Vidno vzhičena in presrečna zmagovalca britanskega šova Zvezde plešejo. Giovanni Pernice in Rose Ayling-Ellis!

Zmagovalca devetnajste sezone šova Strictly Come Dancing sta Rose in Giovanni. (Foto: BBC One)

Devetnajsta serija Strictly Come Dancing na angleškem BBC One programu se je zaključila, kot je že tradicionalno, s finalom zadnjo soboto pred božičem.

Po napeti in čustveno nabiti oddaji en teden pred tem smo se poslovili od mladega, talentiranega in prijetnega temnopoltega voditelja otroškega programa CBBC, Rhysa Stephensona in njegove profesionalne plesalke, učiteljice in koreografinje Nancy Xu. Po četrtfinalni epizodi, ko sta navdušila z argentinskim tangom ter zanj prejela kar tri desetice in devetko, sta v polfinalu, ki je zahteval od vseh preostalih štirih tekmovalcev kar po dva plesna nastopa, morala sprejeti odločitev sodnikov, da ju pošljejo domov. V plesnem dvoboju sta ju premagala John Whaite in Johannes Radebe, prvi moški plesni par v zgodovini serije Strictly Come Dancing. S tem se je poslovila tudi zadnja profesionalna plesalka, saj so se v finale uvrstili sami moški profesionalci, dva z ženskimi zvezdnicami in eden z moškim.

AJ in Kai

V finale so se torej uvrstili Rose AylingEllis in Giovanni Pernice, AJ Odudu in Kai Widdrington ter John Whaite in Johannes Radebe. Ne morem reči, da me je izbor finalistov presenetil, saj so ti trije pari že od prvih epizod največ obetali. Čeprav med seboj zelo različni in z različnimi prednostmi in slabostmi, so bili po polfinalni oddaji v očeh sodnikov zelo enakovredni. Rose in AJ sta za svoja dva nastopa obe dobili po eno devetico in kar sedem ocen deset, John pa le eno desetico manj. AJ je dobila maksimalen seštevek 40 za quickstep na Sing, Sing, Sing Bennyja Goodmana. Bila je čudovita v čisto pravi, bogato okrašeni beli standard obleki, Kai pa v fraku, in kljub temu da vemo, da je nemogoče v trinajstih tednih učenja prikazati profesionalno raven plesanja, je njun quickstep izpadel res dobro. Če bi se AJ odločila za resno treniranje, bi se kaj hitro lahko povzpela med tekmovalnimi plesnimi pari na pravem plesnem tekmovanju v Angliji. Njun drugi preizkus je bila rumba, ki je bila nedvomno najboljša rumba te serije. Zanjo sta prejela seštevek 39.

Rose in Giovanni


Rose pa je prejela najvišji seštevek, 40, za argentinski tango, v katerem je znova pokazala poleg plesnega napredka tudi svoje igralske sposobnosti. Kljub temu da sta tako Rose kot AJ boljši ali vsaj uspešnejši pri standardnih plesih kot pri latinskoameriških, ima Rose dodatno kvaliteto. To je njen čustveni pristop k vsakemu plesu. V nasprotju z AJ, ki jemlje vsak nov ples kot tehnični izziv in je zelo storilnostno naravnana, Rose deluje čisto drugače. Njena povezanost z Giovannijem med plesom je mnogo globlja, nedvomno v veliki meri tudi zaradi dejstva, da ne sliši glasbe. Ta razumljiva nuja pa je privedla do zelo pomembnega odkritja, in sicer da se mora naučiti ‘slišati’ glasbo skozi partnerjevo telo. To je pri plesu v paru izjemno pomembna kakovost, ki se celo med profesionalnimi plesnimi pari pogosto zanemarja. Plesalca se na primer bolj oklepata koreografije, kot pa se povezujeta in usklajujeta med sabo. Torej je ‘hendikep’, da ne sliši, Rose pravzaprav pomagal, da je hitreje prišla do spoznanja, da se mora maksimalno povezati s svojim plesalcem in jemati vse informacije iz njegovih gibov. Njuni plesni nastopi so zato redno navduševali gledalce, ki so vsak njun nastop doživljali zelo čustveno. Ker je povrhu še dobra igralka, kot oseba pa izjemno naravna in sproščena pred kamerami, je postala ena najbolj priljubljenih tekmovalk v Strictlyju, njeno partnerstvo z Giovannijem pa kovano v zvezde že mnogo pred razglasitvijo finalistov. Poleg argentinskega tanga sta Rose in Gio zaplesala še čudovit valček na How Long Will I Love You Ellie Goulding in prejela seštevek 39.

