TUTU. Odlične točke, žal brez profesionalcev!

… Patricija Crnkovič v koreografiji Claudie Sovre …

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije ter sodelovanju Zavoda za kulturo in promocijo Lendava od 10. do 12. februarja 2016 potekalo TUTU – slovensko baletno tekmovanje.

… KGBM, Odaliske …
Organizacijski odbor TUTU, sestavljen iz članov Društva baletnih umetnikov Slovenije: Tomaž Rode, Darja Sebastian, Ana Trojnar in Claudia Sovre, je v razpisu povabil na tekmovanje učence baletnih šol z osnovnim programom, baletnih šol z razširjenim oz. obširnejšim programom, dijake srednjih baletnih šol, učence zasebnih baletnih šol in društev, slovenske plesalce, ki se šolajo na baletnih institucijah izven Slovenije, slovenske profesionalne baletne plesalce in tujce, zaposlene v slovenskih gledališčih, ki so se lahko prijavili v različne kategorije. Možnost, ki je na do zdaj organiziranih baletnih tekmovanjih v Sloveniji še ni bilo, je bila uveljavitev tekmovanja v skupinah kakor tudi baletnih šol z osnovnim programom v samostojnih kategorijah. Starostni razpon v solo kategorijah je bil od leta 1989 do 2004, pri skupinah pa  je zajemal leta med 1997 do 2007. Mentorji so v posameznih kategorijah pripravili krajše etude, v starejših pa je bil možen izbor variacij in pas de deuxjev iz tako rekoč vseh klasičnih baletov.
… Jan Trninič …
Prijavilo se je 13 šol oz. društev, 15 mentorjev – učiteljev je pripravilo 56 udeležencev, bodisi solo ali v skupinah. Žal v kategorijah, kjer bi se lahko predstavili učenci višje stopnje nižje baletne šole in dijaki srednje šole, prav tako tudi profesionalni plesalci, razen dijakov mariborskega konservatorija prijav ni bilo. Izjemna škoda, saj bi se mladim ljudem odprle nove možnosti, novi izzivi, a nekateri učitelji so menili, da TUTU ni mesto, kjer bi želeli predstaviti svoje delo.
… mednarodna strokovna žirija …
Tekmovalce je ocenjevala mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz baletnih umetnikov in priznanih pedagogov: Gabriele Haslinger, nekdanja solistka baleta dunajske državne opere in ugledna pedagoginja, ki je do nedavnega poučevala na Baletni akademiji dunajske državne opere, Emina Minka Kamberović, primabalerina sarajevskega baletnega ansambla, mednarodno uveljavljena baletna pedagoginja in članica žirije na mnogih tekmovanjih, Judit Murányi, tudi mednarodno uspešna balerina in pedagoginja iz Madžarske plesne akademije (MTF) v Budimpešti, Eriberto Verardi, ne le v Italiji v Balletto di Verona, pač pa po svetu delujoč pedagog, koreograf, režiser, Valentin Bartes, plesalec s svetovno kariero in povezovalec evropske in japonske baletne dediščine, trenutno delujoč v Bariju. 
… Alja Senčar in Jakob Korošec …
Tekmovanje je potekalo v dveh krogih, razdeljenih na dva dneva, na zaključnem koncertu pa so se predstavili nagrajenci in tisti, ki jim je žirija podelila novo možnost nastopa na odru, saj tovrstne izkušnje šele nabirajo. Žirija je podelila sedem nagrad, ki so jih prejeli tekmovalci v razponu osvojenih točk, določenem z razpisom, poleg tega pa so prvi trije uvrščeni v posamezni kategoriji, prejeli zlate, srebrne in bronaste medalje. Prav teh so se predvsem najmlajši zelo razveselili. Posebne nagrade so bile podeljene v obliki štipendij, tako za poletne tečaje kot tudi za celoletno šolanje, prispevali pa so jih člani žirije in DBUS, medtem ko je praktične nagrade v obliki dresov, copat in trikojev prispevala trgovina Veronarte, ki je tudi poskrbela za snemanje vseh treh dni baletnih preizkušenj.
