Veselje in jok. Temperamenten prvi dan državnega prvenstva

Prvi dan prvenstva (foto: Marko Mesec)

V nedeljo, 23. junija, se je z uvodnim triom državnih prvenstev v kombinaciji, rokenrolu in para plesu začel teden državnih prvenstev, ki bo trajal vse do nedelje, 30. junija, in bodo imele glavno besedo plesne zvrsti modernih tekmovalnih plesov. Državc, kot popularno poimenujejo ta zadnji junijski teden akterji Plesne zveze Slovenije, je letos v organizacijskih rokah Robija Grmeka in Plesnega studia Novo mesto, in moja prisotnost prvega dne je ugotovila, da bo verjetno vse ‘štimalo’ do konca tedna.

Dunja Kranjac Grmek in Robi Grmek se bosta ta teden nagarala, a na koncu bodo gotovo padale pohvale. (Foto: Erazem Gliha)

Dvorana Leona Štuklja je pač ena od tistih dvoran, ki si je ravno ne štejemo med ‘dobro ohranjene’, zob časa jo dobro najeda, a Grmekova ekipa je oder ogradila z reklamnimi panoji, scenografijo pa pripravila v prepoznavnem državnem stilu. Ko boste tole prebirali, bo prvenstvo nekje na polovici, mnogo kolajn bo podeljenih in na koncu bo skupni seštevek državnih prvakov nekje okoli 140. Veselje se bo mešalo z razočaranji, a kot je rekla Dunja Kranjac Grmek, Robijeva žena in ena od organizatork prvenstva za oddajo Parada plesa: "Vsi plesalci so zmagovalci, ne glede na uvrstitev, naj se le prepustijo magičnemu nastopu in bodo videli, kaj vse se lahko zgodi na odru."

Loti Marinko in Jaka Vrevc Žlajpah sta zmagovalca v kategoriji člani B. (Foto: Erazem Gliha)

Množica plesnih stilov se prepleta in moja minutaža televizijskih reportaž je skrbno odmerjena, zato vedno pridem na prizorišče, ko tekmujejo plesalci latina in standarda, in še bolj sem bila vesela, ko sem občudovala rokenrolerje, ki so naredili precejšen, če ne že ogromen napredek v razvoju. Ker je bil organizator letos še posebej ekološko ozaveščen, je bil bilten samo v e-obliki, zato sem bila ves čas prvenstva precej na trnih, če bom vse rezultate, vse zanimivosti, dogajanje lahko zabeležila.

Luka Brulc in Julija Horvat sta zmagovalca člani A. (Foto: Erazem Gliha)

Nekaj ‘printa’ mi je seveda kljub temu pripadlo. To pišem zato, ker uradnih rezultatov rokenrola nisem dobila v roke, dobim pa vedno zajeten šopek rezultatov s strani sekcije za latin in standard. Aleš Črtalič je že navajen, da brez tega ne gre. Kaj vse so mi povedali rokenrol zmagovalci Loti Marinko in Jaka Vrevc Žlajpah, Luka Brulc in Julija Horvat, Jure Jordan in Iris Nučič ter Miha Češnovar in Paulina Horvat −, pa v nedeljski reportaži. Z dodatkom ocene aktualnega predsednika sekcije za rokenrol Boštjana Pavčka.

Pa poglejmo sekcijo za latin in standard, ki jo spremljam na vseh treh državnih prvenstvih, in kombinacija naj bi bila nekakšen zaključek plesne sezone za večino. Nekateri plesalci so prav res imeli že ‘spakirane’ kovčke za odhod na počitnice. Če so stali na stopničkah, pa bo poletje še toliko bolj prijetno. A ne za vse. Že pred prvenstvom je plesalec v članski kategoriji, Ivan Jarnec, za moj portal izjavil, da s soplesalko Ano Ekart ne prideta na tekmo, ker je že vse vnaprej dogovorjeno, kdo bo zmagal, in debata o primernosti izjave se je razvila tako med plesalci kot med starši in trenerji. Ampak Ivan je polnoleten in ve, kaj govori, menda pa ima krizo identitete, je bil komentar nekaterih njegovih plesnih kolegov. In menda Ana že išče novega soplesalca, saj sta si z Ivanom "vzela počitnice", kot je izjavila za moj portal. In glede na razplet letošnje kombinacije bo gotovo razpadel še kakšen par. In za vse resnično ne morejo biti vedno krivi sodniki.

Sodniška ekipa na letošnji kombinaciji (foto: Marko Mesec)

Na tekmi so bili: Meta Zagorc, Marko Vodnik, Dejan Kolenc, Matej Krajcer, Brane Križnar, Mateja Mazovec, Andrej Novotny z delegatko Natašo Ambrož na čelu.

Mlajši mladinci na podelitvi. Zmagovalca Pintarič & Katona, druga Stajan & Potočnik Martič, tretja Levačič & Belaj; četrta Visnovič & Smogavec Potočnik, peta Klemen & Resnik in šesta Pogačar & Ravšl (foto: Erazem Gliha)

Že dan po tekmi je menda tekla debata v družiniah Stajan & Potočnik Martič, ali bosta Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič še nadaljevala skupno plesanje. Državna prvaka med mlajšimi mladinci v standardu in latinu sta namreč v kombinaciji pristala na drugem mestu, premagala sta ju Kaja Katona in Tian Pintarič iz Feniksa. Tanisa se je na podelitvi vedla zelo nešportno in na stopničkah snela kolajno ter jo vrgla na tla. Na odru pa dodatno točila gromke solze razočaranja. Tim je stoično prenesel razglasitev, a Stajanovi menda že razmišljajo o novi plesalki. Plešoča družina Stajan pa je slavila med starejšimi mladinci.