John in Johannes


Tretji finalist, pekovski mojster John, je v polfinalu zaplesal najprej sodobno plesno točko iz arsenala Couple’s Choice na Adelino Hometown Glory, s katero sta se z Johannesom poklonila vsem, ki so jima v življenju stali ob strani, kljub temu da jima v mladosti kot homoseksualnima fantoma ni bilo lahko. Točka je bila lepa, zanjo pa sta prejela seštevek 39. Enako je bil ocenjen tudi njun drugi nastop, jive na Higher Power od Coldplay.

Pred finalom Giovanni, Rose, Johannes in John (foto: BBC One)

Še pred sobotnim finalom je bilo v medijih veliko govora o tem, da je bila tokratna serija poklon raznolikosti. V finale so se uvrstili temnopolta ženska, gluha igralka in homoseksualni pek v prvem moškem plesnem paru v zgodovini serije. Naloga treh finalnih plesnih parov je bila, da za finale pripravijo vsak tri plese. Enega jim je določila sodniška ekipa, drugega so si lahko izbrali sami, tretji pa je po tradiciji šov ples brez omejitev v stilu. V tednu pred finalno epizodo smo izvedeli, da se je AJ poškodovala in da ne more stopiti na desno nogo. Do zadnjega dneva se ni vedelo, ali bo lahko nastopila v finalu ali ne. Na koncu se je izkazalo, da je bila poškodba ligamentov na desnem gležnju prehuda in v petek sta plesalca sporočila, da se morata žal odpovedati nastopu. Mnogi njuni navijači so bili seveda razočarani, najbolj pa seveda AJ in Kai sama.

Veliki finale

Finalna oddaja se je začela s plesom profesionalcev in predstavitvijo obeh finalistov, Rose in Johna. Med plesalci sta bila v ospredju naša Aljaž Škorjanec in Nadija Bičkova, ki sta plesala skupaj, pozneje pa sta se profesionalnim plesalcem pridružila še Giovanni in Johannes s svojima zvezdnikoma. Voditeljici sta seveda gledalcem razložili, da bosta finalista tokrat le dva in da bosta AJ in Kai namesto v središču dogajanja v borbi za zmagovalni bleščeči globus finale spremljala kot gledalca v studiu. Sodniki bodo podali svoje komentarje in podelili ocene, ki pa ne bodo vplivale na končni razplet, saj o zmagovalcu serije odločajo izključno gledalci s svojimi glasovi.

Rose in Giovanni

Prva naloga obeh parov je bil ponovljen ples po izboru sodnikov. Za Rose in Giovannija je bil to quickstep iz tedna muzikalov na temo animiranega filma Frozen, za Johna in Johannesa pa rumba na Stingovo Shape of my Heart. Oba para sta bila seveda pohvaljena za napredek in nagrajena z enakim seštevkom, 39.

Rose in Giovanni


Druga preizkušnja je bil ples po izboru para. Rose in Giovanni sta izbrala svoj Couple’s Choice, za katerega sta že v prvo prejela maksimalnih 40 točk. Del koreografije, ko plešeta v tišini, je bil izbran za ‘TV Moment of the Year’, ker je približal realnost gluhih gledalcem po vsem britanskem otočju.

John in Johannes

John in Johannes sta izbrala svoj paso doble na temo Piratov s Karibov iz filmskega tedna. Takrat sta dobila seštevek 39, tokrat pa sta tudi strogega Craiga prepričala, da zaslužita oceno deset. Oba para sta zbrala maksimalni seštevek, 40.
Zadnji ples je vedno tisti, ki se ga tako tekmovalci kot gledalci najbolj veselijo. Šov točka, pri kateri imata plesalca popolnoma proste roke, da izrazita svojo individualnost ter izkoristita svoje prednosti, je ponavadi vrhunec finalne oddaje. Oba para se zavedata, da bo zmagovalec le eden. Drugouvrščeni par ima v tem trenutku priložnost, da se kljub temu zapiše v zgodovino, in sicer z nepozabnim plesnim nastopom.

