Zračne piruete letečih vragov

Dunking Devils, skupina drznih športnikov, ki živijo svoje sanje, je 25. maja 2014 priredila atraktivni šov v veliki in nabito polni telovadnici  Gimnazije Bežigrad. To je bil njihov premierni devetdesetminutni program atletskih, akrobatskih in cirkuških spretnosti, popopran z domačim rapom in duhovitimi komentarji moderatorja, sicer diplomiranega teologa, znanega reperja, novinarja in popotnika Roka Terkaja, ki je prepoznaven pod umetniškim imenom Trkaj, slovenski reper, tudi ljubitelja hiphopa, ki je izdal že svoj album z naslovom V času enega diha. Nagajivo in sproti pa stresal zabavne komentarje, tudi poučil, kaj pomeni kratica DIF (nekoč imenovana Fakulteta za šport), no, če kdo ne ve, je to Društvo individualnih frajerjev.

Uprizoritveni šov, pa čeprav športno navdahnjen, ne gre brez plesa. Za plesno razvedrilo je poskrbela gostujoča plesna skupina Stars, nasmejana dekleta, ki že petnajst let uspešno vadijo, se izobražujejo in se zabavno ter stilno predstavljajo v lastnih koreografijah. Plesna skupina Stars je tudi spremljajoča skupina košarkarskih tekem, ki je sodelovala na Eurobasket 2013.
V odskočni skupini Dunking Devils sodeluje petnajst profesionalnih članov, v njihovih vrstah vadi že podmladek otrok in pogumnih deklet, nastala pa je na pobudo Domna Rozmana, ki svoje športne podvige združuje s proizvajalcem športne opreme Elan, sicer je študent fizike, smučar in kolesar, smučal je celo v Koloradu v ZDA. Podobno se z Elanom povezuje tudi Uroš Hrovat, študent farmacije in košarkar, ki se je ob starših že zarana zapisal smučanju.
Ta večer je nastopilo šest drznih športnikov in sproščenih performerjev, tudi kar poskočnih plesalcev, vsekakor pa srčno nasmejanih z adrenalinom prepojenih mladih ljudi, ki se posvečajo študijem in so aktivni tudi v raznovrstnih športih. Tako kot so se predstavili v posredovanem promocijskem materialu poleg že omenjenega Domna in Uroša, so nastopili še: Marko Knafelc, profesionalni smučar in nutricionist; Maks Veselko, bodoči inženir zapisan surfanju; Anže Leskovar, telovadec in igralec golfa; ter Primož Košir, profesionalni kolesar, sicer sta Anže in Primož tudi bodoča računalniška inženirja. Za njimi je osem let izkušenj, raziskovanj in iskanj, vadbe ter osebnih in timskih preizkušenj. Danes so že mednarodno prepoznavna ekipa, so prepotovali svet in nastopali ne le z ekipo Union Olimpije, ampak tudi v mnogih mednarodnih in reklamnih promocijah.
Predstava Dunking Devils je aktualna uprizoritev naših dni, še posebej pisana na kožo mladim, pa ne le njim, saj bi njihov optimistični slogan, da obstaja le ena pot, in to navzgor, dobrodošel vsej slovenski populaciji. Ekipno, praktično in optimistično nazorno so ta večer usklajenih zaletov z  odskočnih desk izstrelili svoj visoko leteči: Navzgor!, svoje atraktivne domislice metov na koš, letečih višinskih kombinacij v stilu Supermana, lebdeče obrate in preobrate, na koncu pa še solidarno nabirali prispevke za finančno ogroženo družino.
Svoje izvedbene atrakcije reklamirajo tudi na YouTubu. Tako je eden izvirnih spotov nastal z balerino Opere Ljubljana Uršo Vidmar, ki v belem tutuju zapleše segment iz Labodjega jezera. Medtem ko eterična baletka vrti piruete in s tal vzleti v višinah dovršenosti skoka grand jeté, pa ob njej in visoko čez frčijo odskočni fantje v poletih škarij in raznožk v višavah koša, torzijskih obratov ter premetov v zraku; torej nežna ženska eleganca ob mišični prefinjenosti svobodno letečih labodov Dunking Devils, eden od njih pa celo v belem tutuju. Dunking Devils so tudi gledalcem na tribunah uprizorili v živo podobno atmosfero mnogoterih letečih vragolij in elegance, tekoče in domiselno vpetih v program zabavne izvedbe, med njimi pa skupina Stars v koreografijah orienta, šova, z Devils ekipo pa še v plesu z žogami, in tudi v objemu domače polke.
Meti na koš se izvajajo kompozicijsko natančno v raznolikosti zaporedij, v tekih in prehitevanjih, z zaprtimi očmi – na slepo, tudi ob trojnih vijačnicah in premetih, in nič manj po opičje, ko se posameznik znajde v košu in celo pade skozenj. Niti cirkuški žongler ni manjkal, le da je žoga bila v pravi višini in na pravem mestu, da jo je igralec v letu lahko zagrabil in zadel koš. Popularna glasba ritmov in časa je krmarila dogajanje ter dajala pospešek tako igralcem kot gledalcem; pa še uspešnica iz filma Titanik, ki ji je sledila kopija filmske scene na krmi, le da se je tokrat ciljalo v srce koša. Kostumi so se domiselno vrstili in preoblačili od belih do kavbojskih, tudi večerno elegantnih, na koncu pa poskrbeli še za  atrakcijo poskakovanja črnih, kostumov okrašenih z rdečo osvetljavo, s cevkam, ki so svetile po barsko in sooblikovale bleščeče podobe. Nenavadne kostume in kostumski šov so kar sami izumili, kreirali in vodili, ni kaj – inženirsko inovativno.
In ker se danes vsepovsod išče najboljše ali tekmuje za naziv najboljši, je bila izbrana tekmovalna žirija iz prvih vrst, seveda deklet, ki je ocenjevala izvedbo posameznikov iz ekipe Dunking Devils, nekako v stilu najbolj všeč je meni … tebi … Tudi to dejanje se je spletlo v zabavno  predstavitev najbolj drznih izvedb.
Prireditev je vodil oz. povezoval reper Rok Terkaj.
Tako se je telovadnica Gimnazije Bežigrad ta večer prelevila v atraktivno gledališče, žal pa tako, kot se to dogaja telovadnicam, ni imela primernega ozvočenja in ne akustike, saj je odmevalo, in škoda tudi zavoljo zabavnih komentarjev moderatorja Trkaja, ki zaradi tega niso bili vedno najbolj razločni.
Dunking Devils je ekipa, ki s svojo sproščenostjo, srčnostjo, pogumom in energijo vetri na uprizoritveni sceni z novo drzno obliko gibalno zabavnega žanra, glede na predstavljeni nivo izvedbe pa tudi dobrodošlo konkurira mnogoterim tovrstnim uprizoritvam.
View Gallery 11 Photos