Večni posebnež Miša Cigoj po tridesetih letih postaja Srb

Miša Cigoj kot Denis Ristič išče svoje prave korenine v rodni Srbiji.

Plesalec Miša Cigoj je nekakšen večni posebnež slovenskega plesnega parketa. Pa ne samo slovenskega, ampak tudi mednarodnega. Ko smo že mislili, da se je Miša umiril, je pred nekaj dnevi opozoril ponovno nase. Že nekaj časa je namreč Plesni zvezi Slovenije "grozil", da bo izstopil iz članstva, če se ne bodo spremenile nekatere zadeve (od čisto banalnih reprezentančnih trenirk, ki jih je Miša predlagal do prepovedi članstva plesalcev, ki tekmujejo v profesionalni zvezi WDC). Zadeve se seveda niso premaknile z mesta, je pa zato Miša v soboto odplesal še zadnje evropsko prvenstvo pod slovensko zastavo.

Miša Cigoj s pedagogom Franjem Kozarjem in …
Prvenstvo, na katerem sta ponovno slavila zmago Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič (njuno izjavo si preberite v Ritmu izjav), se je odvijalo v Moskvi, tekma pa je bila seveda v latinskoameriških plesih. Miša je s soplesalko Niko Bagon zasedel deseto mesto med triintridesetimi plesalci. "Zelo sva zadovoljna, saj se nam je v profesionalni diviziji pridružilo kar nekaj novih parov. Nivo tekmovanja je bil višji kot lansko leto. Zelo sva vesela, da sva premagala pare, ki so bili na prejšnjih prvenstvih pred nama, in zadovoljna sva tudi s plesom, saj sva precej napredovala. Občutki plesanja v Krokusu so fantastični, odlična atmosfera tudi zaradi žive orkestralne glasbe. Nika je z novim lookom presenetila vse in z velikim motivom greva naprej," je Miša sporočil po tekmovanju. In pa zraven pripisa,l naj si pogledam link Prve srbske televizije in pripravim robčke. No, pa sem šla pogledat na http://www.prva.rs/sr/video/info/explosive/mediaSet/6000/EXploziv+01.02. Presenečenje ali pa tudi ne. Miša se je namreč razgalil in na glas povedal svojo zgodbo o posvojitvi ter se z ekipo oddaje EXploziv odpravil iskat svoje prave starše. To, da je posvojen, seveda v plesnih krogih ni nobena skrivnost, v prispevku Miša tudi zaupa, da ga krušna starša Dora in Marijan pri iskanju pravih staršev v celoti podpirata. Na začetku še glasno in jasno pove, da bo začel plesati za Srbijo, takoj ko dobi srbsko državljanstvo.
… zdajšnjo soplesalko Niko Bagon, ki je Miša spremljala na poti iskanja pravih staršev.
"Mislim, da je prišel trenutek, da tudi jaz nekaj naredim za Srbijo, za domovino, v kateri sem se rodil. To, da bom našel svoje prave starše, bo samo še tisti manjkajoči košček v mojem življenju, da vem, kdo sem, kaj sem in od kod prihajam. V Sloveniji mi ni nikoli ničesar manjkalo, imel sem srečno otroštvo in najboljše starše na svetu," je le nekaj Miševih misli iz reportaže. Obiskal je porodnišnico v Zaječarju, kjer so mu povedali, da se je rodil 3. oktobra 1982, da je ob rojstvu tehtal 3 kilograme in bil velik 54 cm, njegovo ime in priimek pa je Denis Ristič. Da se je rodil poročenima staršema in ima tri sestre ter brata. Bil pa je posvojen že v porodnišnici, kamor sta ga prišla iskat Doroteja in Marijan Cigoj, ki sta mu dala ime Miša in ga odpeljala v Slovenijo. Miša je nato odšel še na Center za socialno delo, podal je tudi vlogo za državljanstvo in dobil podatek, da je njegov oče mrtev, mama pa še živa. Pozvonil je na mamina vrata in na balkonu se je pojavila Miševa sestra, ki pa je povedala, da mama spi in da ona ne ve, da bi obstajal še kakšen otrok, ki bi bil oddan v posvojitev. Z mamo se tokrat ni srečal, a verjame, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti. "Ne obsojam svojih pravih staršev. Rad bi jim samo pogledal v oči in jih objel."  Dramatična zgodba enega boljših slovenskih plesalcev se bo zagotovo nadaljevala, saj kot poznamo Mišo, bo želel priti zadevi do konca. Jaz bom samo obžalovala, če bo Slovenija izgubila še en dober plesni par.