Rose in Giovanni


Rose in Giovanni sta na pesem z naslovom The Rose Bette Bidler zaplesala sentimentalno in čustveno točko, ki je zaradi scene balkona in stopnišča spominjala na Romea in Julijo. Nedvomno sta s tem plesom še bolj podžgala mnenje gledalcev, ki že veš čas verjamejo, da sta med serijo spletla globoko čustveno vez, ki pa zaradi dolgoletne zveze Rose s svojim fantom ne more prerasti v kaj več. Z Giovannijeve perspektive je bila mogoče ta točka res zgodba o prepovedani ljubezni. Kdo ve?

John in Johannes


John in Johannes pa sta v čudovitem poklonu ljubezni, ki je lahko ljubezen do plesa, do življenja, do drugega moškega … spravila v solze ne le milijone gledalcev, ampak tudi sodnico Motsi Mabuse, ki je vidno hlipala za svojo sodniško mizo. Oba para sta seveda prejela same desetke za svoja finalna nastopa v tej seriji.
Na vrsti so bili gledalci, da oddajo svoje glasove. Preden smo izvedeli, kdo je zmagovalec serije, smo videli še dva izjemna nastopa. Eden je bil plesni nastop vseh profesionalcev in njihovih zvezdniških partnerjev, kar je v navadi vsako leto. Tokrat je manjkalo nekaj zvezdnikov in tudi nekaj profesionalnih plesalcev. Tilly Ramsey na primer ni sodelovala, ker je bila na kovid testu pozitivna.

Ed Sheran in naš Aljaž Škorjanec s svojo žene Janette


Za nas še bolj zanimiv nastop pa je bil glasbeni gost Ed Sheran s svojim hitom Bad Habits, saj sta ga plesno pospremila Aljaž in njegova žena Janette, ki je letos prvič svoje plesne čevlje zamenjala z mikrofonom pri vodenju oddaje It Takes Two, v kateri je redno dvakrat na teden gostila plesalce in druge goste, povezane z oddajo Strictly Come Dancing. Odlična in super zahtevna točka je bila po komentarjih gledalcev zelo lepo sprejeta. Moram priznati, da sem kar precej ponosna na Aljaža, saj ne vidiš ravno vsak dan, da bi tvojemu plesnemu varovancu ploskala svetovna glasbena zvezda, kakršna je Ed Sheran.

Razglasitev zmagovalcev


Končno je prišel tudi čas odločitve. V enakem scenariju kot pri razglasitvah parov za plesne dvoboje med celo sezono sta oba para napeto čakala, kdo od njiju bo razglašen za zmagovalca. Dobila sem občutek, da sta bila pri obeh parih bolj na trnih profesionalna plesalca kot zvezdnika. Ne Giovanni ne Johannes nista še nikoli zmagala. Giovanni je svoje plesalke že večkrat pripeljal do finala, Johannes je prišel tako blizu zmagi prvič. Po napetih trenutkih je končno voditeljica Tess Daly razglasila, da sta zmagovalca Strictly Come Dancing 2021 postala Rose in Giovanni. Vidno vzhičena in presrečna sta zmagovalca dvignila svojo trofejo in se hlipaje zahvalila drug drugemu. Dejansko je ta zmaga pripadla obema, saj lahko rečemo, da ni zmagala Rose ni zmagal Giovanni, ampak je zmagalo njuno čudovito partnerstvo, prijateljstvo, globoko medsebojno spoštovanje in ljubezen. Menim, da je šel pokal v prave roke, saj sta se Rose in Giovanni z vsakim svojim nastopom usedla gledalcem globlje v srce, in ne glede na to, da tehnično njen ples ni bil popoln, ustvarila kar nekaj nepozabnih plesnih točk, ki nam bodo še dolgo ostale v lepem spominu. Dragi bralci, s tem zapisom se za letos tudi jaz poslavljam od vas in vam želim čudovite božične in novoletne praznike!

Daniela Novak z možem Fredijem (desno) in plesalcem Aljažem Škorjancem pred nekaj leti po eni od oddaj Strictly Come Dancing

P. S. Danieli se zahvaljujem za njene natančne in izčrpne recenzije; preprosto je edina, ki zna ubesediti, kar mi vidimo zaplesano na zaslonu. Vse dobro v novem letu, zdravja in v nove plesne zmage želim!