parov na lestvici močno spreminja iz oddaje v oddaje, z izjemo Ashley in Faye, ki sta konstantno na vrhu. To naredi oddajo še zanimivejšo, saj je nekdo lahko en teden zelo visoko, prihodnji pa se bori za obstanek.

Tekmovalni del šeste epizode sta odprla Graeme in Oti s Thrillerjem Michaela Jacksona. Oti je bila skoraj natanko taka kot dekle v originalnem video spotu. Plesala sta čačača, ki so ga sodniki precej pokritizirali. Graeme se je bolje odrezal v solo delih koreografije, kjer je bil bolj sproščen, pravi čačača pa je bil precej okoren. Recimo, da je bilo to namerno, saj je bil zombi, od katerega seveda ne moremo pričakovati neke fleksibilnosti in fluidnosti. Dobival je ocene od 4 do 6 in zbral vsoto 21.

Novinarka Stacey in Kevin sta bila potnika skozi čas na temo kultne britanske sci-fi serije Dr. Who. V najnovejši seriji je Dr. Who prvič ženska, zato je bila v koreografiji Stacey postavljena v ospredje in je nekaj taktov njunega tanga celo vodila, potem ko sta s Kevinom zamenjala drži. Impresivno plesanje in igra ter zaslužene dobre ocene: 8, 9, 9, 9; skupno 35.

Dr. Ranj in Janette sta plesala jive na temo iz filma Monster Mash. Janette je bila punčka, ki jo je strašila pošast, skrita pod posteljo. Dr. Ranj je bil oblečen v pisano umetno krzno in so se mu bolj ali manj videle le roke in noge. Žal je naredil kar nekaj napak in večkrat izgubil ritem, za kar je bil okaran. Janette je bila pohvaljena za koreografijo, zbrala pa sta le 20 točk, saj so jima dali vsi sodniki oceno 5. Dr. Ranj je bil precej razočaran, ker mu ni uspelo tako dobro odplesati kot na vajah.

Sledila sta Kate in Aljaž. V prejšnjih dveh epizodah sta zaplesala sambo in dunajski valček. Samba je bila za Kate precej trd oreh, pa še oblekli so jo katastrofalno. Pri dunajskem valčku pa je kljub togemu hrbtu solidno ohranjala držo in ritem. Aljaž pogosto dobi visoke in močnejše plesalke, zato že zelo dobro ve, kako taki plesalki pomagati. Predvsem so ponavadi take plesalke malo počasnejše in okornejše od bolj drobnih in mlajših zvezdnic, zato mora biti koreografija temu prilagojena. Poleg tega Aljaž pri samem plesu pomaga tudi fizično, in to tako, da se navzven čim manj opazi. Tokrat sta bila ledena kipa, plesala pa rumbo. Že pri dunajskem valčku prejšnji teden sta bila zelo lepo urejena, tokrat pa je bila njuna maska fantastična. ‘Zaledenela’ Kate ni uspela prepričati sodnikov, da je bilo njeno togo in okorno gibanje igranje vloge ledenega kipa, zato je zbrala le 20 točk. Aljaž je dobil od glavne sodnice Shirley Ballas pohvale za koreografijo, Kate pa je dobila cel kup nasvetov za naprej.

Igralec Danny in Amy sta zaplesala american smooth fokstrot na temo The Living Dead (Živi mrtveci). Predvidevam, da je bila glasba iz te serije. Za fokstrot ni bila najprimernejša, saj ni spodbujala tipičnega gladkega (smooth!) gibanja. Ko dobijo tekmovalci american smooth, se pričakuje, da bodo dali v točko nekaj dvigov. Za drobnega Dannyja, najstarejšega od letošnjih tekmovalcev, in ne prav lahko Amy so bili ti dvigi glavni izziv. Vse se je lepo izteklo, z ocenami od 6 do 9 pa je Danny nabral solidnih 30 točk.

Naslednja sta bila pevka Ashley in Pasha. Plesala sta charleston, koga sta pa predstavljala, mi je popolna neznanka. Naslov pesmi je Witch Doctor. Ashley je zelo dobra plesalka in tudi zelo z veseljem nastopa. Ta ‘prismuknjeni’ charleston ji je dal priložnost, da se pokaže v najboljši luči. Koreografija je bila pestra, simpatična, hitra in verjetno najboljša, kar smo jih videli v tej seriji. Plesala sta tako usklajeno, da ni bilo videti razlike v kakovosti med njima. Še preden se je nastop končal, sem bila prepričana, da bomo videli kakšno desetico. Izkazalo se je, da le Craig ni dal ocene 10 in Ashley je dobila skoraj perfektno oceno, 39.