… Jan Trninič …
Novost, uvedena na TUTU tekmovanju, je bila možnost vpogleda v ocenjevalne liste posameznih članov žirije. Mentorji so lahko prevzeli fotokopije, za analizo pa povprašali člane žirije. Ocenjevalni listi, ki so bili brez usklajevanja žirije takoj objavljeni tudi na spletni strani TUTU, so zajemali ne le ocene po posameznih uveljavljenih baletnih kriterijih, pač pa tudi splošne napotke in opažanja učiteljem za nadaljnje delo. S strani mentorjev je bila novost sprejeta z odobravanjem. Glede na dejstvo, da je tekmovanje v taki obliki in z naslovom TUTU zaživelo prvikrat ter ker so v najnižjih kategorijah tekmovali mladi plesalci iz neprofesionalnih šol, se je žirija odločila, da za drugi krog ne opravi selekcije in dopusti, da se vsi pokažejo spet naslednji dan.
… Alja Senčar …
Zlato medaljo v skupini Rumena A si je prislužila Teja Sever, v skupini Rumena B Tara Ukmar, v skupini Rdeča D je pripadla Janu Trniniču, ki je prejel še posebno nagrado Madžarske plesne akademije Budimpešta (MTF), in sicer enoletno šolanje, v skupini Rdeča E si je zlato priplesala Alja Senčar, ki je prejela še posebno nagrado Madžarske plesne akademije Budimpešta (MTF), in sicer poletni tečaj. V kategorijah skupine pa so bili zlati Plesno gledališko društvo Primabalerina z GŠ Nova Gorica in GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina v Modri F in Konservatorij za glasbo in balet Maribor v skupini Modra H. Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani http://tutu-baletno-tekmovanje.com/.
… Patricija Crnkovič …
Hkrati s tekmovanjem TUTU je potekalo tudi 2. slovensko tekmovanje koreografskih miniatur, kjer so se predstavili štirje koreografi: Jernej Bizjak je svojo miniaturo odplesal sam, Dana Petretič jo je zaupala Siniši Bukincu, Claudia Sovre izvrstni mladi plesalki Patriciji Crnkovič, Mojca Ussar pa Mojci Majcen in Andreji Šraj. Žirija je nagradila koreografijo Mojce Ussar z drugo in koreografijo Claudie Sovre s tretjo nagrado. Nagrajeni koreografiji sta popestrili zaključni večer mladih plesalcev, kjer so se predstavili vsi nagrajenci in najmlajši, tako solo kot v skupinah. Nagrade so podelili člani žirije, ki so jih tudi prispevali. 
… Mojca Majcen in Andreja Šraj v koreografiji Mojca Ussar …
Lendavski dnevi so po zaključnem koncertu izzveneli v upanju na novo srečanje prihodnje leto. Za več odziva, konkretnejše predloge, želje in izzive pa bo organiziran posvet in analiza, kamor bo DBUS povabil baletne učitelje vseh programov. Prvi odzivi udeležence pa tudi žirije so bili izjemno navdušujoči. Možnost primerjave učencev baletnih oddelkov ob glasbenih šolah in samostojnih društev med seboj se je izkazalo kot dobra odločitev, žal pa so pogrešali več solistov iz tako imenovanih profesionalnih šol. Vse dni je prisotne skozi mavrične barve tekmovalnih kategorij, baletne etude, variacije, pas de deux vodil čaroben glas napovedovalke ge. Branke Smole, baletne utrinke je v fotografski aparat lovil Ernő Sebastian, za neprekosljivo izvedbo tekmovanja pa so poleg Tomaža Rodeta, Darje Sebastijan, Ane Trojnar in Claudie Sovre požrtvovalno skrbeli še ga. Darinka Preston, Tomaž Čibej, Lui Gonc in Nikolaj Bažika.
… (Foto: Erno Sebastian)
Organizacijski odbor TUTU – DBUS se iskreno zahvaljuje vsem, ki so s svojo prisotnostjo in predanostjo pomagali ustvariti nov praznik slovenskega baleta ter prispevali k rojstvu prvega samostojnega baletnega tekmovanja v Sloveniji!

View Gallery 10 Photos