Žan in Ana Stajan sta zmagala v kategoriji starejših mladincev. (Foto: Marko Mesec)

Timova sestra Ana in brat Žan sta namreč slavila zmago in premagala aktualna prvaka v latinu in klubska kolega, Nina Djordjeviča in Ano Gedl. Tudi v mladinski kategoriji je drugouvrščena, Eneja Eržena in Taro Por iz Diamanta, po razglasitvi tolažila Tatjana Lahvinovič Galčun.

Vid Šteinfelser in Zara Avsec sta se po dveh drugih mestih končno okitila z zmago. (Foto: Marko Mesec)

Državna prvaka v latinu je namreč premagal par, Zara Avsec in Vid Šteinfelser, ki sta v latinu in standardu na drugem mestu. Prihajata pa prav tako iz kluba Diamant.

Zmagovalca Gregor Remih in Lana Hrašovec, v ozadnju druga Alex Belaj in Kalista Olia Švarc (foto: Marko Mesec)

Najmlajši na parketu so bili mlajši pionirji in plesala sta samo dva para. Gregor Remih in Lana Hrašovec sta postala državna prvaka v kombinaciji, okitena pa sta že z naslovom v latinu. Druga sta Alex Belaj in Kalista Olia Švarc iz Feniksa.

Pionirska prvaka Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec (foto: Marko Mesec)

Iz Sambe prihajata zmagovalca v pionirski kategoriji, Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec, ki sta prvaka tudi v latinu. Podprvakinja pa je hčerka našega predsednika vlade Marjana Šarca, Gabrijela, ki pleše z Oskarjem Preložnikom. Če je Marjan lani za hčerko še navijal, pa menda, odkar je postal predsednik vlade, na prvenstva ne prihaja več.

Feniksove prve tri: levo Maša Kastelic, sredina Ana Mesec in desno Milana Chekanova (foto: Marko Mesec)

Napeto je bilo tudi pri članih, kjer je plesalo samo pet parov. Lanska državna prvaka, Jure Bergant in Milana Chekanova, sta pristala šele na tretjem mestu. In nekateri ta rezultat pripisujejo posledici, da Jure in Milana nista več par zasebno in premagujeta partnersko poslovno krizo. Govori se tudi o razhodu tega plesnega partnerstva.

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta državna prvaka v kombinaciji. (Foto: Marko Mesec)

Iliya Dobrev in Ana Mesec sta plesala za drugo mesto, objem sreče pa sta si dala zmagovalca, Akim Pekunov in Maša Kastelic. Vsi trije pari prihajajo iz Feniksa.

Igor Razinger in njegova žena Mojca Noč Razinger uživata v plesu. (Foto: Marko Mesec)

Med člani sta v kategoriji seniorji 2 plesala spet kot edina v tej kategoriji zakonca Igor in Mojca Razinger. "Če ni konkurence, pa sva vesela, da pleševa s člani, ker midva res tako rada pleševa," sta dejala za reportažo.

Miha Rednak in Breda Košir sta zmagala v kategoriji para ples 1. (Foto: Marko Mesec)

Že nekaj časa skupaj s sekcijo za SLP tekmujejo tudi plesalci v kategoriji para ples. V para ples 1 sta Amir Alibabič in Kaja Cizel postala podprvaka, Miha Rednak z Bredo Košir pa je znova postal državni prvak.

Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj pa sta slavila zmago v kategoriji para ples 2. (Foto: Marko Mesec)

V kategoriji para ples 2 pa sta se večkratna državna prvaka, Roman Maček in Martina Smodiš, morala zadovoljiti z drugim mestom. Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič sta bila zelo prepričljiva na plesišču ter vnesla kar nekaj novosti v koreografijo in izvedbo.

Plesalo je 36 parov. Skromno. (Foto: Marko Mesec)

Skupno je plesalo 36 plesnih parov, in to je eno najnižjih števil kombinacije. Sekcije za SLP ta upad še vedno ne skrbi, na tekmi recimo nisem videla predsednika sekcije Hermana Tomažiča. In tudi plesnih trenerjev je bilo precej manj, kot sem jih navajena na posamični tekmi latina ali standarda.

Urška Pocajt je bila na prvenstvu dobro razpoložena. (Foto: Erazem Gliha)

Ni pa manjkala moderatorka Urška Pocajt, in tokrat jo moram pohvaliti, da je spretno krmarila med rokenrolom in kombinacijo, saj ji ni bilo lahko sedeti za moderatorsko mizo od 12.00 ure do 21.00, kolikor je trajal tekmovalni dan. No, vidiš, Urška, vse se da, če je prisotna ‘fajn’ energija. To pa gre zasluga Robiju Grmeku, ki je poskrbel, da je vse, kar je bilo v njegovem delokrogu, potekalo kot namazano. Ura zamude se pripiše delegatki Nataši Ambrož, saj so člani odplesali v obeh stilih predstavitveni ples. To pa na urniku ni bilo upoštevano. Ampak kaj je ura v življenju, kajne.

Snemalec oddaje Parada plesa Leo Vučemilovič v akciji (foto: Erazem Gliha)

Dogajanje je spremljala tudi kamera snemalca Lea Vučemiloviča, in verjemite, niti njemu ni lahko ujeti vsakega para posebej v minuti in pol, a ‘profiju’ gre zaupati. Vabim vas na ogled reportaže, ki bo predvajana v nedeljo, 30. junija, ob 22.10 na TV3, in to bo tudi moje zadnje aktualno javljanje v letošnji sezoni. Poletje se začne tudi za Parado plesa, ko bomo iz prve ‘brzine’ prestavili v nekoliko lagodnejši tempo. Se gledamo in beremo.

fotogalerija na www.fotomesec.com

View Gallery 19 Photos