Uršula Teržan in Tanja Skok se prerekata na dnevni bazi

Po uspešnem prvem delu trilogije z naslovom Prijateljici za vedno, ki je bila na našem portalu izglasovana za Naj predstavo in koreografijo leta 2012so ustvarjalci želeli nadaljevati zgodbo, ki se je v prvem delu končala – v prijateljskih nebesih.


"Predstava se sprašuje, kaj pomeni prijateljstvo med tesno povezanima subjektoma, in kaj potem, ko to postane stvar širine neke družbe (v prenesenem pomenu tako kot tudi v konkretnem): ali pomeni "več nas je, bolj bo veselo" ali / in kaj drugega?"
so zapisali v sporočilu za javnost. V drugem delu z naslovom Prijateljici še vedno pa "opazujemo skozi prizmo socializacije – dialoge subjektov, ki se sporazumevajo – družijo na ravni prijateljevanja, pa vse do skupnega konzumiranja / potrošništva – česar koli si pač bodi. Potrošništvo po antropoloških raziskavah obstaja že od vedno, le da je svojčas imelo bolj pozitivne konotacije, saj je pomenilo obdarovanje in izmenjavo, katerih cilj je bilo povezovanje med člani družbe. Torej prijatelji kategorizirajo razvoj prijateljstva na daljši rok, se ukvarjajo s študijo njegovih oblik in povezovanjem s potrošništvom (ali obdarovanjem). Hkrati se sprašujejo o prijateljstvu prihodnosti (ali pač o potrošništvu) – znanstveni fantastiki prijateljstva; komunikaciji teles, duhov; o fizični, virtualni, papirnati obliki (napiši mi pismo!); telesni, telepatski, meditativni, brutalni; facebook (koliko prijateljev imaš, ki jih sploh ne poznaš?…). "Prijatelji" se sprehajajo skozi vidike različnih performativnih praks (modus dramske igre, baleta, sodobnih plesnih tehnik, cirkus) ter tako zrcalijo svet prijateljstva tukaj in zdaj. Ali še obstaja čas za pristen, zaupanja poln, človeški odnos med več kot dvema osebkoma?" se sprašujeta prijateljici Uršula in Tanja, ki sta preko dramaturginje Klavdije Zupan odgovorili še na nekaj naših vprašanj.
… (foto: Miha Fras)
Kakšni so dnevi pred premiero? Tokrat povsem prekratki, intenzivni, ustvarjalni in smo kar utrujeni, tam nekje ob 23-ih, ko končamo z vajami.
Ali se vedno dogaja, da bi še kaj spremenili, dopolnili, izboljšali, ali je sedaj, kar je? Niti slučajno še ni, kar je, sploh še nismo zares dokončali predstave in veselo nastaja vsak dan, a dnevi SO nam šteti in čas se vedno krči takrat, ko je najmanj treba.
Kaj razmišljata prijateljici v št. 2? Sta filozofsko razpoloženi, sprašujeta se o usodi, ljubezni in smrti, ki vedno bdijo nad nami.
Ali se prijateljici tekom procesa ustvarjanja kdaj spreta in podvomita v naslove trilogije? Prijateljici se prerekata na dnevni bazi, ampak to je njuna folklora. O naslovih trilogije ne podvomita niti za minuto! Ker je ob njiju vedno tudi njuna odlična ustvarjalna ekipa, je vzdušje točno tam, kjer mora ta moment biti.
Bo št. 3 zadnji del? Pravijo, da se tako nekako pričakuje …
Dvojko si lahko ogledate na premieri in dveh ponovitvah: 19., 20. in 21. februarja, ob 20. uri v dvorani Duše Počkaj.