Seann in Katya sta pripravila dunajski valček na I’ve Put a Spell On You. Seann je bil nori gospodar lutk (Toy Master), Katya pa lutka, ki je na koncu oživela in napadla gospodarja. Kar malce grozljiva zgodba, dobro odigrana, ampak slabo odplesana s Seannove strani. Imel je težave že pri ritmu dunajskega valčka, kar je skoraj težko verjeti, saj smo že pri šesti oddaji. Poleg tega je preveč poskakoval, zato gibanje ni bilo dovolj gladko. Nabral je 20 točk ter se pridružil Dr. Ranju in Kate na dnu lestvice.

Igralec Charles in Karen sta me spomnila na čas, ko sem v Chicagu plesala pri Gusu Giordanu in nas je eden od jazz učiteljev peljal gledat The Rocky Horror Show. Ker je Charles v prejšnji oddaji tako navdušil s hip-hop točko, me je zanimalo, kako se bo odrezal pri džajvu, ki je za nekatere zelo težek ples, drugi pa ga hitro osvojijo. Charles, ki je predstavljal grotesknega Riff Raffa, je nastopil zelo samozavestno in energično, vendar je nekajkrat zajadral iz ritma. Kljub temu je pobral šestice in sedmico ter zbral solidnih 25 točk.

Pevka Faye in Giovanni sta bila srečneža, ki sta si lahko izbrala eno od novih plesnih kategorij. Odločila sta se za theater/jazz, plesala pana Fever. Kako se ta komad uvršča na lestvico pesmi za noč čarovnic, mi ni čisto jasno, ampak točka je bila super. Plesalca sta bila okostnjaka, in podobno kot pri Ashley in Pashi je bilo skoraj nemogoče videti, kdo od njiju je amater. Čeprav je Giovanni zelo dober plesalec, ni specializiran za jazz. Faye pa je nedvomno hodila na klase jazza in obvlada telesne izolacije, zato je odplesala koreografijo brezhibno. Njune ocene so bile enake kot za Ashley in Pasho: 9, 1,0 10, 10.

‘Youtuber Joe in Dianne sta plesala slowfox na glasbo, ki ni bila najbolj posrečena za ta ples. On je bil vampir, ona pa vampirjeva žrtev. Precej točke sta plesala v klasični standardni drži, kar vedno razveseli sodnike, občinstvo pa malo manj. Sposobni Joe je vsak teden malo bolj pokončen v drži in malo bolje uporablja stopala. Zelo jasno se je videlo, da ga Dianne dresira z osnovno tehniko odrivanja in pritegovanja med stojno in premikajočo nogo. Joe je bil nagrajen z ocenami: 8, 9, 9, 9 in seštevkom 35.

Zadnja sta zaplesala paraolimpijska triatlonka Lauren in AJ Pritchard. Zlobna mačeha ter gozdar iz Sneguljčice sta plesala Ppso doble. Lauren je bila mnogo prenapeta, linije so bile premalo izrazite, vendar pa ji je uspelo ostati popolnoma osredotočeno na vlogo dominantne in hladne ženske. Nastop, ki je bil dober predvsem zaradi njenega kostuma in fokusa, ni ogrozil dami na vrhu lestvice, bil pa je dovolj dober, da so sodniki našli kar precej pohvalnih besed za Lauren ter njen napredek.

Tabela po ocenjevanju sodnikov …

V plesni dvoboj za obstanek sta se morala podati Graeme ter Seann, in slednji je izpadel, saj so vsi štirje sodniki glasovali za Graema in Oti.

… in gledalci so dodali še svoje točke in Seann Walsh se je poslovil. (Foto: BBC1)

V skupinski točki profesionalcev ob začetku nedeljskih rezultatov sta v glavni vlogi nastopila Aljaž in Oti kot kralj in kraljica Halloweena. Ne enega ne drugega nismo vajeni videti v negativnih in agresivnih vlogah, zato je bila točka še toliko bolj posebna.

Ostaja nam torej le še deset tekmovalnih parov. Čeprav se popolnoma strinjam, da je bil čas za Seannov odhod, bom kljub temu pogrešala Katyine zanimive koreografije. Vprihonjih tednih lahko pričakujemo kakšen šokanten izpad. Čeprav je v igri še kar nekaj zvezdnikov, ki niso pretirano plesno- gibalno nadarjeni, ne moremo vedeti, kako glasujejo gledalci, zato se zna zgoditi, da zapusti šov nekdo bližje vrhu lestvice, za katerega gledalci menijo, da ne potrebuje njihovih glasov.
Potešimo si skupaj radovednost prihodnjo soboto in nedeljo zvečer na programu BBC One.

View Gallery 7 Photos